Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 382

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Werknemer wil baas en eigenaar worden

“We merken een sterk toenemende belangstelling van managers die zich willen inkopen bij familiale bedrijven.” (Geert Motmans, HR-adviesbureau Motmans & Partners)
Het is een sterk toenemend fenomeen: werknemers die bereid zijn hun spaargeld te investeren om zich in te kopen bij een familiebedrijf. Ze worden dan niet alleen mede-eigenaar, maar ook CEO of algemeen directeur van de onderneming. Motmans & Partners, dat met MCC de ‘matchmaking’ faciliteert, stelt vast dat er een ‘klik’ moet zijn tussen de investerende manager en het familiebedrijf dat extern naar opvolging zoekt.
“We merken een sterk toenemende belangstelling van managers die zich willen inkopen bij familiale bedrijven.” (Geert Motmans, HR-adviesbureau Motmans & Partners)

Heel wat mensen dromen ervan om ooit ondernemer te worden. Toch gaan ze van start als werknemer, om diverse redenen. “Ofwel hebben ze op dat moment geen zakelijk idee waar ze in geloven, ontbreekt het hen aan middelen om de stap te wagen, durven ze het ondernemersrisico niet aan, of krijgen ze een mooie aanbieding om hun carrière als werknemer te lanceren”, zegt Geert Motmans van HR-adviesbureau Motmans & Partners.

“Velen van hen bergen hun droom echter niet op, en wagen op latere leeftijd toch de sprong naar een eigen zaak. We zien ook steeds vaker dat ze hun spaargeld stoppen in een bestaand familiebedrijf, waar ze naast mede-eigenaar, ook de algemene leiding opnemen. Zo realiseren ze toch hun ambities.”

Engagement

En ook aan de andere zijde, bij de familiale eigenaars, is deze formule een goede oplossing. “Meer dan 300.000 ondernemingen in dit land zullen in de komende jaren moeten afrekenen met een levensgroot probleem”, weet Geert Motmans.

“De eigenaars hebben geen familiale opvolging en moeten bij pensionering een hartverscheurende keuze maken: het bedrijf stopzetten of het aan externen verkopen. Om emotionele redenen is dat geen evidentie. Tenzij ze kiezen voor een gulden middenweg door op zoek te gaan naar een bedrijfsleider die ‘als engagement’ ook wil investeren in de zaak. Een CEO dus, die (doorgaans) minderheidsaandeelhouder wordt en eventueel later, al dan niet met behulp van andere investeerders of investeringsfondsen, de hele onderneming kan overnemen. Zo blijft het bedrijf verankerd in Vlaanderen.”

Klik

“We merken een sterk toenemende belangstelling van managers die zich willen inkopen bij familiale bedrijven”, zegt Geert Motmans die met Management Capital Connectors (MCC) een dienst heeft opgericht die managers met wat spaarcenten samenbrengt met familiebedrijven die een externe CEO zoeken. MCC doet daarbij een beroep op diverse vaste partners, die ook juridisch, financieel en fiscaal bekijken hoe de deal kan opgezet worden.

“Het grote voordeel voor beide partijen is dat de betrokkenheid sterk verhoogt. Als mede-eigenaar zal de CEO de onderneming immers op een andere manier aansturen en nog beter presteren. Of dit lukt, hangt vooral af van de ‘klik’ die er moet zijn tussen de externe manager en de familiale aandeelhouders. Ze moeten dezelfde normen en waarden delen, er moet een culturele ‘fit’ zijn. Het is de match van dit humane aspect waarop wij ons met Motmans & Partners (binnen MCC) richten. Al de rest kan besproken worden, zoals de contractvorm, het percentage van aandelen, het loon, de taakverdeling, beslissingsbevoegdheden, enzovoort.”

Bang

Dat er niet meer deals via deze formule tot stand komen, heeft volgens Geert Motmans te maken met de terughoudendheid van de ‘uitbollende’ eigenaars. “Ze zijn bang dat de buitenwereld het aantrekken van een extern manager zal interpreteren als een bekentenis dat zijzelf of hun kinderen niet (meer) in staat zijn om zelf de zaak te beredderen. Onterecht, want anderen vinden het juist een teken van sterkte dat er externe professionals worden binnengehaald. Ten tweede hebben familiale eigenaars soms schrik dat een nieuwe CEO de knowhow en kennis komt vergaren om later naar een sectorgenoot over te stappen of zelf een concurrerende business op te starten. Er kan ook de vrees ontstaan dat de nieuwe baas alle macht en kennis naar zich toe zal halen, en de hoofdaandeelhouder zo de controle over zijn eigen zaak verliest.”

Het zijn die negatieve argumenten die MCC wil uitklaren om toch een deal mogelijk te maken. “Als je trouwt, zal je minder snel uit elkaar gaan dan als je verkering hebt”, zegt Geert Motmans. “Vandaar dat een instap met aandelen voor zowel de familiale eigenaars als de participerende manager een goede oplossing kan zijn.”

(km) - Meer info: www.managementcapitalconnectors.be 

23 november 2016
Anderen bekeken ook