Checklist: is jouw werkgever bekommerd om jouw welzijn?
Gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie. Ziehier de pijlers voor een proactief wellbeingbeleid.
Je hebt er vast wel eens van gehoord: bedrijven met een gratis fitness in het gebouw, mindfulness-sessies voor het hele team, gratis gesprekken met een loopbaancoach, een wekelijkse fruitmand in de kantoorkeuken, enzovoort...
Maar deze welzijnsinitiatieven zijn geen heiligmakende middelen. Volgens Brits onderzoek van het Wellbeing Research Centre – verbonden aan de universiteit van Oxford – hebben veel van die initiatieven geen tot weinig effect. Zelfs niet bij bedrijven die oprecht goede intenties hebben.
Checklist: is jouw werkgever bekommerd om jouw welzijn?
Van de ruim 46.000 ondervraagden uit het onderzoek namen slechts 5.000 werknemers in het laatste jaar deel aan een welzijnsinitiatief of -programma. En er was geen aantoonbaar verschil te merken in hun mentale welzijn vergeleken met dat van de andere ondervraagden.
In een onderzoek van Robert Walters geeft 44% van de werkgevers aan dat hun werknemers het zelfs amper merken als er iets wordt opgezet om hun welzijn te verbeteren. Al die toeters en bellen voor meer lichamelijke en geestelijke gezondheid blijken dus vrijwel nutteloos als het op het daadwerkelijke mentale welzijn van werknemers aankomt. Het zijn nice-to-haves, maar zeker geen must-haves. Hoe kan dat?
Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips
Het antwoord ligt in een ander onderzoek, uitgevoerd door de Bentley-Gallup Business in Society. Zij vroegen deelnemers wat hen wél gelukkiger kon maken. Het simpele antwoord? Genoeg tijd voor zichzelf. Een werkweek van maximaal 40 uren, liefst gespreid over vier dagen, en met regelmaat wat extra vrije tijd.
Uit het eerdergenoemde Britse onderzoek bleek trouwens ook dat het loont om werknemers betaalde dagen te geven om vrijwilligerswerk te doen. De mensen die deelnamen aan een vrijwilligersinitiatief dat mogelijk werd gemaakt vanuit hun bedrijf, voelden zich mentaal beter dan de mensen die daar niet aan meededen. Mogelijk ontstaat er meer samenhorigheid en creëert die tijd waarin ze investeren in anderen een goed gevoel. En daar kikkert een mens mentaal van op. Bovendien haalt het medewerkers uit hun routines, wat voor mentale verfrissing, positieve energie en nieuwe contacten zorgt.
Extra: Wie mag waar als vrijwilliger aan de slag?
Wat kan de werkgever dan het beste doen? Heel simpel: luisteren. Hoewel deze onderzoeken zeker iets vertellen over de algemene tendensen onder de werkende generaties, kunnen de antwoorden en voorkeuren verschillen van bedrijf tot bedrijf en van persoon tot persoon.
Wellicht kunnen een aantal aanpassingen in de werkuren of workload al heel wat in beweging zetten. Durf daar als werknemer dus zeker naar te vragen!
Beoordeel: Hoeveel punten geef jij aan jouw werkgever?
(ZINNIG) - Bron: The Hill / HR Reporter / New Scientist
8 mei 2024Gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie. Ziehier de pijlers voor een proactief wellbeingbeleid.
Wie goed kan luisteren, bouwt betere professionele relaties op en heeft sneller door wat zijn gesprekspartner echt bedoelt. Handig aan de vergadertafel!
Duurzaamheid op het gebied van corporate wellbeing gaat verder dan alleen het aanbieden van wellbeingprogramma's en fitnessruimtes op de werkvloer...
Steeds meer bedrijven leggen een focus op werkgeluk. En dat is maar goed ook. Maar hoe zet je als bedrijf optimaal in op werkgeluk?
Generation Z en de millennials: wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen… en vooral: wat vinden ze belangrijk op het werk?
Hoe bouw je meer veerkracht op, zodat je uitdagingen kunt aanpakken zonder negatieve weerslag? Het antwoord vind je wellicht in deze tips.
Voel je je regelmatig erg vermoeid? Leer de symptomen van oververmoeidheid kennen en wees ze voor met de volgende tips!
We denken maar al te graag dat we gezond leven en werken. Maar is dat wel zo? HR- en Well-being expert Attentia zocht het uit.
Heb je er al eens aan gedacht om tijdens je lunchpauze of onmiddellijk na het werk samen met je collega’s te trainen? Het is het overwegen waard...