Startbaan
Vorige

1 van 74

Volgende
Volgend artikel:

Een goed salaris van bij de start? Dan moet je in deze sectoren zijn

Werkgevers begrijpen jongeren niet

"Skills worden voor jongeren belangrijker dan looks: iets kunnen wat een ander niet kan" (Tom Palmaerts, Trendwolves)
‘Generation Y’, jongeren geboren na 1980, komt momenteel massaal op de arbeidsmarkt. Maar die is krap en biedt weinig werk. Toch nemen onze twintigers niet zomaar elk baantje aan. Intussen klagen werkgevers over een gebrek aan verantwoordelijkheidszin. Jong en oud, begrijpen ze elkaar nog?
Jongere aan het werk
"Skills worden voor jongeren belangrijker dan looks: iets kunnen wat een ander niet kan" (Tom Palmaerts, Trendwolves)

Werkgevers deden vorige week hun beklag over het gebrek aan werkethos bij jongeren. Ze komen te laat of dagen helemaal niet op, hebben geen discipline ... zuchtten ondernemers. En dat terwijl jongeren zichzelf omschrijven als leergierige, respectvolle en sociale teamspelers met een sterke inzet, zo bleek recent nog uit een onderzoek van Tempo-Team.

“De meeste bedrijven zijn georganiseerd op maat van generatie X (geboren tussen 1960 en 1980, red.) en de babyboomers (geboren na WO II, red.), vooral omdat het management van die bedrijven vaak zelf tot die generatie behoort”, zegt social projects manager Philippe Melis. “De perceptiekloof die zo ontstaat, komt jongeren slecht uit, zeker bij deze conjunctuur. Zij moeten het hardst knokken voor een job en hebben er dus baat bij goed begrepen en gekend te zijn.”

Overgekwalificeerd

Nochtans heeft Generatie Y heel wat te bieden, vindt Maarten Leyts van trendonderzoeksbureau Trendwolves. “Jongeren worden onderschat. Als hun werk aansluit bij hun passies, gaan ze er volledig voor en is hun inzet enorm. Bovendien zijn ze leergierig. Ze zijn opgevoed door een generatie die elk moment vrije tijd van hun kinderen nuttig wilde invullen. Daardoor hebben veel jongeren verschillende diploma’s, maar zijn ze vaak overgekwalificeerd voor het werk dat ze doen.”

Zijn starters zelfs in tijden van hoge jeugdwerkloosheid dan niet blij dat ze al een job kunnen versieren, ook al is dat misschien niet hun droomjob? “De crisis zal hen wel wat op zekerheid doen spelen. Maar die reflex komt niet van de jongeren zelf, wel van hun ouders. Dat geef ik je op een blaadje. Die hang naar werkzekerheid is tijdelijk”, meent Leyts.

Overbruggen

Jongeren zoeken vooral hun eigen weg. “Een vast inkomen blijft belangrijk, maar daar zijn ze heel optimistish over. Ze zijn ervan overtuigd dat ze hun kost kunnen verdienen met wat ze graag doen”, vertelt Tom Palmaerts, trendwatcher bij Trendwolves. “Oké, momenteel is het crisis en laat die job wat op zich wachten. Dan studeren ze maar een jaartje bij of gaan ze reizen. Bij jongeren leeft het idee dat dit een periode is die ze op een of andere manier moeten overbruggen”

(ks) - Illustratie: Raf Pietercil 

23 maart 2010

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook