Naar het buitenland gaan werken? 8 tips
Droom je er ook van te werken in het buitenland, maar boezemen de vele obstakels je angst in? Geen paniek, deze 8 tips zullen het je makkelijker maken.
Als Europees staatsburger kan je in ieder land van de Europese Unie (plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) aan de slag zonder een visum of verblijfsvergunning. Deze regeling vloeit voort uit het ‘Vrij Verkeer van Personen’-verdrag tussen de lidstaten. Je horizon verbreden binnen de EU zal dus geen grote uitdagingen opleveren wat betreft een visum.
Droom je ervan om in het Verenigd Koninkrijk te gaan werken, dan hou je best rekening met de Brexit. Ook al weet (nog) niemand wat precies de regelingen zullen zijn met betrekking tot vrij verkeer van personen, er is een kans dat je in de toekomst enkel met een visum het VK binnenkomt. Om misverstanden te voorkomen, contacteer je best de ambassade voor advies.
Zoek je je heil buiten Europa, dan verschilt het per land of staat welk visum je precies nodig hebt. Elk land heeft zijn eigen regels op het gebied van internationale mobiliteit en in de meeste gevallen kan je met een Europees staatsburgerschap niet langer dan een bepaalde tijd (meestal 90 dagen) zonder verblijfsvergunning ergens verblijven of werken.
In ieder geval is een bezoek aan de ambassade van het betreffende land aangeraden (en soms verplicht) om alle benodigde informatie en documenten voor je verblijf in het buitenland te verkrijgen. Een visum of werkvergunning wordt meestal enkele weken na het indienen van het verzoek verstrekt, mits je aan alle eisen voldoet.
Hier zijn enkele voorbeelden van de procedures in verschillende landen, om je een idee te geven hoe het proces verloopt.
De VS kent verschillende soorten visa. Een eerste mogelijkheid om in de VS te wonen en werken is een visum (permanent of tijdelijk) met werkvergunning. Je kan je hierbij laten sponsoren door een bedrijf: zij nemen dan de eventuele kosten (gedeeltelijk) over bij je toegang tot het land van Uncle Sam.
De andere mogelijkheid om de VS binnen te geraken is via een permanente verblijfsvergunning, ofwel de befaamde ‘Green Card’. Met deze kaart ben je vrijgesteld van een visum. Een Green Card is echter zeer moeilijk om te verkrijgen (en dat zal de komende jaren niet makkelijker worden).
In deze landen kan je profiteren van een ‘working holiday’-visum, waarbij je voor een gelimiteerde periode in deze landen kan wonen en werken.
Ben je van plan de Chileense arbeidsmarkt te verkennen? Om een werkvisum voor Chili te verkrijgen, moet je naar de Chileense ambassade. Allereerst dien je een afspraak te maken om een visumaanvraag in te dienen. Nadat de ambassade een afspraak heeft gepland, moet je verscheidene documenten aanleveren. Naast een (uiteraard) geldig paspoort dien je bijvoorbeeld je arbeidscontract en certificaat van goed gedrag en zeden te laten zien. Ook moet je je beweegredenen opgeven in een persoonlijk gesprek. Als je salaris op locatie te laag wordt geacht, moet je tevens bevestigen dat iemand garant voor je staat.
Waar je ook heen gaat, de aanvraag voor een visum met werkvergunning buiten Europa is niet in een oogwenk gebeurd: het kan een paar weken (Chili) tot enkele maanden (Verenigde Staten) duren. Belangrijk is om je dossier goed voor te bereiden en de ambassade van het betreffende land te contacteren. Wil je gaan werken binnen de EU? Dan heb jij geluk en hoef je in principe enkel je paspoort in te pakken.
(pb) - Bron: TopCompare.be
24 mei 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Droom je er ook van te werken in het buitenland, maar boezemen de vele obstakels je angst in? Geen paniek, deze 8 tips zullen het je makkelijker maken.
Zin om in het buitenland te gaan werken? Dan is het interessant om na te gaan waar je de beste kansen krijgt en waar je het meest kan verdienen.
Steeds meer landgenoten vestigen zich in het buitenland. Ruim 36.000 Belgen hebben vorig jaar België verlaten, gemiddeld bijna 100 per dag. Waarom?
Alsmaar meer landgenoten vestigen zich in het buitenland. Ruim 36.000 Belgen hebben vorig jaar België verlaten. Naar ...?
België is een klein en open land. Daarom is het gericht op samenwerking met de buren uit Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk.
Voor werknemers die overgeplaatst worden naar het buitenland blijkt Luanda, de hoofdstad van Angola, de duurste stad ter wereld om in te leven. De top 10?
Een job in het buitenland is niet voor iedereen. Zeker niet voor wie nog maar net is afgestudeerd. Maar dat betekent niet dat je je kans niet kan wagen.
Zakenreizen zijn veel minder vrouwvriendelijk dan vaak wordt gedacht. Vrouwelijke medewerkers ondervinden veel meer ongemakken dan hun mannelijke collega’s.
Nooit waren er meer buitenlanders aan het werk in Belgische bedrijven dan afgelopen jaar. Vooral het aantal niet-EU burgers nam sterk toe.