Aangeboden door FOD JUSTITIE

Werken als zorgverstrekker bij FOD Justitie: “Een job als geen ander”

Werken in een penitentiaire inrichting is geen alledaagse job. Als zorgverstrekker bij FOD Justitie ondersteun je de gedetineerden binnen elke stap van hun detentie. Van een recente vrijheidsbeperking tot een nakende herintegratie, je maakt er dagelijks het verschil, zowel voor de gedetineerde als de samenleving. “Toen ik hier startte, ging een onbekende wereld voor mij open. Maar al snel heb ik mijn hart aan deze job verloren”, getuigt psychiatrisch verpleegkundige en teamcoördinator Najoua Boushak.

In een penitentiaire instelling is zorgverstrekking een heel breed begrip. Het gaat om een medische dienst die diverse rollen omvat, zoals arts, verpleegkundige, psycholoog en maatschappelijk assistent. Daarnaast zijn er in enkele gevangenissen een zorgequipe voor geïnterneerden, met eveneens heel uiteenlopende rollen, zoals psychiater, psycholoog, psychiatrisch verpleegkundige, ergotherapeut, opvoeder en maatschappelijk assistent.

Najoua Boushak en Joachim De Ridder werken allebei in de penitentiaire inrichting van Merksplas. Waar Najoua eerder onder meer in een ziekenhuis en als thuisverpleegster werkte, koos Joachim tijdens zijn studies psychologie al bewust voor een stage binnen het gevangeniswezen. Hoewel de trajecten van beiden collega’s sterk uiteenlopen, praten ze met dezelfde overtuiging en enthousiasme over hun job.

Toegangspoort vinden

Joachim is zowel klinisch psycholoog als coördinator. Hij legt uit: “Mensen die in een penitentiaire inrichting terechtkomen, hebben vaak al een hulpverleningstraject doorlopen. Ze reageren in eerste instantie veelal ontwijkend op onze diensten. Mijn job gaat er onder meer om een toegangspoort bij de mensen te vinden, die de weg opent naar een optimale ondersteuning. Daarin slagen, schenkt je veel voldoening.”

Najoua is sinds ruim anderhalf jaar aan de slag in Merksplas. “Ik solliciteerde met een open geest en koos aanvankelijk bewust voor een tijdelijk werkcontract. Dat liet me toe om na te gaan of werken in een penitentiaire inrichting mij wel zou liggen. Al na enkele dagen bleek dat helemaal het geval te zijn.”

Ben jij de nieuwe collega van Najoua en Joachim bij de FOD Justitie? Ontdek alle vacatures hier!

Samen stenen verleggen

Psychische en psychiatrische zorg in het gevangeniswezen rust volgens onze gesprekspartners op drie pijlers. Je probeert via therapeutische interventies te voorzien in een gezond leefklimaat en coacht de gedetineerden. Verder voorzie je individuele begeleiding en vorm je de brug met het medische luik. De medische dienst staat in de penitentiaire instelling in voor de eerstelijnszorg. De medische dienst en de zorgequipe streven samen naar een holistische benadering van de gedetineerde. Samen verlenen ze basiszorg, net zoals in de vrije samenleving.

“Het bijzondere is dat je dat alles samen met een multidisciplinair team realiseert. De bereikbaarheid en beschikbaarheid van collega’s heb ik nergens eerder op dezelfde manier ervaren”, zegt Najoua. “In geval van twijfel rond belangrijke kwesties, kan ik altijd de psychiater om advies vragen. Daarnaast zijn er wekelijkse overlegmomenten rond de best passende aanpak voor iedere gedetineerde.”

“Van de cipiers, over de dienst die risicoanalyses opstelt en de directie, tot de aalmoezeniers. Samen vorm je een hecht netwerk, met gemeenschappelijke doelen. Samen stenen verleggen, daar gaat het om”, vult Joachim aan.” Je hebt elkaar ook gewoon nodig. Niet alleen om optimale hulpverlening te bieden, maar ook om op elkaar te terug te vallen, bijvoorbeeld bij een intens contact met een gedetineerde.”

Bij de term ‘penitentiaire inrichting’ treedt voor veel mensen het veiligheidsaspect op de voorgrond. “De druk van de maatschappij maakt vaak dat mensen uit de bocht gaan”, geeft Joachim aan. “Binnen de muren van een penitentiaire inrichting vallen die prikkels net weg.” Najoua pikt in: “In geval van een crisis, neemt de bewakingsagent meteen over. Je beschikt dus altijd over de nodige back-up.”

Passie staat centraal

Wat werken binnen een penitentiaire inrichting volgens Joachim typeert, zijn autonomie, flexibiliteit en creativiteit. “Deze job is niet weggelegd voor wie dagelijks enkel een lijstje met routinetaken wil afhaspelen. Hier is weinig voorgekauwd en hoor je – samen jouw collega’s – waar nodig snel te schakelen. Je vindt dus echt een uitdaging om je tanden in te zetten.”

Najoua groeide op korte termijn door naar een coördinerende rol. “De penitentiaire inrichtingen maken deel uit van de FOD Justitie. Via examens beschik je over de nodige doorgroeimogelijkheden. Langs die weg kon ik een coördinerende rol opnemen. Dankzij verschillende opleidingen leer je bovendien nog altijd bij.”

Joachim en Najoua verwijzen tot slot ook naar het mooie loonpakket met extra verlofdagen. “Maar laat het wel duidelijk zijn”, zeggen ze, “hoe mooi dat ook is, passie geldt hier als de allerbelangrijkste motivator om ons team te versterken.”

Ook aan de slag als zorgverstrekker bij de FOD Justitie? Ontdek alle vacatures hier!

    Voeg je CV toe
    Ontdek welke jobs bij je profiel passen door je CV op te laden.

    Ontvang per mail jobs op maat

    Ontvang nieuwe 'FOD JUSTITIE' jobs meteen in je mailbox.