Werken als penitentiair beambte in de gevangenis van Antwerpen: “Elke persoon is anders en benader je daarom anders. Dat houdt onze job heel boeiend”
Bart en Pascalle werken als penitentiair beambte in de gevangenis van Antwerpen.
De Rechterlijke Orde van de FOD Justitie omvat hoven en rechtbanken – zoals de arbeidsrechtbank of de rechtbank van eerste aanleg – en het openbaar ministerie, dat in die rechtbanken de samenleving vertegenwoordigt. Beide pijlers steunen op administratieve assistenten die helpen alles in goede banen te leiden. Twee van hen zijn Tibby Pintens (27) en Audrey Van Proeyen (36).
Tibby heeft een diploma kantooradministratie en gegevensbeheer, maar zette verdere studies stop. Ze ging een tijdje aan de slag in de kinderopvang, tot omwille van de corona-epidemie haar contract niet werd verlengd en ze besloot toch de richting uit te gaan waarvoor ze had gestudeerd. In januari 2021 begon ze bij de Rechterlijke Orde. “Ik had nood aan de werkzekerheid van een overheidsinstantie, en zocht een administratieve functie waar je toch veel sociaal contact en een maatschappelijke impact hebt”, zegt ze. “Hier vond ik dat, het beste van beide werelden.”
Audrey legde een divers pad af voor ze vorige zomer bij het arbeidsauditoraat aan de slag ging. Dat is een gespecialiseerd parket in de arbeids- en sociale-zekerheidsrechtelijke materie, dat optreedt als openbaar ministerie voor de arbeidsrechtbank en de correctionele rechtbank. Voorheen werkte ze in de zorgsector, als reisbegeleidster en als administratief bediende. Nu vormt ze net als Tibby de schakel tussen het rechtssysteem en de maatschappij. “Door administratieve vragen te beantwoorden van advocaten en magistraten, help ik er mee voor zorgen dat er een oplossing komt voor de burger”, legt ze uit. “Onrechtstreeks help je hierbij bijvoorbeeld slachtoffers van werkongevallen om zichzelf te verdedigen tegenover hun werkgever.”
Word jij de nieuwe collega van Tibby & Audrey? Ontdek hier alle vacatures bij FOD Justitie!
“Elk onderwerp van de arbeidsrechtbank, zoals pensioenen, beroepsziektes of arbeidsongevallen, is heel ruim”, vertelt Tibby. “Mijn dossiers gaan concreet over collectieve schuldbemiddeling. Dat blijft echt boeiend werk. Elke persoon, elke situatie is anders. Het is ook een heel veelzijdige job: we geven nieuwe verzoekschriften in, versturen brieven, verwerken de verslagen of briefwisseling van schuldbemiddelaars en advocaten, beantwoorden vragen van betrokken partijen, enzovoort. Soms is het emotioneel beladen, gezien het domein waarin we werken, maar je weet dat je inspanningen iemand een tweede kans geven.”
Audrey staat in voor de voorbereiding van rechtsplegingsdossiers voor de magistraten en de rechtbank. Ze bekijkt welke informatie en documenten nodig zijn om de zaak te kunnen behandelen. “Als openbaar ministerie van de arbeidsrechtbank en de correctionele rechtbank strijd je voor de rechten van werknemers en sociale gerechtigden, zodat zij niet worden benadeeld, met gelijke wapens tegenover een bedrijf of overheidsinstelling staan en kunnen uitkijken naar een goede, stabiele toekomst”, zegt ze. “Omdat je elke dag iets nieuws ziet en bijleert, vliegen de uren voorbij.”
Naast de inhoudelijke afwisseling, vindt Tibby de nauwe samenwerking met griffiers en rechters heel interessant. “Ik wilde geen puur administratieve job”, zegt ze. “Hier staat samenwerking centraal, je kan de dossiers inlezen en vragen stellen over gemaakte beslissingen. Dat vind ik zinvol. Mijn dichtste collega’s, twee administratieve assistenten, twee griffiers en een rechter, zijn heel toegankelijk en behulpzaam. We komen goed met elkaar overeen. Onze gesprekken en de gesprekken met betrokkenen over dossiers, maken het een sociale job.”
Ook voor Audrey bepaalt het sociale aspect voor een groot stuk waarom ze graag administratief assistent is bij de Rechterlijke Orde. “Om te kunnen zorgen voor een mooiere, meer zorgeloze toekomst voor de betrokken werknemers, is het heel belangrijk dat iedereen samenwerkt. Daarom staan alle deuren hier open. Het stoort niet als je bij de magistraten binnenspringt om iets te vragen. De balans tussen privé en werk zorgt er ook voor dat je dit werk kan blijven kiezen. De glijtijden en het feit dat je voldoende verlof hebt, zijn grote pluspunten. Ik sta daardoor bijvoorbeeld vlotter aan de crèche, en er is gewoon meer tijd om te spenderen met mijn gezin.”
Dankzij het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding kunnen medewerkers van de Rechterlijke Orde vrije opleidingen volgen. Audrey deed dat al. “Ik kreeg interesse in IT en toen heb ik daar een cursus rond gevolgd. In de toekomst kan ik ook verschillende andere opleidingen volgen. Verder kan ik doorgroeien naar de functie van secretaris of griffier, als ik deelneem aan een bevorderingsselectie. Het is zelfs mogelijk om naar een andere dienst over te stappen om iets nieuws te proberen. Er zijn heel wat mogelijkheden om hier heel wat jaren door te brengen (lacht).”
De Rechterlijke Orde moedigt medewerkers actief aan om te blijven bijleren. “Als je je kennis wil uitbreiden en wil doorgroeien, staat de Rechterlijke Orde daar echt voor open”, beaamt Tibby. “Ook met cursussen die een impact hebben op je privéleven, zoals rond assertiviteit. Die kansen om jezelf te ontwikkelen vind ik heel belangrijk.”
Interesse gekregen in vacatures bij de rechterlijke orde? Laat hier je naam en mailadres achter en we houden je op de hoogte van nieuwe vacatures!
Ontvang nieuwe 'FOD JUSTITIE' jobs meteen in je mailbox.