Jonge managers missen ethiek
Ze hebben een gebrek aan normbesef, blijkt uit een studie van KPMG in Nederland. De schuld ligt bij de managementscholen.
Uit een studie van de Rijksuniversiteit Groningen, waarin enquêtes werden uitgevoerd bij enkele honderden hoogopgeleide Intermediair-lezers jonger dan 45 jaar, blijkt dat managers ethisch gedrag bij werknemers hoog in het vaandel dragen.
In het onderzoek werden aan hoogopgeleiden twee denkbeeldige scenario’s over het gedrag van een collega voorgesteld. In het eerste scenario rekent een collega de baas te veel aan voor een afgelopen zakendiner, in het tweede scenario zet een collega zijn auto op een parkeerplaats die eigenlijk gereserveerd is voor belangrijke klanten.
De ondervraagden moesten aangeven of zij met zo’n collega zouden willen samenwerken, of ze hem (of haar) een positieve beoordeling zouden geven en of ze hem (of haar) zouden voordragen voor een leidinggevende functie. De laatste vraag polst bijgevolg naar de promotiekansen die een werknemer zou kunnen mislopen door onethisch gedrag.
Het onderzoek wijst uit dat promotiekansen serieus worden ondermijnd bij onethisch gedrag. Al hangt deze beoordeling af van welke functie men precies binnen een bedrijf heeft. Zo vinden de ondervraagden in een niet-leidinggevende functie het onethische gedrag van collega’s niet netjes, maar tillen ze er niet al te zwaar aan. De ondervraagde leidinggevenden daarentegen zijn veel strenger, een sjoemelende collega kan volgens hen een promotie wel vergeten.
Bazen hechten dus bijzonder veel belang aan moreel gedrag, al betekent dit niet dat hij (of zij) zich ook altijd zélf even ethisch en netjes gedraagt. “Uit eerder onderzoek blijkt dat machtigen zichzelf vaker toestaan om immorele gedragingen te vertonen. Ze zijn vaker normovertredend, zowel in positieve als in negatieve zin. Wat dat betreft zijn machtigen hypocriet”, aldus onderzoekster Laetitia Mulder.
(nm) – Bron: Intermediair.nl
4 oktober 2012Ze hebben een gebrek aan normbesef, blijkt uit een studie van KPMG in Nederland. De schuld ligt bij de managementscholen.
Volgens onderzoekers verklaart hun theorie mogelijk het gebrek aan ethiek in de financiële sector,die de Amerikaanse economie bijna tot de ondergang leidde.
Het zijn vaak de minst aardige mensen die een promotie in de wacht slepen en aan de top geraken. Waarom geraken de onsympathiekste mensen sneller hogerop?
Knappe werknemers verdienen 3 à 4 procent meer dan niet zo knappe medewerkers. "Mooie mensen hebben het makkelijker in het leven", een stelling die klopt?
Sporten is niet alleen gezond, het kan je met wat geluk ook stinkend rijk maken. Dit zijn volgens Forbes momenteel de 10 best betaalde sportvrouwen.
De drie M’s op de werkvloer: menstruatie, moederschap en menopauze. Het blijven gespreksonderwerpen die de taboesfeer niet ontgroeien. Hoe komt dat?
Ieva werkt als financiële antenne bij KU Leuven: de balans tussen structuur en uitdaging in een fantastische stad.
België staat op de 55ste plaats (op 64) op de Total Workforce Index. Dat is een aanzienlijke achteruitgang van 13 plaatsen!
Een ergerlijke tendens die overwaait uit de datingwereld: ook op de arbeidsmarkt is ghosting aan een opmars bezig. We gidsen je langs enkele opvallende cijfers!