Er zijn weinig sectoren met zo’n groot maatschappelijk belang als de land- en tuinbouw. Maar zo groot het belang, zo groot zijn ook de uitdagingen waar de sector voor staat. Land- en tuinbouwers zijn immers de eersten die de gevolgen van de klimaatverandering ondervinden. De sector wil een voortrekkersrol opnemen in de weg naar duurzame klimaatoplossingen en daarin speelt Boerenbond een cruciale rol.
Lukas (25) is er consulent en werkt onder andere op projecten rond nieuwe teelten en reststromen in de landbouw. “We creëren kansen voor landbouwers door nieuwe technieken en verdienmodellen te introduceren”, zegt hij. “Zo bekijken we hoe we zetmeelrijke stromen, zoals rotte bieten of aardappelen, kunnen omzetten en verkopen aan de chemische sector als grondstof voor plastics en zepen.” De oplossingen moeten vooral haalbaar zijn voor landbouwers. “Hun vragen en noden komen op de eerste plaats. Het onderzoek naar duurzame en circulaire landbouw kan echt heel ver gaan, maar de toepasbaarheid gaat soms verloren.”
Een job bij Boerenbond zit Lukas als gegoten. “Het contact met de landbouwer en de technieken in de praktijk maken het werk heel boeiend. Hier kan ik mijn interesse voor de landbouw en mijn passie voor techniek combineren.” Lukas kreeg die interesse toen hij vroeger tijdens de vakantie werkte in het landbouwbedrijf van de ouders van een vriend. “Daar leerde ik dat landbouwers van alle markten thuis zijn: praktisch, technisch, academisch en financieel.” De passie voor techniek was er altijd al. “Ik studeerde af als industrieel ingenieur in de elektromechanica, maar vond het belangrijk om mijn kennis in de praktijk om te zetten.”
Zit een job bij de Boerenbond je ook als gegoten? Ontdek de vacatures hier.
Als consulent is Lukas de voornaamste link en het aanspreekpunt tussen verschillende stakeholders die vragen hebben over nieuwe teelten en reststromen in de landbouw. Een mooi voorbeeld is de teelt van mosterdzaad voor de voedingsindustrie. Mosterdzaad is vandaag vooral afkomstig uit Canada en Oekraïne. “Vanuit de industrie is er opnieuw vraag naar lokaal mosterdzaad, een potentieel nieuw verdienmodel voor landbouwers naast de klassieke teelten. Maar het is belangrijk om de stem en de noden van de landbouwer hierin mee te nemen, ook rond financiering.”
Concreet gaat Lukas die vragen en noden op elkaar afstemmen en met elkaar verbinden. “Een variërende job, waarbij je zowel op kantoor projecten opvolgt als regelmatig de baan op gaat om bij de landbouwers zelf poolshoogte te nemen. Ik haal er veel voldoening uit als ik hun vragen kan beantwoorden en hen vooruit kan helpen. Landbouwers zijn heel praktisch ingesteld en spreken recht voor zijn raap, dat maakt het fijn.”
Lukas legt ook contacten met de verwerkende industrie en organiseert vormingen en events. Soms voert zijn job hem naar het buitenland. “Mijn start hier was uitdagend, met veel nieuwe dingen die op mij afkwamen. Maar er is zoveel kennis aanwezig en we werken in een groot team, waardoor je snel hulp krijgt en bijleert. Er is ook een groot aanbod aan opleidingen, gaande van presentatietechnieken tot externe bijscholingen.”
Boerenbond kent veel verschillende functies, van pure vakbondswerking, over communicatie, dienstverlening en vorming tot gespecialiseerde projectwerking. “Je kan jezelf dus in alle richtingen ontwikkelen. Als je kansen grijpt, is er veel mogelijk. Je hoeft zeker geen achtergrond in de landbouw te hebben of uit een landbouwfamilie te komen. Een oprechte interesse is natuurlijk wel een must.” Af en toe werkt Lukas zelfs in zijn vrije tijd bij een landbouwbedrijf. “Zo weet ik nog beter wat er leeft en hoe het eraan toegaat.”
Ook op zoek naar een afwisselende job? Solliciteer voor jouw droomjob op boerenbond.be.
Ontvang nieuwe 'Boerenbond & Landelijke Gilden' jobs meteen in je mailbox.