Vlamingen in het buitenland missen friet meer dan familie
Volgens een onderzoek van BVN missen Vlamingen en Nederlanders die in het buitenland verblijven, hun nationale gerechten meer dan hun eigen familie …
Valeria werkt als productmanager in de IT, marketing, operations en logistiek van de Vlerick Business School in Gent. Dit is wat zij te vertellen had...
Valeria: “Nadat ik een master had behaald in Management bij de UCL, waren er vele mogelijkheden. Ik besloot eerst aan de slag te gaan in de mode- en evenementenbranche. Ik heb een team Russische ontwerpers geholpen tijdens de London Fashion Week. Dat was een fantastische ervaring, dus ik besloot in deze richting door te gaan. Ik had het geluk om ook betrokken te worden bij en te werken voor de beroemde The Pradasphere-tentoonstelling, gedurende één maand, in het iconische Harrods.”
“Daarna heb ik enkele maanden gewerkt bij een luxe modewervingsbureau. Ik vond het managen van evenementen een interessant onderdeel van mijn baan en daarom besloot ik me daar meer op te richten. Ik greep de kans om een evenementenstage te lopen bij een universiteit, de UCL Barlett School of Construction and Project Management.”
Valeria: “Ik vind vele aspecten van Londen fantastisch. Het is een perfecte stad omdat er veel baankansen zijn en buiten het werk om is er veel te doen. De stad is enorm dynamisch en internationaal, waardoor je mensen kunt ontmoeten met verschillende achtergronden, je verschillende evenementen kunt bijwonen en je altijd iets te doen hebt.”
“De locatie was ook een goede uitvalsbasis voor reizen binnen Europa, en zelfs daarbuiten. Tot slot vond ik het fijn dat er veel amusement was om uit te kiezen én dat de winkels, cafés, restaurants, etcetera tot laat open bleven.”
Valeria: “De dynamische aard van Londen was soms ook stressvol en vermoeiend. Het draagt niet bij aan je gezondheid als je altijd gehaast bent. En voor wat betreft werk: er is altijd veel concurrentie.”
Valeria: “Ik ben bijna een jaar geleden verhuisd naar België. Momenteel ben ik als productmanager werkzaam in marketing, IT en logistiek management bij de Vlerick Business School. Vlerick biedt verschillende programma's en diensten aan aan klanten. Op de Executive Education-afdeling waar ik werk worden hoogwaardige managementprogramma's ontwikkeld en geleverd aan (zeer) ervaren professionals die graag meer kennis willen vergaren over een bepaald onderwerp.”
Valeria: “Ik denk dat dat in grote mate afhankelijk is van de branche. In Londen zitten meer bedrijven uit verschillende branches die goede carrièremogelijkheden bieden. Toen ik graag in de mode aan de slag wilde gaan, was Londen ideaal, en ik betwijfel of ik vergelijkbaar werk in België zou kunnen vinden. In Londen werden daarbij altijd als eerste de beste technologieën, de beste ideeën, enzovoort geïmplementeerd. Dat is ook een reden dat veel mensen daarheen verhuizen om te werken.”
Valeria: “Dat hangt af van de baan die je hebt, wat je wilt van het leven en of je ook een gezin moet onderhouden. De salarissen liggen in Londen natuurlijk veel hoger, maar het levensonderhoud is daar ook duurder. Dat is wel prima als je een goed betaalde baan hebt en je voor niemand hoeft te zorgen. Je kan dan gewoon genieten van alles wat Londen te bieden heeft.”
“In België zijn de belastingen zeer hoog, wat demotiveert. Als je nog geen gezin hebt en je geen maatschappelijke hulp nodig hebt, is dat echt een groot nadeel. Naar mijn mening is Londen goed om in te studeren en daarna enkele jaren werkervaring op te doen, maar daarna is het beter om naar een rustiger land zoals België te verhuizen."
Valeria: “Het Verenigd Koninkrijk is welvarender, geavanceerder en meer ontwikkeld. Je krijgt daar echt het gevoel dat je alles als eerste meekrijgt. Alle fantastische dingen gebeuren daar het eerst. Het land is heel divers en je kunt er alle kanten op met je interesses, inkomen, enzovoort.”
“België is stabieler wat dat betreft. In België ontbreekt de dynamische cultuur van het VK (en dan vooral Londen). Een ander verschil is de taalbarrière. Omdat het grootste deel van de Belgische bevolking Frans of Nederlands spreekt, is het lastig om volledig te integreren tenzij je één van die talen spreekt.”
Valeria: “Beide landen zijn vrij internationaal, met veel immigranten en multinationals. Beide locaties vormen een goede uitvalsbasis voor reizen en weekendjes weg.”
(cs/rb) - In samenwerking met Dice
22 maart 2016Volgens een onderzoek van BVN missen Vlamingen en Nederlanders die in het buitenland verblijven, hun nationale gerechten meer dan hun eigen familie …
Voor werknemers die overgeplaatst worden naar het buitenland blijkt Luanda, de hoofdstad van Angola, de duurste stad ter wereld om in te leven. De top 10?
Het toonaangevende Britse interieurarchitectenbureau Penson nam het YouTube-kantoor in London onder handen. Dat leverde het volgende bijzondere resultaat op
De meest welvarende buurten van Londen kampen momenteel met een tekort aan Franstalige loodgieters. Die zouden tot 180.000 euro kunnen verdienen.
Het diploma dat je in België behaalde, maakt vaak heel wat minder indruk in het buitenland. Ook als dat buitenland zich in Europa bevindt.
Wil je een goede verstandhouding met je baas? Geef hem/haar dan geen enkele reden om te denken dat jij je job niet graag doet of dat je je job te min vindt.
Niet iedereen maakt even snel vrienden en al zeker niet op het werk. Heb je een duwtje in de rug nodig? Dan helpen deze tips je op weg.
Niet iedereen vindt even gemakkelijk de weg naar een geschikte job. Aan de andere kant staan werkgevers meer dan ooit voor een groeiend probleem: hoe vinden ze personeel te midden van een krappe arbeidsmarkt? Meer focus op inclusie en diversiteit zou wel eens (een deel van) het antwoord kunnen zijn.
Goed nieuws voor de fietsers onder ons: sinds 1 mei 2023 heeft elke werknemer die naar het werk fietst recht op een belastingvrije fietsvergoeding!