Carine dook op 42 jaar opnieuw in de schoolbanken
Na twintig jaar met alleen een middelbaar diploma op zak kreeg Carine Vantongerloo in woonzorgcentrum Zusterhof de smaak van studeren opnieuw te pakken.
“Wie zich wil heroriënteren op de arbeidsmarkt en daarbij een beroepsinkomen moet aanhouden, staat voor een grote uitdaging, maar ook voor heel wat drempels", zegt Filip Giraldo, departementshoofd van PXL-Social Work. "In onze hogeschool, en dan meer specifiek binnen onze opleiding Sociaal Werk, bieden we daarom mensen kansen om hierop te anticiperen. Zo helpen we werkstudenten in een context van levenslang leren én geven hen de kans om een langere en meer flexibele loopbaan uit te tekenen. Vaak is het niet meer dan een duwtje in de rug om de dromen die mensen koesteren, te laten uitkomen."
Onder de naam Sociaal Werk² kunnen studenten een modeltraject volgen van 180 studiepunten gespreid over 4 studiejaren. Filip Giraldo: “De wekelijkse lesmomenten zijn gepland op donderdagnamiddag en -avond. We bieden ons onderwijs aan in een format van ‘blended learning’, een evenwichtige mix van contact- en afstandsonderwijs, met de klemtoon op authentieke leersituaties.”
Daarnaast maakt ook een stageperiode deel uit van het programma voor werkstudenten. “Ze lopen tijdens de volledige opleidingsduur stage gedurende één dag per week. We maken dus stagespreiding mogelijk en voorzien tijdens de hele rit coaching en trajectbegeleiding. Troeven die werkstudenten faciliteren en hun slaagkansen verhogen.”
Het initiatief kan op veel bijval rekenen. Lieselotte Antheunis, die al bijna drie jaar aan de slag is als logopediste in een revalidatiecentrum, reageert enthousiast: “De diverse samenleving waarin we leven en werken is voor mij een belangrijke trigger om nu de opleiding Sociaal werk als werkstudente te starten. Het studietraject dat PXL-Social Work op maat van werkstudenten heeft uitgetekend, kan en zal zeker een aantal toekomstige sociaal werkers over de streep trekken. Het programma biedt volgens mij het beste van de twee werelden. Enerzijds deel je binnen dezelfde groep van werkstudenten de zorg voor een goed evenwicht tussen werken en studeren, anderzijds biedt het contact met de jongere generatiestudenten je een frisse kijk op het werkveld en de job”, besluit Lieselotte Antheunis.
(kme)
12 april 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Na twintig jaar met alleen een middelbaar diploma op zak kreeg Carine Vantongerloo in woonzorgcentrum Zusterhof de smaak van studeren opnieuw te pakken.
Als werkzoekende kun je voltijds studeren en toch nog je uitkering behouden. Wat zijn de voorwaarden en welke opleidingen komen in aanmerking?
Steeds meer Vlamingen combineren hun job met een studie in het hoger onderwijs. De reden? Hun kans op promotie verhogen. Of dromen najagen.
Ben je van plan om binnenkort een opleiding te starten buiten de werkuren? De combinatie van werk en studie is niet altijd evident.
Dagelijks steken duizenden Limburgse vrijwilligers de handen uit de mouwen. Een inzet die het hart van onze samenleving elke dag opnieuw zichtbaar maakt.
Wat doet duurzaamheid met de job bij de bank? “Onze rol wordt veel rijker.”
Een job die nauw aansluit bij je passies en talenten. Griet en Feline vonden zo’n job bij de Vlaamse overheid.
Ook de agrarische sector springt volop mee op de kar van de digitalisering. Landbouwexpert Arvesta is op dit vlak een voorloper.
De Belgische lonen zitten overal in de lift. Maar Brussel betaalt het best, zo blijkt uit het Jobat Salariskompas, gevolgd door Vlaams-Brabant en Antwerpen.