Aangeboden door Vivalis.Brussels

Werken bij de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie: “De GGC ziet snel jouw meerwaarde”

In mei ruilde gezondheidssocioloog Wanda de academische wereld in voor een functie bij de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Ze werkt er mee aan het welzijn en de gezondheid van alle Brusselaars. “Brussel is een demografische en socio-economische puzzel. Voor een socioloog kan dat alleen maar interesse wekken.”

De GGC is bevoegd voor alles wat met gezondheid en bijstand aan personen te maken heeft in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zoals ziekenhuizen of OCMW’s, of financiële hulpmaatregelen als de kinderbijslag. Wanda Van Hemelrijck (32) is als gezondheidssocioloog verbonden aan de Diensten van het Verenigd College, dat is het luik van de GGC dat de politieke visie op gezondheid en bijstand in de praktijk brengt. Specifiek werkt ze binnen de dienst Eerstelijns- en Ambulante Zorg.

Instaan voor Brussel

“Ik had net een periode als postdoctoraal onderzoekster afgerond toen ik hier in mei begon”, zegt Wanda. “Ik wou maatschappelijke gezondheid blijven bestuderen, maar niet meer vanop een afstand. Bovendien wou ik terugkeren naar Brussel, omdat de complexiteit van die fantastische stad het zo boeiend maakt om rond dat thema te werken. Dat kan je nergens beter dan bij de GGC. We werken hier op macroniveau, waardoor je het veld beter leert begrijpen. De functieomschrijving voor mijn job als attaché was vrij breed, maar het management hier ziet snel wat jouw meerwaarde kan zijn en in welke omgeving die tot uiting kan komen.”

Een typische werkdag bestaat niet voor Wanda. “Dat maakt het net zo leuk”, lacht ze. “Als je tijdens een vergadering met het kabinet bijvoorbeeld te weten komt dat een belangrijk juridisch document aanvaard werd, dan veranderen de prioriteiten van de dienst en krijg je een nieuwe weekplanning. Dat houdt het spannend.” Op dit moment neemt het dossier van het Brussels Geïntegreerd Welzijns- en Gezondheidsplan (BGWG) het grootste deel van Wanda’s tijd in beslag. “Het basisidee daarvan is dat we welzijn en gezondheid niet los van elkaar mogen zien, want wie in socio-economisch kwetsbaardere omstandigheden verkeert, loopt om een veelheid aan redenen een hoger risico op chronische ziekten, wat dan opnieuw gevolgen kan hebben voor diens socio-economische situatie. Concreet stel ik het monitoringplan hiervoor op, waarmee we zullen opvolgen hoe de voorziene beleidsacties uit het BGWG vorderen, of er bijsturing nodig is, en of ze de vooropgestelde doelen bereiken. Je voelt dat je bijdraagt aan iets dat een impact zal hebben op de Brusselse bevolking. Dat geeft veel voldoening in mijn job.”

Ben jij net zo gepassioneerd over maatschappelijke gezondheid als Wanda? Werk mee aan het welzijn van alle Brusselaars. Solliciteer hier!

Werken in een wereldstad

Wanda is afkomstig uit Linkebeek, een gemeente in de Brusselse Rand, en voelt zich thuis in de tweetalige context. “De compromiscultuur en open blik van de Brusselaars vind ik heel fijn. Brussel als wereldstad met een superdiverse bevolking, of als gewest met negentien gemeenten met grote verschillen, is ook een demografische en socio-economische puzzel die niet anders kan dan interesse wekken bij een socioloog”, zegt ze. “Er is altijd veel te doen in Brussel. Ook bij de GGC, trouwens. Maandelijks is er een afterwork. En bij mooi weer gaan collega’s vaak ook spontaan nog iets doen na de werkuren. Elke week stop ik op weg naar huis bij Basic Fit – dat is supergemakkelijk – en binnenkort volg ik ook tekenles. Het aanbod is heel groot, en altijd vlakbij.”

Toewijding in twee richtingen

“Wie hier werkt, toont een grote toewijding en investeert veel tijd en energie in de GGC. Maar omdat er zoveel mogelijk is op het vlak van telewerk, de uren flexibel zijn en je veertig dagen verlof hebt, kom je toch altijd gemotiveerd naar het werk”, zegt Wanda. “De GGC is ook toegewijd aan jou. In het vormingsaanbod is er bijvoorbeeld aandacht voor mentaal welzijn, en ook het management toetst regelmatig af of je workload je motiveert of juist uitput. Dat is voor mij belangrijk op het vlak van work-lifebalance. Dat is toch wel een contrast met de academische wereld waaruit ik kom. Hier zit je nooit op een eiland.”

Op zoek naar een uitdagende carrière in de wereld van gezondheid en bijstand? Word assistent binnen de Directie Gezondheid & Bijstand bij de GGC. Solliciteer hier!

Vivalis.Brussels: 1 jobs
Voeg je CV toe
Ontdek welke jobs bij je profiel passen door je CV op te laden.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Vivalis.Brussels' jobs meteen in je mailbox.