RIZIV werkt aan 'employer branding': "Wij doen meer dan controleren"
Een arts hoeft er geen eigen praktijk op na te houden, of emplooi te zoeken in een ziekenhuis. Hij kan ook kiezen voor een baan bij de overheid.
Anja Braet werkt sinds een jaar op de dienst geneeskundige evaluatie en controle (DGEC) bij het RIZIV. Als arts-inspecteur ziet Anja erop toe dat de schaarse middelen van de ziekteverzekering optimaal besteed worden. Daarvoor was ze beleidsmedewerker in een ziekenhuis en nog vroeger was ze huisarts. “Voor mij voelde dit als een logische stap”, zegt ze. “Als huisarts heb je één-op-één patiëntencontacten, in een ziekenhuis zorg je mee voor de structuren van de organisatie. Nu heb ik nog meer impact.” In haar overheidsjob kan Anja ook vlot van thuis uit werken. “Er is best een strikte scheiding tussen werk en privétijd. Die vul je flexibel in.”
Maar er is meer: Anja ervaart echt een teamgeest. “Data-analyse is mijn ding en het duurde niet lang voor collega’s dat oppikten. Ik werd al snel een aanspreekpunt. Er is echt aandacht voor je specifieke talenten.” Anja was ook blij met de intensieve opleiding. “Dat wijst erop dat een werkgever het meent en in je wil investeren. Ik krijg nu een opleiding verhoortechnieken door de politie! Ook specifieke kennis delen met collega’s wordt gestimuleerd.”
Lieven Debusscher is IT’er bij de FOD Mobiliteit en Vervoer. Starten bij de federale overheid deed hij bij de Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen (HVW). Twee verschillende jobs, één conclusie. “Ik koos vooral voor de overheid voor mijn work-life balance”, vertelt Lieven. “In de privé was ik tegelijk IT-manager én projectmanager voor verschillende bedrijven. Eigenlijk waren dat twee fulltimejobs. Ik voelde me ook niet gewaardeerd, omdat ik geen tastbaar eindresultaat zag. Toegegeven: ik had een beetje een stoffig beeld over jobs bij de overheid. Maar ik merkte dat de IT-teams hier echt bestaan uit gemotiveerde mensen. Niemand onttrekt zich aan zijn verantwoordelijkheid en er is een stevig engagement.”
De zinvolle opleidingen vindt Lieven ook een grote plus. “Géén verschil met de privé, hoor. Bovendien kun je met een vraag ook terecht bij collega’s van een andere overheidsdienst. En als je op termijn iets heel anders wilt doen bij de overheid, kan dat ook.” Als IT’er kunnen het nog altijd lange dagen zijn, nuanceert Lieven. “Maar ik kan nu wel zelf de balans bewaken. Daarin word je gestimuleerd. Om tien uur ’s avonds nog mails sturen, is niet meteen de bedoeling. Wel wordt er van je verwacht dat je flexibel bent als er eens iets platgaat. Toch heb ik nu het gevoel dat ik nu gewoon één fulltimejob heb (lacht).”
Op zoek naar een job bij de overheid? Bekijk het actuele vacatureaanbod en go for happy!
(Wieland De Hoon) - Bron: Go for happy Magazine
16 november 2021Een arts hoeft er geen eigen praktijk op na te houden, of emplooi te zoeken in een ziekenhuis. Hij kan ook kiezen voor een baan bij de overheid.
Dajo De Prins kijkt kritisch naar de hele gelukindustrie die werkende mensen zou moeten bijbrengen hoe ze zichzelf gelukkiger kunnen maken.
Ben jij tevreden op en met je werk? Hopelijk wel. Maar voel je je ook geëngageerd en vind je je werk ook zinvol? En wat doet je baas hieraan?
Langdurig thuiswerk leidt bij erg extraverte en gewetensvolle werknemers tot minder productiviteit en minder werkgeluk.
De meeste uren van ons leven brengen we door op ons werk. Dan kan je je daar maar beter goed bij voelen ...
'People join companies, but leave bosses', klinkt het vaak. “Dat klopt nog altijd”, stelt Frank Vander Sijpe van Securex.
Hoeveel verdien je als je bij de overheid gaat werken? En is dat meer of minder dan dat je als bediende in de privésector aan de slag gaat?
Bij Unilin loopt sinds een jaar of twee een interessant initiatief: intervisiesessies. Al gelden enkele opvallende spelregels.
De sector van bank en verzekeringen is de sector waar het geld zit. Maar vertaalt zich dat ook in riante lonen voor wie hierin aan de slag is?