“Ik ben graag bezig”, lacht Wesly Vandeweghe (43), industrieel elektricien van opleiding. “Daarom solliciteerde ik bij Aquafin toen het tijdens de coronaperiode wat te rustig werd op de gieterij waar ik al negentien jaar werkte. Een oud-collega had me al over Aquafin verteld en de uitdaging van een gevarieerde werkomgeving trok me aan.”
Intussen is Wesly anderhalf jaar aan de slag bij het bedrijf dat in heel het Vlaams Gewest instaat voor propere beken en rivieren. Hij vormt in Harelbeke een team met Michiel Bulcaen (31), die afstudeerde in de elektromechanica en intussen al drie jaar bij Aquafin werkt, net als Wesly in de functie van onderhoudstechnieker. Samen staan ze in voor grote onderhoudstaken aan waterzuiveringsinfrastructuur in West-Vlaanderen.
Beide mannen startten in het teamcentrum van Oostende. “Daar kregen we zes maanden lang allerhande opleidingen en liepen we mee met ervaren collega’s”, legt Michiel uit. “Tijdens die periode leer je de machines kennen. Veel toestellen en technieken zijn eigen aan Aquafin of aan waterzuivering.”
“Bovendien ben je hier zowel technieker, mechanieker als kraanchauffeur”, gaat Wesly verder. “Terwijl je je daarin verdiept, leer je ook het ruimere team kennen. Naast regionale onderhoudsteams en procestechniekers – dat zijn de mensen die instaan voor de waterzuivering zelf – hebben nog tal van collega’s een aparte taak, zoals het bieden van logistieke ondersteuning.”
Ben jij de nieuwe onderhoudstechnieker van Aquafin? Bekijk de vacature hier!
De opdrachten die je krijgt als onderhoudstechnieker bij Aquafin zijn heel uiteenlopend. Je gaat er alleen heen of roept versterking op. Michiel en Wesly sloegen onlangs de handen in elkaar op de Bijlokekaai in Gent. “Daar is een groot pompstation met een afsluiter van achthonderd kilogram”, legt Wesly uit. “Die afsluiter moesten we veilig en efficiënt uit de zeventien meter diepe kelder tillen.”
Het duo werkte een oplossing uit en ging aan de slag. De voldoening toen de afsluiter weer veilig in de kelder stond, was groot. “Zo’n opdracht is altijd uitdagend”, aldus Michiel. “Samen met de teammanager moet je snel een oplossing bedenken, ook wanneer er iets onverwachts gebeurt. Zoals in dit geval, toen het plots begon te regenen. Goede communicatie en opvolging zijn cruciaal, maar ook gezond verstand. Veiligheid gaat sowieso boven alles, ook al moet je daarvoor extra maatregelen nemen.
Nacht- of weekendwerk zijn voor Wesly en Michiel niet aan de orde. “Je werkt van maandag tot vrijdag en krijgt heel wat vrijheid om je uren te bepalen”, gaat Michiel verder. “Zo plan je gemakkelijk iets in het weekend in.. Slechts heel af en toe krijg je een oproep buiten je uren.”
Wesly overkwam het nog maar één keer. “Michiel was toen op een feestje”, blikt hij terug. “Je kan kiezen of je op zo’n oproep ingaat.” De twee zien niet op tegen noodsituaties. “Wanneer je ergens toekomt waar de installatie stilligt, weet je dat het water blijft stijgen en verontreiniging creëert”, zegt Michiel. “Kan je dat oplossen na een tweetal uur werk, dan kom je echt terug thuis met een voldaan gevoel.”
Typerend aan de onderhoudstechniekers bij Aquafin? “We zijn teamspelers die zin hebben om te werken”, meent Michiel. “Ook als het al dagenlang regent, blijven we gedreven. Je daalt af in natte kelders en doorkruist heel West-Vlaanderen, maar daar staat veel appreciatie tegenover. Ik heb door deze job ook veel aan mezelf kunnen bouwen.”
Jouw inspanningen dragen bij aan proper water voor iedereen. “Het is door jouw werk dat alle componenten van de verschillende installaties goed werken”, vat Wesly nog eens samen. Spreekt dat je aan en heb je al wat ervaring, dan pas je mogelijk bij het team. “We zoeken vooral iemand die graag de handen uit de mouwen steekt en bijleert. Als jij dat bent, kom dan maar af. We leren je de rest wel.”
Klaar voor een job waar je echt het verschil maakt? Bekijk de vacature voor onderhoudstechnieker bij Aquafin hier!
Ontvang nieuwe 'Aquafin' jobs meteen in je mailbox.