Nieuw statuut student-zelfstandige: alle info
Goed nieuws voor studenten met ondernemerszin. De regering heeft een gloednieuw statuut gelanceerd om ondernemerschap bij studenten te stimuleren.
Werken én studeren, het is niet makkelijk. Toch telden de hogescholen en universiteiten in Vlaanderen vorig jaar maar liefst 20% meer werkstudenten dan vijf jaar gelden. Dat komt neer op zo’n 7.815 werkstudenten. Opnieuw gaan studeren, en dat in combinatie met een job, was nog nooit zo populair. Uit de statistieken blijkt dat het voornamelijk om dertigers gaat die al een diploma op zak hebben.
Maar hoe doe je dat? De werknemers die in de privésector aan de slag zijn, én voor minstens vier vijfde werken, kunnen beroep doen op het betaald educatief verlof. Dat zijn verlofdagen die je krijgt om naar de les te gaan, mét behoud van het loon.
Wie ooit gestudeerd heeft, weet dat studeren meer is dan alleen lessen volgen. Je moet bijvoorbeeld ook een paper of thesis schrijven. Dat is behoorlijk tijdrovend en daarvoor krijg je niet zo snel betaald verlof.
Wie geen recht heeft op het betaald educatief verlof kan tijdskrediet met motief opleiding aanvragen voor maximum drie jaar. Dan krijg je een maandelijkse premie van de Federale Overheid. Als je je loopbaan halftijds of voltijds onderbreekt voor het volgen van een opleiding, krijg je een extra premie van de Vlaamse overheid. Zelfstandigen kunnen dan weer beroep doen op de kmo-portefeuille.
Werken én studeren? Het is geen makkelijke combinatie. Daarom passen de universiteiten en hogescholen het studieprogramma aan. Zo worden lessen op andere tijdstippen gegeven of in een andere vorm en ook examens worden beter verspreid.
Werkstudenten kunnen ook kiezen op hoeveel jaren ze hun studie willen afronden. Ze kiezen met andere woorden hoeveel studiepunten ze per jaar opnemen. Vandaag de dag neemt een werkstudent gemiddeld 34 studiepunten op, vijf jaar geleden waren dat er nog 45. Nog een opmerkelijke conclusie? Werkstudenten behalen vandaag betere cijfers.
(dt/em)
20 september 2017Goed nieuws voor studenten met ondernemerszin. De regering heeft een gloednieuw statuut gelanceerd om ondernemerschap bij studenten te stimuleren.
Als werkzoekende kun je voltijds studeren en toch nog je uitkering behouden. Wat zijn de voorwaarden en welke opleidingen komen in aanmerking?
Wie als werknemer, ambtenaar of zelfstandige later een hoger pensioenbedrag wil krijgen, kan zijn studiejaren afkopen. Een slimme zet of niet?
Ben je van plan om binnenkort een opleiding te starten buiten de werkuren? De combinatie van werk en studie is niet altijd evident.
Na twintig jaar met alleen een middelbaar diploma op zak kreeg Carine Vantongerloo in woonzorgcentrum Zusterhof de smaak van studeren opnieuw te pakken.
Stel: je hebt er een shift opzitten maar je collega die je moet aflossen, kan niet komen werken. Mag je baas eisen dat jij ook die shift voor je rekening neemt?
Bepaal jij zelf wanneer je werkdag begint en eindigt? Dan heb je glijdende werkuren, net zoals 52% van de Belgische bedienden. Een luxe, zo blijkt...
ADHD kan een meerwaarde zijn op de werkvloer als je weet hoe je je capaciteiten in de verf zet. We lijsten enkele beroepen op waarin ADHD’ers uitblinken!
Isabel is directeur van GO! basisscholen Maurits Sabbe en De Abeel in Mechelen en heeft een duidelijke visie. Respect hebben, oprecht zijn, open communiceren en gelijke kansen geven zijn voor haar kernwaarden.