Mag mijn baas me tijdens mijn vakantie terugroepen naar het werk?
Je hebt vakantie, maar opeens krijg je telefoon van de baas. Hij heeft je verlof ingetrokken. Je moet dus komen werken! Kan dat zomaar? Jobat zocht het uit.
Brusselse bedrijven en instellingen zijn er om er te blijven. Dat je job verkast naar het buitenland zit er niet snel in, zegt ons werkgeverspanel in koor. Iris Fostiez (Sibelga): “Als Brusselse energienetwerkbeheerder blijven we natuurlijk waar we zijn. We zijn volop bezig met de Brusselse energietransitie naar schonere energie. We werken onder meer aan elektrische mobiliteit, multifunctionele laadpalen en intelligente straatverlichting. Fantastisch voor ingenieurs, technici en zeker ook IT’ers.”
Toekomst is er ook voor een job in het Brusselse Nederlandstalig onderwijs, zegt Steven Vervoort (VGC). Het Nederlandstalig onderwijs in de hoofdstad is een blijver, want Brusselaars wéten dat een Nederlandstalig diploma en talenkennis leerlingen jobgaranties biedt.” En ook metro, tram en bus zijn onverbrekelijk gelinkt aan de grootstad. Johan Claes (MIVB): “Over 50 jaar zijn we er nog (lacht), dus je kan hier werk leveren op lange termijn. Ondanks Covid zijn we daarom vorig jaar en dit jaar kunnen blijven rekruteren. De kansen blijven komen.”
“Brussel kan belangrijk zijn voor je carrière”, zegt Arnaud Vajda (FOD Financiën). “Vroeger startte iedereen zijn of haar loopbaan hier. Ambitieuze medewerkers hebben we in heel België, maar sommige diensten zijn gecentraliseerd in de hoofdstad: hier moet je zijn voor decision making en impact. Bovendien zijn de mogelijkheden ook in het Brusselse verder erg uitgebreid. Een mooi perspectief voor de 650 ambtenaren die we er jaarlijks rekruteren.”
Die Brusselse meerwaarde geldt ook voor veiligheidsberoepen, vindt Alain Goergen (Brusafe): “Een Brusselse loopbaan is op drie vlakken aantrekkelijk. Ten eerste de jobinhoud, want je leert hier razendsnel bij. Twee: de concentratie van functies in Brussel is erg groot. 25% van alle effectieven van de politie vind je in Brussel. De Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandweer en Dringende hulp telt 1.000 beroepsbrandweerlui. Allemaal functies en jobinhoud die je nergens anders vindt. Die gespecialiseerde, meertalige functies zijn ook beter verloond. En dan had ik het nog niet over de taalpremies.”
Ontdek: Brussel betaalt het best
Brussel is een smeltkroes en de contacten die je er legt gaan vaak een hele loopbaan mee. Sigurd Vangermeersch (visit.brussels): “De professionele en informele netwerken die je in Brussel kan opbouwen zijn ook erg belangrijk. Op alle niveaus krijg je veel input vanuit alle kanten. Brussel is een open stad, volop gericht naar de buitenwereld. Je werkt intens samen en legt veel connecties. Zo’n netwerk is later razend interessant voor je carrière.”
Frank Leroy (KBC Brussels): “Bij KBC Brussels werk je echt voor een Brussels publiek. Dat wérkt echt voor mensen met belangstelling voor de hoofdstad, meertaligheid en diversiteit. Overheden, internationale instellingen, vzw’s, start-ups… een driver voor je loopbaan. We hebben een veertigtal nationaliteiten en talen en de gemiddelde leeftijd is achter in de dertig. Een manager van 28? Vind je alleen bij ons.”
Steven Vervoort: “Brussel biedt je – zeker als leerkracht – altijd meteen werk. Heb je er enkele jaren Brussel opzitten, dan ben je een gewild profiel in het onderwijs. De pedagogische en didactische technieken die je je hier eigen maakt zijn elders erg nuttig.” Dat beaamt ook Frank Leroy: “Met je Brusselse profiel ben je gegeerd in Vlaanderen. Dat perspectief trekt veel kandidaten over de streep.”
Wil je - zoals velen - toch in Brussel aan de slag blijven, dan vind je er uitdagingen op maat van elke fase in je professionele leven. Iris Fostiez: “Sibelga biedt je een aanzienlijke interne jobmobiliteit. Wat daarbij helpt, is dat iedereen elkaar kent op onze hoofdzetel. Dat zullen onze ambassadeurs je graag vertellen: 30% van onze aanwervingen lopen via mond-tot-mondreclame.”
Brussel biedt je meer kansen op zinvolle jobpromotie en dat weegt vaak zwaarder dan het loon. Isabelle Meulemans (talent.brussels): “Dankzij de grote structuren in Brussel kan je vaker bijdragen aan innovatie. Bij de grote bedrijven onder Brusselse werkgevers, maar ook bij een openbare instelling zoals de onze.” Arnaud Vajda omschrijft het kernachtig: “Brussel is héél vaak de motor voor verandering in grote bedrijven.”
Johan Claes: “Een job in Brussel is verrijkend maar ook ver reikend. De uitbreiding van de metro is voor een ingenieur een mooi visitekaartje op het curriculum. Daarnaast is er écht zoiets als een Brusselse mentaliteit. Noem het no nonsense en joviaal: er is nog leven naast het werk. Dat maakt het hier warmer en aangenamer werken.”
Op zoek naar een job in de hoofdstad? Bekijk het huidige vacatureaanbod in Brussel!
(William Visterin)
Dit is het tweede Jobat-artikel in de reeks over werken in Brussel. Volgende week: mobiliteit & flexibel werken.
15 oktober 2021Je hebt vakantie, maar opeens krijg je telefoon van de baas. Hij heeft je verlof ingetrokken. Je moet dus komen werken! Kan dat zomaar? Jobat zocht het uit.
Je ontslag indienen, het is een ingrijpende beslissing die je vaak niet zomaar neemt. Met onze tips kan je met opgeheven hoofd aan een nieuw hoofdstuk beginnen!
Op donderdag 6 juni 2024 kan je op de jobbeurs van Jobat in MeetDistrict terecht voor tientallen werkgevers, goed voor tal van openstaande jobs.
Hoewel de intentie van een sorry bijna altijd goed is, bestaat er wel degelijk een foute manier om het te zeggen. Even dieper graven!
Ann is communicatie-expert bij Wonen in Vlaanderen, een flexibele en betekenisvolle job.
Bij Arvesta is welzijn alvast meer dan een slogan. Het vormt de kern van waar het bedrijf voor wil staan. “Welzijn en een duurzame loopbaan zijn twee kanten eenzelfde medaille.”
Het is niet omdat je niet of minder goed hoort, dat die droomjob niet voor jou weggelegd is. De beroepsgroep van slechthorenden is groter dan je zou denken.
Mensen die kiezen voor een ngo, doen dat meestal niet voor het geld. Maar idealisme betaalt de rekeningen natuurlijk niet…
Een leidinggevende met wie het niet klikt, blijkt vaak een afknapper. Al is het makkelijker gezegd dan gedaan want bij leidinggeven komt wel wat kijken.