Nu kan het. Want bij de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, zijn ze op zoek naar nieuwe medewerkers. Slimme koppen, die aan de slag willen bij een organisatie van maatschappelijk belang.
Je kent de VREG misschien wel van de succesvolle V-test, waarmee je de energiecontracten in Vlaanderen kan vergelijken, of van andere tools zoals de Servicecheck, de Groencheck, de verhuisplanner en de Herkomstvergelijker.
Toch doet de VREG zoveel meer dan tools online zetten. Zijn hoofdtaak blijft om de Vlaamse energiemarkt te bewaken en jou erdoor te gidsen. Technische regels opstellen voor de elektriciteits- en gasmarkt, zorgen dat die worden nageleefd, tarieven van netbeheerders controleren, de markt monitoren, beleidsmakers adviseren: you name it.
En die VREG zoekt dus nieuwe medewerkers. In het ideale geval met een masterdiploma op zak. Liefst in de ingenieurswetenschappen of met een economische tint. Ongeacht hun ervaring.
Benieuwd? Bekijk dan zeker de vacatures bij de VREG. Interesse? Wees er dan snel bij en solliciteer meteen. En word binnenkort, samen met het team achter de VREG, mee van maatschappelijk belang.
(kv)
18 januari 2019Hoe is het met jouw work-life-balance gesteld? Is deze in evenwicht? Of helt de weegschaal (teveel?) over naar werken? Dat hoeft op zich geen probleem te zijn.
De beste manier om je productiviteit te boosten, is door je routine onder de loep te nemen en te kijken waar de energievreters en tijdverspillers zitten.
“Tijdens de piekmomenten in 2016 plaatsten we tot 250 slimme thermostaten per dag. Ook dit jaar verwachten we een sterke stijging...”
Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft een afdeling die zich specifiek bezighoudt met innovatieve projecten. En ja, ook Colruyt Group heeft zo'n afdeling!
Het Vlaams EnergieBedrijf staat sinds begin 2012 in de steigers. Momenteel werken er vier mensen. Binnen een paar jaar moeten dat er veertig zijn.
Met de war for talent in volle gang, schakelen werkgevers een tandje bij in het aanbieden van extralegale voordelen. We zetten ze voor je op een rij!
Je kunt ergens graag werken, maar je kunt ook een trotse ambassadeur voor je werkgever zijn. Dat is een wezenlijk verschil.
Een platform dat je medewerkers uitnodigt om aan vrijwilligerswerk te doen: BNP Paribas Fortis heeft het ondertussen al bijna zes jaar.
Spijt heeft veel oorzaken zoals onze opleiding en loopbaan. Maar eigenlijk zijn er twee grote vormen van spijt: ‘als ik maar’ en ‘had ik maar niet’.