Jobs met toekomst
Vorige

1 van 183

Volgende
Volgend artikel:

5 voordelen van werken in retail

Werken bij de overheid: ook vanop afstand hoor je erbij

panel werken bij de overheid
Al kun je in een immens brede waaier beroepen ‘ambtenaar’ worden, toch bestaan er nog best wat vooroordelen over werken voor de overheid. Acht verschillende overheden en een HR-expertisecentrum voor de publieke sector lichten zichzelf kritisch door als werkgever. Vandaag in deel 3: hoe zien overheden het nieuwe hybride werken - en hoe belangrijk is ‘welzijn’ daarbij?

Klaartje Huyge (Stad Gent): “Onze cultuur is gericht op méér mens en minder regels. En vooral op concrete oplossingen om dat te bereiken. Hybride werken valt bij ons onder de noemer van Wijs Werken. Elk team mag experimenteren met plaats- en tijdsonafhankelijk werken, of het nu gaat om administratieve taken of werk op het terrein. Als lerende organisatie stimuleren we autonomie. Gemiddeld streven we naar twee dagen telewerk per week. Maar voorop staan altijd de dienstverlening en het welzijn van onze medewerkers.”

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken

Evelien Longerstay (Federale overheid): “Als het aankomt op telewerk is de federale overheid een echte voorloper. Onze medewerkers kunnen tot drie dagen per week thuis werken. We hebben flexibele werkuren en onze kantooromgevingen zijn meer en meer aangepast aan het hybride werken: goed voor een betere werk-privébalans! Via een brede waaier aan leeroplossingen en coaching ondersteunen we onze medewerkers en leidinggevenden in afstandswerk, maar ook bij het omgaan met stress en burn-outpreventie.”

Corinne Scoyer (Politiezone Antwerpen): “In het 'nieuwe normaal' hebben we een eigen vorm van tijd- en plaatsonafhankelijk werken ontwikkeld: het BRABO-werken. Daarbij hoort een ruim aanbod aan middelen en kansen om thuis, in een satellietkantoor of binnenkort in ons nieuw mastergebouw te kunnen werken. Betrokkenheid, samenwerken, kennisdelen en continu verbeteren staan daarbij centraal, net als autonomie, flexibiliteit, vertrouwen en verantwoordelijkheid. De leidraad voor elk team en leidinggevende, die samen met vragen of moeilijkheden terecht kunnen bij onze BRABO-coaches.”

Vincent Van Malderen (Poolstok): “Connectie met je collega’s en leidinggevenden draagt ook bij tot je welzijn. Het hybride werken uitbouwen, moet je dus bedachtzaam doen, met evaluatiemomenten en waar nodig bijsturing. Probeer in te zetten op synchroon werken, ook vanop afstand. Té frequent asynchroon werken heeft impact op welzijn – en dus ook op de resultaten.”

Filip Claes (De Lijn): “Als medewerker van één van onze ondersteunende diensten, werk je op één van onze 16 referentiewerkplekken in heel Vlaanderen, maar ook onze vele stelplaatsen vormen fijne werkplekken. Deels van thuis werken, kan ook. Een werkplek dichtbij huis mét daarbij de mogelijkheid tot thuiswerk, is dus best mogelijk voor meer dan 1.000 medewerkers van De Lijn. Sommige medewerkers en hun leidinggevenden zijn zelden fysiek op dezelfde locatie. We zijn dus sterk gaan inzetten op teamwerking en verbinding, maar dé oplossing die werkt voor elk team bestaat niet. Wat vooral telt is een kader bieden en sensibiliseren.”

Goede afspraken

Charlotte Velleman (Stad Mechelen): “Tussen 7 uur ‘s ochtends en 22 uur ’s avonds mag je in samenspraak met je leidinggevende zelf je uren kiezen. Tijdens corona lanceerden we een welzijnsbevraging. Daarin polsten we ook naar hoe medewerkers zélf hun terugkeer naar kantoor zagen. Ons structureel telewerkbeleid hebben we op basis van die input aangepast. We vragen een gemiddelde aanwezigheid van twee dagen per week op kantoor. Leidinggevende en medewerkers spreken samen af wat het beste werkt.”

Christel Verschaeren (Digipolis Antwerpen): “Digipolis is al lang een netwerkorganisatie waar kennisuitwisseling en kruisbestuiving een belangrijke rol spelen. Dé uitdaging is hoe we onze bedrijfscultuur bewaren. We zoeken uit wat hybride werken voor ons betekent, maar we zien onze collega’s graag terug naar kantoor komen om de juiste redenen. Verbinding vinden we belangrijk, dus daar gaat extra aandacht naartoe. Het evenwicht vinden voor de beste werk-privébalans laten we over aan onze teams en hun leidinggevenden.”

Stephanie De Wulf (Vlaamse overheid): “Ook wij leggen veel verantwoordelijkheid bij onze teams. We hebben een kader uitgewerkt voor het hybride werken. Zo werd duidelijk wat het kán zijn en wat er belangrijk in is. Ons motto is dat de burger kwaliteit mag verwachten van de overheid, maar daarom hoef je geen vast aantal dagen op kantoor te zijn. Sommige collega’s werken vier dagen thuis, anderen komen liever naar het werk. Het is heel individueel bepaald. Daar gaan we in mee. We vinden creatieve manieren om het evenwicht te bewaren.”

Veerle De Bosschere (Stad Kortrijk): “Rond telewerk lieten we de controle voor een stuk wel los. Je kiest zelf hoe vaak per week je naar kantoor komt. Maar daarbij mag je de leidinggevende niet vergeten. Hoe stuur je een team aan dat je nog nauwelijks ziet? Onze leidinggevenden zoeken hier kapstokken ter ondersteuning en we geven hen ook hier maximaal handvaten in om in eigen team dan daarmee aan de slag te gaan. Voldoende vrijheid en vertrouwen, maar wel kunnen ingrijpen wanneer het nodig is: zoiets komt van twee kanten. En het is niet de bedoeling dat je elke voeling met je werkplek kwijtraakt, ook al werkt dat voor jou persoonlijk wel. Via terugkommomenten kan je informeel samenzijn koppelen aan een formele vergadering. Zo creëer je weer een teamgevoel. Daarin zijn we met zijn allen aan het groeien.”

Aurelie Damster (Federale overheid): “Conclusie? Ook als je vanop afstand werkt, hoor je erbij. De uitdaging is om alle teams de tools in handen te geven om dat waar te maken.”

24 mei 2022
Anderen bekeken ook