Wat jij kan leren van Roger Federer
Ze zeggen dat als je een vaardigheid wil ontwikkelen, je vroeg moet beginnen. Maar onderzoek toont aan dat dit vaak niet klopt.
1,36 miljoen. Zoveel Europeanen verdienden in 2021 hun kost met sport. Deze sector omvat alle onafhankelijke atleten en trainers, maar ook werknemers van fitnesscentra en beheerders van sportteams en -clubs. Daarnaast gaat het ook over alle verantwoordelijken die betrokken zijn bij de opzet en promotie van sportevenementen. In 2022 is dat aantal nóg gestegen, met 10,9%. Het totaal sportwerknemers strandde zo op 1,51 miljoen, wat overeenkomt met 0,8% van de totale Europese werkgelegenheid.
Lees ook: Ga jij nog sporten na je werk?
Vooral mannen vertegenwoordigen de sportsector: met 55% vormen zij de meerderheid. Die verhouding vergroot de arbeidsparticipatiekloof in de Europese Unie, waar de gemiddelde man-vrouwverdeling 54%-46% is. De sporttak zal dus een tandje moeten bijsteken om meer vrouwen in dienst te krijgen!
Veel jongvolwassenen – tussen 15 en 29 jaar – verdienen hun boterham in de sportwereld. Met een aandeel van 35% vult deze leeftijdscategorie ruim een derde van de totale werkgelegenheid in de sector in. En dat is verrassend, want in andere sectoren is dat de helft minder. Doorgaans zijn de 15- tot 29-jarigen slechts goed voor 17%.
Lijstjes: Dit zijn de 10 best betaalde sportvrouwen
De grootste groep die werkzaam is in sport, zijn de 30- tot 64-jarigen met een aandeel van zo’n 62%. Dat zijn 18 percentagepunten minder dan in alle andere sectoren. De 65-plussers vergaren het kleinste aandeel: deze groep vult slechts 3% van de vacatures in. Maar dat ligt eigenlijk perfect in lijn met andere sectoren in het werkveld.
Lijstjes: Dit zijn de 10 best betaalde sportmannen
De verdeling volgens opleidingsniveau is min of meer gelijklopend met andere sectoren. De grootste groep sportwerkers, 46%, heeft een gemiddeld opleidingsniveau. Dit komt exact overeen met tendensen in andere branches. Hogeropgeleiden vinden in de sportsector iets meer hun ding dan in andere werkgebieden: bijna 40% van de sportwerkers is hoogopgeleid, wat 2,4 procentpunten hoger is dan elders.
Lees ook: In welke sector wil jij werken?
Mensen die daarentegen enkel lager onderwijs genoten hebben, scoren met 14% het kleinste aandeel. Ook in andere sectoren zijn de lageropgeleiden doorgaans de kleinste groep, al is hun aandeel meestal wel een aantal procentpunten hoger dan in sport.
Van alle EU-lidstaten telt Zweden het hoogste aantal sportwerknemers: de sportievelingen vormen daar 1,4% van de totale werkgelegenheid. Zweden wordt op de voet gevolgd door buurlanden Finland en Denemarken, elk met 1,2%. Met 1,1% sluiten Spanje en Frankrijk de top vijf af.
Lees ook: Overal vacatures de komende jaren, maar toch vooral in deze sectoren
Het laagste percentage dat werkzaam is in de sportsector, vinden we in Roemenië, waar slechts 0,2% van de werkgelegenheid zich in die branche bevindt. Ook Bulgarije, Polen, Slowakije, Kroatië en Litouwen hebben eerder een laag cijfer.
(ZINNIG) – Bron: PeopleSphere, Eurostat
27 september 2023Ze zeggen dat als je een vaardigheid wil ontwikkelen, je vroeg moet beginnen. Maar onderzoek toont aan dat dit vaak niet klopt.
In alle opzichten een grote dame voor de Belgische sport en basketbal in het bijzonder: dat is Ann Wauters. Tegelijk is ze ook een inspirator voor velen.
Zestien jaar lang was Gella Vandecaveye topjudoka. Op haar 31ste stopte ze met judo en werd ze zelfstandig ondernemer.
Als scheidsrechter moet je meteen beslissen, altijd diplomatisch en onpartijdig blijven, en dat allemaal in volle concentratie...
Wie hard werkt, wil graag correct verloond worden voor de inspanning. Toch is niet iedereen gelukkig met de verloning. Wat kun je eraan doen?
Naast opleiding, ervaring, regio en functie bepaalt ook de sector waarin je werkt wat je loon is. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat.
Succesvolle topsporters die extreem uitblinken in hun discipline verdienen een hoog loon. Dit zijn de 10 grootverdieners onder de sportmannen.
Zowel voor internationale wedstrijden als voor de Belgische competitie worden voetbalscheidsrechters steeds beter betaald...
Julo Verbrugghe (27) en zijn collega’s van GTV Telecom in Harelbeke faciliteren de telecommunicatie voor verschillende topteams. Voor de handelswetenschapper met een technische interesse en een wielerhart vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats.