Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1074

Volgende
Volgend artikel:

Beobank doorbreekt stereotypes in banksector

Werken voor Netflix, Facebook of Google: een droom of nachtmerrie?

werken voor een techgigant
Wie droomt er niet van om op een dag bij grote techbedrijven als Netflix, Google, Facebook of Apple aan de slag te gaan? Zijn de werkomgevingen er echt zo cool? En is het daarom dan ook leuker om er te werken? En wat verwachten ze precies van je?

In het boek ‘No Rules, Rules – Waarom Netflix zo succesvol is’ geven de CEO Reed Hastings en auteur Erin Meyer een blik achter de schermen bij de streaminggigant. De uitzonderlijke filosofie en onorthodoxe bedrijfscultuur bestaat vooral uit veel vrijheid en innovatie, weinig regels en een continue stroom aan feedback. Niet alleen managers beoordelen werknemers, omgekeerd gebeurt ook.

Is dat dan het geheime recept voor succes? Niet per se, want bij Netflix lijkt angst misschien een nog grotere rol te spelen. Teamspelers zijn ontzettend belangrijk, maar niet als je je waarde verliest en zonder pardon ontslagen wordt… Dat is wel wat er gebeurt bij de streaminggigant. Als je geen uitzonderlijke prestaties (meer) kunt leveren, ben je ook niet (meer) welkom.

Lees ook: Hoe omgaan met een angstcultuur op je werk?

Prestige

En toch is het een droom van velen om een job bij Netflix (of Apple of Google) te pakken te krijgen. De voordelen zijn dan ook legio: zoveel vakantiedagen als je maar wilt en een loon om ‘u’ tegen te zeggen. Maar wat heb je aan extra betaald verlof als je er toch geen gebruik van kunt maken?

De belangrijkste reden waarom populaire techbedrijven zo aantrekkelijk zijn, is de uitstraling. Het idee dat jij je bevindt in een wereld waar werkelijk alle magie gebeurt, werkt betoverend. Zeg nu zelf: hoe trots zou je zijn moest je kunnen zeggen dat je bij the best of the best behoort?

Flink pamperen

Maar het is allesbehalve makkelijk om bij techreuzen als Netflix, Facebook en Google binnen te geraken. Niet alleen moet je concurreren tegen de allerbeste van de wereld, de procedures zijn slopend en nemen heel veel tijd in beslag. Als het je toch lukt, word je flink gepamperd. Zo staat er een chef-kok klaar om de lekkerste maaltijden op tafel te toveren en maakt een barista de beste koffie ooit. Om in vorm te blijven kun je fitnessen in de eigen gym, of na je lunch een yogaklas meepikken.

Maar al die luxe krijg je niet voor niets. Vaak wordt er van je verwacht dat je dag en nacht werkt, zelfs in het weekend. Dat je Google of Netflix of Apple ademt, dat je ermee opstaat en ermee gaat slapen.

One team, one family

Toch lijkt niemand echt zwaar te tillen aan die ongezonde hoge werkdruk en intense werksfeer. De reden? Techbedrijven maken twee fases door. Eerst willen ze pioniers worden in hun vak, door keihard te werken en het vooral anders te doen dan anderen. Als het succes bereikt is, dan breekt de tweede fase aan, die van de goudzoekers.

Je kunt het dus vergelijken met paracommando’s. Die militairen leven samen in één kazerne, trainen samen en gaan samen op missie. Als je elkaar meer ziet dan je eigen gezin, schept dat uiteraard een band. En dan is het natuurlijk moeilijk om die hechte groep achter je te laten...

Lees ook: 5 signalen dat het hoog tijd is voor een carrièreswitch

(dt/em) - Bron: Intermediair

8 december 2020
Anderen bekeken ook