Inhoud contract
Vorige

1 van 49

Volgende
Volgend artikel:

Arbeider/bediende: wat zijn de grote verschillen?

Werkgever plant verhuis: mag dat zomaar?

verhuis van kantoor
“Mijn werkgever heeft het voornemen de kantoren te verhuizen van Aalst naar Mechelen, ikzelf woon in Gent. Kan dit zomaar?” We vroegen het advocaten Heleen Franco en Stijn Demeestere van Laga.

Uiteraard kunnen jullie altijd overeenkomen om je plaats van tewerkstelling te veranderen. Een werkgever kan echter niet zomaar éénzijdig sleutelen aan overeengekomen arbeidsvoorwaarden.

Essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst

De arbeidsplaats is een essentiële arbeidsvoorwaarde, tenzij uit de arbeidsovereenkomst of de aard van uw functie anders blijkt. Wanneer uit je arbeidsovereenkomst of uit de uitvoering ervan volgt dat je steeds in Aalst werkzaam bent, zal je plaats van tewerkstelling een essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst uitmaken.

Voor een handelsvertegenwoordiger die voortdurend de baan op is om klantenprospecten te bezoeken, volgt uit de aard van zijn functie dat de plaats van tewerkstelling geen essentiële arbeidsvoorwaarde is.

Belangrijke wijziging

Rechtspraak houdt rekening met de noodwendigheden van de onderneming en oordeelt dat de werknemer beperkte wijzigingen moet aanvaarden. Doorgaans wordt het een werkgever dan ook enkel verboden de plaats van tewerkstelling in belangrijke mate te wijzigen. Of een wijziging al dan niet belangrijk is, wordt beoordeeld aan de hand van alle concrete omstandigheden, zoals toename reistijd woon-werk, verlies mogelijkheid met openbaar vervoer te komen, moeilijkheden kinderopvang wegens latere thuiskomst, of anderzijds, de compenserende maatregelen van de werkgever (p.m. gelijkstelling reistijd met arbeidstijd, toekenning bedrijfswagen, mobiliteitsvergoeding).

Een verhuis van Aalst naar Mechelen, waardoor je reistijd van thuis naar het werk verdubbelt, zal naar verwachting wel aanzien worden als een belangrijke eenzijdige wijziging.

Wat moet je doen als werknemer?

Je kan op verschillende manieren reageren tegen een voorziene verhuis. Zo kan je kiezen om de wijziging te weigeren. Ook kan je de onregelmatige beëindiging van de arbeidsovereenkomst inroepen op het ogenblik dat de verhuis definitief beslist is. Je arbeidsovereenkomst eindigt dan onmiddellijk en je werkgever moet je een opzeggingsvergoeding betalen.

Je kan ook naar de rechter stappen. Je kan de rechter vragen om de werkgever te verplichten je verder te laten werken op de je oorspronkelijke arbeidsplaats of, wanneer dit niet meer mogelijk is, om de ontbinding van de arbeidsovereenkomst uit te spreken en een schadevergoeding te bekomen.

In elk geval moet je binnen een redelijke termijn reageren. Anders riskeer je de wijziging te hebben aanvaard en zal je verplicht worden je werk verder uit te oefenen op je nieuw plaats van werk.

(hf/sd) - Met dank aan Laga

25 juli 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook