Werken in de kerncentrale van Doel, een omgeving vol kansen en uitdagingen
Werken in een kerncentrale: dat is zonder meer een unieke en speciale job. Natasja doet het intussen al bijna twintig jaar.
De kerncentrale van Doel is een werkomgeving waar strikte veiligheidsvoorschriften en een meticuleuze planning centraal staan. Als werkvoorbereider speelt Parham een zeer belangrijke rol bij de planning van essentiële taken die mee zorgen voor de veilige en goede werking van de centrale. Hij waakt ook over de correcte uitvoering ervan. “Hier leer je de basis van alle mogelijke technologieën.”
Parham (32) is een van de vele medewerkers van ENGIE die na een stage in het kader van hun opleiding meteen bij de kerncentrale van Doel aan de slag konden. Die periode herinnert hij zich nog goed. “Met de school kregen we rondleidingen in diverse bedrijven in de Antwerpse haven, waar we telkens processen van a tot z konden bekijken. In een kerncentrale is dat niet mogelijk, en net daarom intrigeerde die plek mij. Het was een volledig onbekende wereld en tijdens mijn stage was het voor mij duidelijk dat ik hier aan de slag wou.”
Na zijn opleiding Procesautomatisatie van meet- en regelsystemen aan de AP Hogeschool begon Parham in 2016 als instrumentist in Doel, waar hij verantwoordelijk was voor onderhoud en -inspectie van meet- en regelsystemen. Op enkele jaren tijd groeide hij via de functie van eerste instrumentist door tot werkvoorbereider Instrumentation & Control. “Mijn belangrijkste taak is om werken voor te bereiden met het oog op een veilige en correcte uitvoering. Ook de werkverdeling tussen interne uitvoerders en externe contractanten valt daaronder.” Parham volgt de werken ook op en voert zelf taken uit. “Dat zorgt voor veel voldoening.”
Ben jij de nieuwe collega van Parham? Solliciteer hier!
Het spreekt voor zich dat er veel kennis nodig is om de job van werkvoorbereider naar behoren uit te voeren. In een omgeving zoals de kerncentrale van Doel is die kennis mogelijk nóg belangrijker. “In het begin moest ik mijn competenties flink uitbreiden aan de hand van allerlei opleidingen.” Op die manier bouwde Parham een indrukwekkende expertise uit. “Je leert hier de basis van elke mogelijke technologie.”
Wie ambitie heeft om door te groeien, zoals Parham, kan tijdens de uren tal van opleidingen volgen voor specifieke functies. “Aan de hand van een individueel ontwikkelingsplan bepaal je samen met je verantwoordelijke welke opleidingen voor jou geschikt zijn.” Doorheen de loopbaan krijgen werknemers ook regelmatig een opleiding ter opfrissing.
Medewerkers van de kerncentrale mogen naast een goed loon ook op heel wat mooie premies en voordelen rekenen: een korting op de elektriciteits- en gasfactuur, een collectieve bonus, een verzekering voor hospitalisatie en ambulante kosten, en een stevige tweede pensioenpijler. Daarnaast is er nog de premie die je ontvangt voor de jaarlijkse revisie. “Dat is een project van verschillende weken met een volledig nazicht van de werking van de kerncentrale en een onderhoud. Daarvoor moet je soms overuren presteren tijdens het weekend en dat levert een mooi extraatje op.”
Ook als werkplek biedt de kerncentrale heel wat voordelen voor Parham. “In de eerste plaats zijn er de collega’s en de werksfeer. Je werkt met heel professionele en goed opgeleide collega’s in een heel nette omgeving. Ook het feit dat werk en privé strikt gescheiden blijven, vind ik persoonlijk zeer belangrijk. Alle opleidingen vinden bijvoorbeeld tijdens de uren plaats. Ik kom hier heel graag werken en ga zonder stress naar huis, meestal toch” lacht Parham.
Ben jij klaar voor een volgende stap in je carrière? Solliciteer hier!
Werken in een kerncentrale: dat is zonder meer een unieke en speciale job. Natasja doet het intussen al bijna twintig jaar.
“De variatie en uitdagingen in deze werkomgeving blijven mij prikkelen", vertelt Khalid, ingenieur bij ENGIE in de kerncentrale van Doel...
Ontvang nieuwe 'Engie' jobs meteen in je mailbox.