Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 747

Volgende
Volgend artikel:

Je komt steeds te laat? 7 tips

Werkende Belg is 6,1 jaar ouder dan werkelijke leeftijd

Voel jij je soms ouder dan je werkelijk bent? Je bent niet alleen, maar waar ligt dat aan en wat kan je eraan doen?

Uit onderzoek van levensverzekeraar NN blijkt dat de werkende Belg lichamelijk gemiddeld al 6.1 jaar ouder is dan haar/zijn kalenderleeftijd. Het pijnlijke gevolg van een ongezonde levensstijl waar roken, een gebrek aan lichaamsbeweging, slaaptekort en een continu teveel aan stress een grote rol in spelen.

Gezondheidsbeleid op de werkvloer

CEO’s, managers, ondernemers en zelfstandigen zouden hier over het algemeen minder last van hebben en in vergelijking met de gemiddelde werknemer veel beter scoren op het vlak van gezondheid. Een levensstijl die ze niet door weten te geven, want wie polst bij hun medewerkers merkt dat deze leidinggevenden er niet in slagen om een beter gezondheidsbeleid op de werkvloer te hanteren.

Grafiek biologische leeftijd 

Meer dan de helft (57%) van de werknemers is niet tevreden over de mogelijkheden die de werkgever biedt om een gezonde levensstijl op de werkvloer te bevorderen. Amper een vijfde (21%) van de Belgische werknemers vindt dat hun CEO echt belang hecht aan gezondheid in het bedrijf. Volgens het onderzoek kunnen werkgevers nochtans met kleine inspanningen al een groot verschil maken, zolang die initiatieven maar regelmatig herhaald worden.

Medewerkers van organisaties die het hele jaar door inspanningen leveren om de gezondheid te bevorderen zijn effectief gezonder dan medewerkers die werken voor bedrijven die hier niet actief mee bezig zijn. Met een stijgend aantal burn-outs en langdurig zieken, is een gezondheidsbeleid op de werkvloer vandaag meer dan ooit noodzakelijk, zowel voor de gezondheid van onze Belgische werknemers als voor onze economie.

“Uit studies op de werkvloer blijkt dat het absenteïsme tot zelfs met twee derde daalt wanneer een bedrijf volop inzet op betere fysieke, mentale en sociale gezondheid van de werknemers,” pleit professor Annemans, gezondheidseconoom aan de UGent. “Daar heeft iedereen baat bij, zowel de werknemers, de bedrijven als de volledige samenleving.”

Grafiek biologische leeftijd 

Wil je meer lezen over de rol van de werkgever in het gezondheidsbeleid op de werkvloer? Het Gezonderboek laat werkgevers aan het woord over hun ervaringen, hun gezondheid en hoe dat hun beleid beïnvloedt.

Biologische versus werkelijke leeftijd

Waar komt die 6,1 jaar nu eigenlijk vandaan?

Grafiek biologische leeftijd 

Er is een verschil tussen de biologische leeftijd van de Belgische werknemer en zijn kalenderleeftijd. De biologische leeftijd is het resultaat van de som van de kalenderleeftijd (die op basis van de geboortedatum wordt bepaald) en de levensstijlscore. Die levensstijlscore wordt berekend door de effecten van een hele reeks variabelen bij elkaar op te tellen, zoals o.a. een actieve levensstijl, gezonde voeding, mentaal welzijn en socio-demografische gegevens. Hoe ongezonder men leeft, hoe hoger de levensstijlscore zal zijn. Enkele factoren zijn:

  1. Roken: een derde (23%) van de werkende Belgen rookt. Een aantal dat nog hoger ligt (29%) bij werkende Belgen zonder diploma hoger onderwijs.
  2. Overgewicht: ook overgewicht heeft een grote impact op onze gezondheid. Bijna de helft (48%) van de werkende Belgen heeft ermee te kampen. Vooral mannen ouder dan 35 jaar hebben last van overgewicht (62%). Deze ongezonde situatie valt voor een deel te verklaren door de inactieve levensstijl van een aanzienlijk deel (31%) van de bevraagden en het gebrek aan hun dagelijkse portie vers fruit en groenten. Een kwart (23%) van de Belgen geeft aan niet elke dag verse groenten of fruit te eten.

Uit eerder onderzoek van NN en de UGent (het Nationale Geluksonderzoek) bleek al dat ruim een kwart van de Belgen niet gelukkig is en dat gezondheid daar een belangrijk aandeel in heeft. Dat onderzoek toonde ook al aan dat gezonde Belgen 18% minder kans maken op een ongelukkig leven, dan Belgen die minder gezond leven. Het Nationaal Gezonderzoek bevestigt deze conclusie.

Wie gezonder is en dus een biologische leeftijd heeft die in balans is met de kalenderleeftijd, voelt zich gelukkiger. De meerderheid (68%) van de gezonde werkende Belgen voelt zich zeer gelukkig en geeft zijn/haar eigen geluk een score van minstens 8 op 10. Terwijl er onder de werkende Belgen die minder gezond zijn en lichamelijk ouder zijn dan hun kalenderleeftijd slechts een minderheid (34%) zich zeer gelukkig voelt.

Wil je weten hoe oud jij bent? Bereken het snel! 

(sjv) - Bron: NN 

31 mei 2018
Anderen bekeken ook