Aangeboden door Stad Gent

Werken in de woonzorgcentra van Stad Gent: “De typisch Gentse mentaliteit is heel tof”

Bart en Christophe werken als zorgkundige in woonzorgcentra van de Stad Gent. Daarnaast volgen ze beiden een opleiding tot verpleegkundige. Ze verloren hun hart aan de zorgsector en de Gentse ouderen. “De mensen omarmen je zoals je bent”, zeggen ze. “En de woonzorgcentra hebben heel wat troeven die het werk hier aangenaam maken.” Zo is er een groot aanbod aan bijscholing.

Bart Deroissart (30) verhuisde drie jaar geleden van Halle naar Gent. Hij volgde een opleiding tot zorgkundige bij de VDAB. Daarna ging hij aan de slag als ergocoach, eerst in een woonzorgcentrum in Halle, daarna in Gent. Dankzij Project 600 studeert hij nu voltijds verpleegkunde met behoud van loon, een kans die hij kreeg van de Stad Gent. Toch was de zorgsector voor Bart een stap in het onbekende. “Ik studeerde verkoop en public relations en deed heel wat interimjobs, maar er zat geen verkoper in mij”, lacht hij. “In de zorg werken voelde juist, al kan ik niet meteen zeggen waarom. Ik wilde zorg combineren met werken voor een stad. Zo kwam ik hier terecht.”

Christophe Debondt (44) is een West-Vlaming die in Oordegem woont, tussen Gent en Aalst. Hij is zorgkundige in de werkgroepen dementie en woonzorg. Momenteel studeert hij verpleegkunde in Brugge, waar hij één dag in de week les volgt en daarnaast stageloopt. “Een oud-collega vertelde me dat de sfeer echt heel goed is, hier in Gent”, blikt Christophe terug. “In combinatie met de kansen tot bijscholing leek me dat heel interessant, dus ik solliciteerde – ook al had ik nog andere jobaanbiedingen.” Daar had hij nog geen moment spijt van, integendeel. “Ik voelde me hier direct welkom, onder meer dankzij de goede zorgen van onze hoofdverpleegkundige. Voor wie hier start, is dat echt een meerwaarde.”

Bewoners en verzorgers: welkom zoals ze zijn

“Heel mooie momenten vind ik die waarop je nog eens verbinding kan maken met iemand die een vergevorderd stadium van dementie heeft”, zegt Christophe. “Door bijvoorbeeld te communiceren via aanrakingen en met oogcontact, kan je nog iets goed doen voor hen.” Daarnaast is Christophe ook gecharmeerd door de typisch Gentse mentaliteit. “Iedereen is welkom en je mag zijn zoals je bent.”

Dat beaamt Bart. “In een ander woonzorgcentrum hadden sommige bewoners schrik van mijn tattoos. Hier vinden de bewoners ze gewoon makkelijk om me mee te herkennen. Gent is een alternatieve, open-minded stad. De collega’s – afkomstig uit Limburg tot Iran – zorgen mee voor de goeie sfeer. Iedereen heeft zijn eigen visie en we leren van elkaar. Ik ben een hoogsensitief persoon, maar hier voel ik me echt goed. Er is veel openheid en vertrouwen, en het is mooi om te zien hoe onze collegialiteit ook een positieve impact heeft op wat we de bewoners kunnen bieden.”

Wil jij een kijkje achter de schermen van onze woonzorgcentra? Kom langs tijdens onze open jobdagen!

Maak mee het verschil

“Waarom ik hier werk? Dat heeft een persoonlijke reden”, vertelt Bart. “Ik heb een autismespectrumstoornis en heb graag consistentie. De structuur van ons woonzorgcentrum maakt het voor mij dan ook heel aangenaam om hier te werken. Er is een duidelijke planning, met heldere afspraken. Daarnaast kan je echt een band opbouwen met de mensen die je verzorgt en begeleidt, meer dan in een ziekenhuis. Zo maak je mee het verschil.”

Bovendien kan je als zorgkundige in de woonzorgcentra van de Stad Gent zelf aangeven op welke dienst je wil staan, zodat je kan werken met de doelgroep die bij je past. “Leuk is dat er ook budget is voor het team zelf”, zegt Bart, “bijvoorbeeld voor een uitstap naar de Gentse Feesten of de Efteling.”

Jezelf blijven ontwikkelen

Bart en Christophe maken beiden gebruik van de opleidingsmogelijkheden van de woonzorgcentra van Gent. “Er is een groot aanbod aan bijscholingen om je bijvoorbeeld te verdiepen in diabeteswondzorg, omgaan met agressie of specifieke ziektes als dementie”, zegt Christophe. “Dat aanbod helpt zowel burn-out als bore-out te vermijden. Zo blijf je jezelf voortdurend ontwikkelen.”

Wat Bart ook een troef vindt, zijn de jaarlijkse bijeenkomsten voor vrijwilligers en mantelzorgers. “Zo voerden Gentse acteurs al eens een toneelstuk op rond dementie. Onze projecten – zoals de aanleg van onze tuin – krijgen vaak heel wat media-aandacht. We zijn er trots op en tonen ze graag aan de buitenwereld. Dat helpt ons ook om nieuwe collega’s aan te trekken. Er is namelijk een grote vraag naar extra medewerkers. Dus als het bij je eigenheid past, is nu echt het moment om te solliciteren. (lacht) Het is echt een heel schone job in een heel schone sector.”

Ook op zoek naar jouw roeping? Ontdek ze bij Stad Gent!
Stad Gent : 1 jobs
Voeg je CV toe
Ontdek welke jobs bij je profiel passen door je CV op te laden.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Stad Gent ' jobs meteen in je mailbox.