Werknemers vaker ziek ... en ambtenaren nog het meest
De toename van het ziekteverlet is al meer dan 5 jaar aan de gang, maar dit jaar kon er weer een piekhoogte opgetekend worden.
Elk jaar worden in ons land 200.000 mensen ziek voor een periode langer dan twee maanden. In tien jaar tijd is hun aantal gestegen van 200.000 tot 335.000. Daarom beloofde de regering om langdurig zieken, die nog kunnen werken, beter te begeleiden naar een job.
Maar daaraan is sinds kort ook een versoepeling van de ontslagregeling wegens medische overmacht gekoppeld. De eerste stap in een re-integratietraject is een screening door een arbeidsgeneesheer. Die geneesheer oordeelt of een langdurig zieke weer aan het werk kan of verklaart hem definitief arbeidsongeschikt.
Het traject kan worden opgestart door de werknemer, de adviserende geneesheer of de werkgever zelf. Dat laatste is nieuw, zo waarschuwden de vakbonden eerder al.
Tot voor kort was het verboden voor arbeidsgeneesheren om op vraag van werkgevers een zieke werknemer op te roepen tijdens de ziekteperiode. Maar het oordeel over arbeidsongeschiktheid ligt niet bij de werkgever, zo benadrukt men op het kabinet van minister van Werk Kris Peeters. Als (bijkomende) bescherming, zo klinkt het, geldt dat een werknemer pas kan worden ontslagen na de volledige procedure voor re-integratie.
(ds)
10 januari 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De toename van het ziekteverlet is al meer dan 5 jaar aan de gang, maar dit jaar kon er weer een piekhoogte opgetekend worden.
Ik ben langdurig afwezig geweest wegens ziekte. Heeft dit een invloed op mijn vakantiedagen?
'Werknemers worden onderbetaald in het begin van hun carrière en op het einde krijgen ze te veel vergeleken met hun productiviteit”(Gianni Duvillier, Voka)
Langdurig out en terug aan het werk? Makkelijk is het niet. Om te helpen voorziet de overheid sinds kort speciale re-integratieprojecten.
De kans dat een werknemer effectief terugkeert naar zijn werk na een langdurige ziekte, vermindert naargelang de duur van de afwezigheid toeneemt.
Ziekteverzuim kost bedrijven heel wat geld. Werkgevers die werk maken van een positief absenteïsmebeleid plukken daar de vruchten van.
Een computer en een internetverbinding zijn deze dagen even onmisbaar als een wasmachine of een ijskast. Je bedrijf kan er bovendien aan meebetalen.
Een leerkracht moet uiteraard meer kunnen dan kinderen leren dat één plus één gelijk is aan twee. Maar wat moet er nog in je DNA zitten om leerkracht te worden?
Hanne vond drie jaar geleden haar weg naar Beobank. Intussen zette ze opnieuw een stap vooruit om via het Young Talent-programma haar ambities waar te maken.