Starters
Vorige

1 van 202

Volgende
Volgend artikel:

Van student naar fiscaal controleur: FOD Financiën pakt uit met casespel

Werken in het buitenland met Erasmus+

"Als je op de arbeidsmarkt komt, moet je profiel opvallen tussen vergelijkbare kandidaten." Yacin Marzouki, oud-student Odisee
Via het Erasmusprogramma kunnen studenten een deel van hun opleiding in het buitenland volgen. Maar je kan ook werkervaring opdoen met een internationale stage. Oud-student Yacin Marzouki van Odisee Brussel vond zo zelfs vast werk.
"Als je op de arbeidsmarkt komt, moet je profiel opvallen tussen vergelijkbare kandidaten." Yacin Marzouki, oud-student Odisee

Yacin Marzouki (25) studeerde eerst handelswetenschappen. Maar die richting was hem te theoretisch, en hij stapte over naar bedrijfsmanagement aan Odisee (de vroegere HUB). Daar kreeg hij de kans om met een Erasmusbeurs naar Zweden te gaan. Hij was er vooral bezig met een stageproject waarvoor hij onderzocht hoe een stad haar aantrekkingskracht kan verhogen via city marketing.

Na die positieve ervaring wou Yacin nog meer buitenlandse ervaring opdoen. Hij had daar een goede reden voor. "In de lessen marketing leer je dat elk product zich moet onderscheiden. Als je op de arbeidsmarkt komt, moet jouw profiel opvallen tussen vergelijkbare kandidaten. Veel studenten gaan op Erasmus, maar buitenlandse werkervaring is zeldzamer."

Stefaan Debrabandere van Odisee stimuleerde Yacin om een aanvraag te doen voor een Leonardo Da Vincibeurs. Dit Europese programma (omgedoopt tot Erasmus+) helpt pas afgestudeerden om gedurende zes maanden werkervaring op te doen in een ander land. Die stageperiode telt mee als wachttijd voor een eventuele werkloosheidsuitkering. "Wij werken goed samen met Toyota Boshoku, een fabrikant van onderdelen voor de auto-industrie met vestiging in Zaventem", zegt Stefaan Debrabandere. "Yacin kreeg een beurs om te gaan werken in hun kantoor in München."

Contract na stage

Yacin kwam er op de aankoopafdeling terecht, waar hij een project toegewezen kreeg om de 'lead time' van onderdelen te berekenen. "Als je onderdelen bestelt, is er tijd nodig om machines in te stellen en de onderdelen te produceren. Ik ontwikkelde en programmeerde een softwaretool waarmee je kan berekenen hoe lang dat duurt", legt Yacin uit. Tijdens zijn stage leerde Yacin de arbeidscultuur in Duitsland kennen. "Duitsers zijn heel direct. Ze slaan niet eerst een babbeltje aan je bureau maar zeggen meteen wat ze nodig hebben. Het was er ook hiërarchischer. In België kan je met je baas na het werk een pint gaan drinken, in Duitsland is dat niet gebruikelijk."

Na afloop van zijn stage bood Toyota Boshoku München hem een contract aan; maar ook de Belgische vestiging was in hem geïnteresseerd. Voor Yacin was het een moeilijke keuze, maar uiteindelijk bleef hij in België. "Het land waar je opgroeit blijft een deel van jezelf, en ik zag het niet zitten om alles hier achter te laten." Hij is nu als projectmanager aan de slag bij Toyota Boshoku Zaventem.

Zo'n buitenlandse stage is niet voor iedereen, zegt Yacin. "Op Erasmus word je opgevangen in een groep, maar in München zat ik helemaal alleen. Dat vergt meer volharding." Stefaan Debrabandere treedt hem bij. "Het is niet iedereen gegeven. Ik ga niemand verplichten om naar het buitenland te gaan. Maar als je het wil doen, is het een enorme verrijking."

(wv) - www.flandersknowledgearea.be

22 juni 2015

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook