Langer werken, de nieuwe realiteit. Maar wat met aangenamer werken?
"Door de vergrijzing zullen we allemaal ons steentje moeten bijdragen als we ons sociale systeem draaiende willen houden. Maar niet ten koste van ..."
Mmm, niet helemaal.
Wat vooral blijkt uit het onderzoek bij 1.552 Belgische werknemers is dat ze helemaal geen zin hebben om langer te werken. De meeste zijn bereid om tot hun 60ste te gaan werken. Meer dan 9 op 10 (92%) wil niet werken tot de wettelijke pensioenleeftijd (momenteel voor de meeste Belgen 67 jaar).
Of misschien behoor jij tot de 4% die zegt minstens te willen werken tot zijn 70ste verjaardag?
Vergeleken met de cijfers van 2015 en 2013 wil de Belg nog steeds niet langer werken. In vergelijking met 2013, toen de wettelijke pensioenleeftijd nog op 65 jaar lag, is de kloof zelfs nog vergroot.
“Deze ‘non’-evolutie is zorgwekkend in het licht van de ambitie die de regering koestert om ‘meer’ mensen ‘langer’ aan de slag te houden om de financiering van de sociale zekerheid te waarborgen”, aldus Hermina Van Coillie, HR Research Expert bij Securex. “De kloof tussen ‘willen’ en ‘moeten’ werken is even groot als 2 jaar geleden en zelfs nog groter dan 4 jaar geleden.”
Ook de overheden beseffen maar al te goed dat dit een probleem is. Er wordt dan ook sterk ingezet op ‘werkbaar werk’. Toch hebben de verschillende maatregelen (‘werkbare’ jobs, reactiveren van langdurig zieken, optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd, inperken en hervormen van het brugpensioen (SWT) en hervormen van de landingsbanen) echter nog geen impact gehad op de leeftijd wanneer mensen effectief met pensioen gaan. Die effectieve pensioenleeftijd ligt op termijn zelfs nog 8 jaar onder de wettelijke pensioenleeftijd van 67 jaar.
Meer dan 4 op 5 (84%) zegt niet te kunnen werken tot hij of zij 67 is, en 63% zegt zelfs niet te kunnen werken tot zijn 65ste. Vooral vrouwen, werknemers ouder dan 50 en lager opgeleiden voelen zich fysiek en mentaal niet in staat om tot de wettelijke pensioenleeftijd te werken.
De impact van de fysieke en mentale gezondheid op het langer kunnen werken is de afgelopen jaren constant gebleven.
41%, vooral hoger opgeleiden en werknemers jonger dan 50, denkt te ‘moeten’ werken tot 67 jaar of ouder. Bijna alle werknemers (95%) denken tot hun 60ste of langer te moeten werken. Gemiddeld genomen, zowel in 2015 als in 2017, denkt de Belgische werknemer te moeten werken tot zijn 65ste (64,8 jaar).
En toch werkt de Belg gemiddeld slechts tot zijn 61ste en gaat vervolgens op pensioen. Voor vrouwen is dit gemiddeld 60 jaar, voor mannen 61.
Overheid, werknemers en werkgevers zullen moeten samenwerken om het mogelijk te maken dat iedereen langer kan werken. Maar vooral de mensen genoeg goesting geven om hun werk te blijven doen, lijkt de grootste uitdaging. Alleen zo kan de noodzakelijke mentaliteitswijziging er effectief komen.
(mr)
Over het onderzoek. De inzetbaarheidsbarometer is een initiatief van HR-bedrijf Securex. Men heeft aan 1.552 loontrekkende Belgische werknemers gevraagd tot welke leeftijd ze denken te ‘kunnen’, te ‘willen’, en te ‘moeten werken’. De steekproefverdeling stemt qua geslacht, leeftijd, regio en statuut overeen met de verdeling van de Belgische arbeidsmarkt. Na 2013 en 2015 brengt Securex nu voor de derde keer deze barometer uit.
12 januari 2018"Door de vergrijzing zullen we allemaal ons steentje moeten bijdragen als we ons sociale systeem draaiende willen houden. Maar niet ten koste van ..."
Langer werken in de huidige arbeidsomstandigheden is volgens de socialistische metaalvakbond ABVV Metaal een onmogelijke zaak voor arbeiders.
Werk is geen straf, het is een manier om geëngageerd en zinvol te blijven. Gelukkig zijn er manieren om met gemak te werken tot je 67ste.
Langer werken… Onderzoek toont aan dat niet de verplichting om langer te werken doorslaggevend is. Maar wel een verrassende andere reden.
Langer werken? Geen probleem voor Krin De Jonge. Deze 74-jarige ex-marketeer is al zeven jaar aan de slag bij Securitas, als bewakingsagent.
Als student mag je dan wel een groentje zijn, je beschikt al over flink wat skills om de arbeidsmarkt met het nodige vertrouwen te betreden. Wij lijsten ze voor je op.
Dit zijn volgens een onderzoek van Remote de 10 beste steden om als digital nomad te werken.
Farma is de aantrekkelijkste sector om voor te werken. Luchtvaart moet terrein prijsgeven. De sector van banken en verzekeringen zet zijn opmars verder.
Wil je je hele leven hetzelfde werk doen? Heel simpel: zet dan deze 8 tips in de praktijk, en je bent zeker dat je baas je nooit nog iets komt vragen!