Bankiers meer last van stress en burn-out
Bankiers van Belgische grootbanken hebben last van stress en burn-outverschijnselen. Ze doen meer dan vroeger een beroep op de sociale diensten van de bank.
Bruno Smet mag je gerust een veteraan noemen. Hij startte zijn carrière in de bankensector in 1986, bij de toenmalige BBL. Die bank werd in 1998 overgenomen door ING.
“Mijn loopbaan bij BBL begon met een trainingsprogramma dat twee jaar duurde. Daarna kon ik aan de slag als kantoordirecteur, in Zelzate was dat. Drie jaar heb ik dat gedaan. Mijn volgende job was er een op het hoofdkantoor. Ik zorgde voor de financiering van grote exportprojecten, zoals van een stroomturbine voor een elektriciteitscentrale in Pakistan.” Een erg boeiende job, en zo waren er nog bij de bank, ontdekte Bruno. Tijdens zijn loopbaan veranderde hij om de vijf jaar van functie. “Dat je al die kansen kan grijpen, vind ik een geweldig voordeel van werken bij een bank. Je hoeft niet te veranderen van werkgever om iets anders te doen.”
Zijn volgende uitdaging werd het verzorgen van de bankrelaties met grote buitenlandse bedrijven. Als global relationship manager zaten er ondernemingen uit Australië, Hongkong, China en Zuid-Korea in zijn portfolio. “Ik verzorgde wereldwijd hun financiële belangen. Dat ging van de financiering van hun activiteiten tot het regelen van hun betalingsverkeer.”
Als relatiemanager vertrok Bruno Smet regelmatig naar het buitenland. Dat beviel hem zodanig dat hij na de overname van BBL door ING zeven jaar vanuit Nederland werkte. “Opnieuw als relatiemanager, maar dan voor multinationals met een hoofdkwartier in de VS. Toen ING in 2000 alle internationale kredietverleningsactiviteiten consolideerde in één Commercial Banking entiteit, heb ik drie jaar lang meegewerkt aan de opbouw daarvan.” In 2003 kruiste Basel II zijn pad. Drie jaar lang werkte hij binnen ING aan de uitrol van de normen die deze internationale overeenkomst de banken oplegde.
Sinds 2008 werkt hij als chief auditor voor ING België. “Een chief auditor buigt zich over de risicobeheersing van een bank”, vat Bruno Smet die job kort samen. “Ik doe dat al een paar jaar, en het begint te kriebelen om weer eens wat anders te doen. Misschien opnieuw iets in de frontlinie, met meer rechtstreeks klantencontact.”
>> Vind jouw droomjob in de bank
(wv)
8 november 2013Bankiers van Belgische grootbanken hebben last van stress en burn-outverschijnselen. Ze doen meer dan vroeger een beroep op de sociale diensten van de bank.
De voorbije zeven jaar is het aantal jobs bij banken in ons land met zo’n 2 procent per jaar afgenomen. Toch zoeken banken nog steeds nieuw talent.
"... dan was er geen armoede meer." Professor Riccardo Petrella (69) pleit voor een andere, betere, rechtvaardige wereld. "Helaas gaat deze al even de andere kant uit."
Volgens onderzoekers verklaart hun theorie mogelijk het gebrek aan ethiek in de financiële sector,die de Amerikaanse economie bijna tot de ondergang leidde.
We vroegen Stefan Mellaerts (44) uit Hoeilaart hoeveel hij verdient ...
Door de krappe arbeidsmarkt gebruiken heel wat bedrijven hippe jobtitels om talent te lokken. Maar is dat wel zo’n goede zet?
Te laat, te laat! Kom jij ook altijd te laat? Werk dan de oorzaken weg en je bent weer overal op tijd! Jobat geeft 7 praktische tips ...
Wat hebben zangeressen Taylor Swift en Ellie Goulding met elkaar gemeen? Ze voel(d)en zich allemaal een oplichter in hun job.
Kris en Hans werken al enkele jaren bij De Lijn als buschauffeur en teamcoach.