7 signalen dat jij te slim bent voor je job
Verveel jij je vaak tijdens je werk? 7 Signalen die erop wijzen dat je te slim bent voor je job.
Het leren van meerdere talen verandert de structuur van de hersenen. Dus wanneer enkele multilinguisten in een bedrijf worden samen gebracht, kan dit de manier van denken binnen het bedrijf helemaal veranderen. Handig voor wie een nieuwe wind door de kantoren wil laten waaien, een nieuwe aanpak wil hanteren en hiervoor out-of-the-box wil denken.
Tenminste dat is het idee achter het boek 'Linguanomics: What is the Market Potential of Multilingualism?'. Auteur Gabrielle Hogan-Brun, professor taalstudies aan de University of Bristol: "We weten al dat bedrijven floreren door de diversiteit aan ideeën van multiculturele werknemers. Een multicultureel bewustzijn is een essentiële zachte vaardigheid.” Ze voert daarbij een onderzoek van The Economist aan waarin zo’n 600 internationale ceo’s getuigen dat de multiculturele aard van hun teams de innovatie in hun organisatie net verhoogt.
Maar de gebruikte taal is minstens even belangrijk als de waaier aan culturele invloeden. Onder taalkundigen heerst het idee dat de structuur van een taal het beeld dat iemand heeft over zijn omgeving, beïnvloedt. "Dit zou betekenen dat mensen met verschillende taalachtergronden ook op andere manieren denken en communiceren,” zegt Hogan-Brun. Ze verklaart verder: “Zo zouden dan ook verschillende mentale modellen en semantische associaties worden gehanteerd. Gemengde taalgroepen zoeken daardoor vaker innovatieve oplossingen voor praktische problemen."
"Onderzoek wijst uit dat meertalige hersenen anders functioneren dan het eentalig brein,” legt Hogan-Brun uit. "Wanneer personen een tweede taal spreken, worden andere delen van de hersenen geactiveerd.”
De cognitieve voordelen van multilinguïsme komen ook steeds meer aan het licht. Zo zou er sprake zijn van een verbeterd aandachtsvermogen en beter ontwikkelde verbale en ruimtelijke vaardigheden. Daarnaast blijkt dat wanneer iemand communiceert of denkt in zijn of haar tweede taal er meer rationele beslissingen worden genomen, want er wordt een groter cognitief en emotioneel inzicht ontwikkeld.
"Al deze vaststellingen tonen dat meertaligen een aantal karakteristieken bezitten die door het bedrijfsleven sterk worden gewaardeerd. Ze vormen een meerwaarde bij onder meer de planning, het beheer van complexe materies en probleemoplossing,” aldus de auteur.
Ze besluit dat de creatie van een meertalig team ondernemingen net een brede waaier aan interessante tools en inzichten biedt. “Naarmate de diversiteit van het team toeneemt, kan er meer worden gerealiseerd. Een bredere waaier van etnische en socio-economische achtergronden heeft niet alleen een positieve impact op de bedrijfscultuur, maar de meertaligheid geeft door die verschillende achtergronden ook toegang tot originele oplossingen. Op die manier kunnen deze teams het bedrijf een concurrentieel voordeel bezorgen, terwijl bovendien het intellectueel kapitaal van de onderneming groeit.”
(sjv) – Bron: Express Business
13 augustus 2018Verveel jij je vaak tijdens je werk? 7 Signalen die erop wijzen dat je te slim bent voor je job.
De jeugdwerkloosheidsgraad in Brussel is nog steeds hoog, maar de evolutie is wel positief.
De School of Expert Education gaat een opleiding organiseren om professionals cultuurverschillen bij te brengen en de efficiëntie op het werk te verhogen.
We vroegen aan Karien Gryson (48) uit Nieuwpoort, freelance taaltrainer (Frans), hoeveel zij maandelijks verdient ...
Isabeau vertelt over haar rol als teamleider bij een kinderdagverblijf van KU Leuven
Daar is de lente, daar is de zon. En een verse lading boeken! Boeken doen het altijd. Naar goede gewoonte zetten we enkele aanraders op een rijtje.
Vier werkgevers over werken in Brussel: “In Brussel krijg je heel wat carrièrekansen”
In 2 op 3 kmo’s zien werknemers onvoldoende kansen op promotie, zo blijkt uit onderzoek van Hogent, KU Leuven, UGent en Securex.
Volgens de OESO is de belasting op arbeid zelfs nergens zo hoog als in België. Toch blijkt dat we op Europees vlak nog relatief goed verdienen…