Werkplek
Vorige

1 van 663

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

Werkgevers krijgen de keuze: hybride werken of ‘quiet quitting’

Hybride of quiet quitting
Sinds we door de pandemie enkele jaren geleden massaal mochten proeven van het hybride werken, nemen veel werknemers vandaag geen genoegen meer met een job waarbij ze elke dag – piekfijn uitgedost – op kantoor moeten verschijnen. De wens naar een hybride werkritme is soms zelfs zó groot dat het een breekpunt is voor werknemers als ze het niet krijgen. Gevolg? Quiet quitting. Een fenomeen dat steeds vaker voorkomt. Maar wat is het nu precies?

We vallen met de deur in huis. Quiet quitting is een term die verwijst naar een werknemer die alleen het strikt noodzakelijke doet volgens zijn of haar functieomschrijving en geen extra efforts meer doet om de job zo goed mogelijk uit te oefenen.

Het zijn teamleden die vaak fysiek nog wel aanwezig zijn, maar met tegenzin werken en onvoldoende motivatie hebben. Met andere woorden: ze vegen hun voeten aan hun job. En dat valt de werkgever natuurlijk ook op. Het is vaak de voorbode van een professioneel vertrek.

Quiet quitting: is gewoon je werk doen goed genoeg?

Ontslag nemen > micromanaging

International Workplace Group onderzocht de belangrijkste redenen waarom werknemers geneigd zijn tot quiet quitting. Meer dan de helft van de respondenten (57%) gaf aan dat ze liever stilletjes vertrekken dan het gevoel te krijgen dat ze worden onderworpen aan micromanaging, waarbij de werkgever héél nauwlettend in de gaten houdt hoe en waar ze werken.

En vooral die ‘waar’ is heel belangrijk voor veel werknemers. Zes op de tien gaf aan dat ze overwegen om hun ontslag in te dienen als ze vijf dagen per week naar kantoor moeten gaan. Maar liefst 71% zou een nieuwe baan of functie met een te lange woon-werkafstand afwijzen en 72% geeft aan alleen nieuwe functies te overwegen als ze hybride kunnen werken.

De cijfers spreken boekdelen. De redenen waarom werknemers kiezen voor een hybride werkmodel zijn natuurlijk al lang duidelijk. Het biedt vrijheid om zelf te beslissen waar en hoe ze werken. Ze zijn vaak ook tevredener én de productiviteit schiet bij de meesten de lucht in. En laat dat nu net enkele factoren zijn die quiet quitting kunnen voorkomen. Blije werknemers doen niet aan quiet quitting.

Lees ook: De voor- en nadelen van hybride werken

Groeiende vraag naar flexibiliteit

Door in te zetten op een hybride werkmodel en de bijhorende flexibiliteit en vrijheden, creëren werkplekken een aantrekkelijk beleid voor werknemers. Hoe?

  • Ze zetten stevig in op het bevorderen van een gezonde werk-privébalans.
  • Ze tonen actief dat ze vertrouwen hebben in hun werknemers dat ze hun werk vanaf elke locatie goed kunnen afronden.
  • Ze zijn toegankelijk voor gesprekken over nieuwe manieren van werken.

Voor veel mensen zijn het drie kenmerken van goed leiderschap. Professor Bloom, econoom verbonden aan Stanford University en een internationaal gerenommeerd expert op het gebied van hybride werken, zegt daarbij dat bedrijven die dit soort flexibiliteit aanbieden een daling van wel 35% kunnen verwachten van het aantal werknemers dat hun baan opzegt.

Extra: Hybride werken verlaagt risico op burn-out

Contact met de werkgever

Bij die gewilde flexibiliteit moet je natuurlijk wel rekening houden met het stuk ‘contact met de werkvloer van op afstand’. Uit onderzoek van Deel – het hr- en payrollplatform – blijkt dat twee derde van werkend België het prettig vindt dat hun baas niet in hun nek hijgt wanneer ze op afstand werken. Maar volgens de meerderheid moet er natuurlijk wél contact zijn om hun job goed uit te oefenen. En het moet daarbij ook kwalitatief zijn. Een hele opgave voor werkgevers, want veel werknemers uit het onderzoek van Deel vinden het inschatten van de werkdruk op afstand een moeilijke klus voor werkgevers (24%).

Vaste een-op-eengesprekken blijken voor de meerderheid dus een must. Digitaal, telefonisch of via berichten: de vorm kan voor elke werknemer anders zijn en bijdragen aan een goed hybride werkbeleid.

CHECK: Niet iedereen kan zomaar 'quiet quitten'

(ZINNIG) - Bron: International Workplace Group PLC

11 oktober 2024
Anderen bekeken ook