Onbetaald verlof tijdens economische problemen: een slimme keuze?
Op vraag van mijn werkgever, die kampt met economische problemen, heb ik een maand onbetaald verlof genomen. Is dat een slimme keuze?
Een verrassende conclusie. Nochtans kunnen bedrijven net jobs redden met kostenbesparende maatregelen zoals tijdelijke arbeidsduurvermindering. Werknemers zien dit duidelijk niet zitten, blijkt uit een grootschalig onderzoek van SD Worx bij 3.000 werknemers over heel België.
In plaats van te kiezen voor naakte ontslagen kan een onderneming de arbeidsduur tijdelijk verminderen, werknemers op een andere functie inzetten of de loonlast terugschroeven.
Niet eens de helft van de werknemers staat open voor die verandering of flexibiliteit. Ondernemingen kunnen economische werkloosheid invoeren of de arbeidstijd verminderen met een vierde of een vijfde. Slechts 32 procent van de werknemers wil dit eventueel doen.
13 procent kiest geen enkel alternatief en zou een ontslag gewoon aanvaarden.
Ook het loonzakje is gevoelige materie. Bedrijven zien besparen op de lonen nochtans als een logische oplossing om kosten te drukken en jobs te behouden. Slechts 10 procent van de werknemers is bereid om zijn job te redden door minder te gaan verdienen. Werknemers onder de 30 jaar zijn hiertoe nog minder bereid.
De meest populaire maatregel is het aanpassen van de jobinhoud: 33 procent van de werknemer ziet dat zitten. Bedrijven kunnen zo duurdere taken en productieprocessen opvangen.
Ongeveer 15 procent van de werknemers kiest voor het veranderen van functie, team of het verhuizen naar een andere vestiging van het bedrijf. Werknemers boven de 50 jaar zien dat minder zitten: ze leveren nog liever een deel van hun loon in.
Globaal genomen zijn bedienden meer bereid tot alternatieve maatregelen dan arbeiders. De oorzaak is waarschijnlijk het bestaande stelsel van economische werkloosheid voor arbeiders.
Deze cijfers zijn des te opmerkelijker omdat maar liefst 76 procent van de werknemers denkt dat het heel moeilijk zal worden om na een ontslag een andere job te vinden.
16 november 2009Op vraag van mijn werkgever, die kampt met economische problemen, heb ik een maand onbetaald verlof genomen. Is dat een slimme keuze?
Ik ben bediende en mijn bedrijf heeft het moeilijk. Kan ik tijdelijk werkloos worden?
Eléonore en Louise vertellen over het Young Graduate traject bij Beobank: “Het is perfect voor wie goesting heeft om nieuwe dingen te proberen.”
We zijn er ons zelden van bewust, maar toch hanteren we allemaal een typische “stijl” van communiceren… In geval van conflicten, bijvoorbeeld.
Hoe komen al die heerlijk verse producten elke dag in de winkel terecht? Daar staan we veel te weinig bij stil. De vrachtwagenchauffeurs van Delhaize vormen een onmisbare schakel in het verhaal. “We zijn mee het uithangbord van de winkel.”
Iedereen krijgt weleens te maken met een dipje. Er zijn verschillende redenen om je niet goed in je vel te voelen. Maar hoe kan je jezelf herpakken?
Je mag op sollicitatiegesprek gaan. Maar wat nu? Wat zeg je als je bent uitgenodigd? Een simpele ‘dankjewel’ of mag het wat enthousiaster?
Ook de jongere generatie werknemers en sollicitanten is nog altijd behoorlijk geïnteresseerd in bedrijfswagens.
In welke jobs wordt het vaakst een scheve schaats gereden?