Voorkom vakantiestress op het werk in 10 stappen
Volgens Britse onderzoekers zou je als werknemer elke 62 dagen een korte break moeten nemen, om je energie en concentratie op peil te houden.
Maar liefst 89 procent van de ondervraagde Nederlandse werknemers geeft in de studie aan tijdens de vakantieperiode niet meer werkdruk te voelen dan normaal. En dit terwijl de meeste medewerkers die op vakantie vertrekken niet worden vervangen. De helft van de ondervraagden (51 procent) verklaart dat het werk hierdoor verschuift naar andere collega's.
Hoewel achterblijvende werknemers dus belast worden met de taken van hun collega's komt de werkdruk niet hoger te liggen. Dat de vakantieperiode voor velen in het algemeen als rustiger wordt ervaren is een van de mogelijke verklaringen dat er meer ruimte overschiet om het werk van collega's op te vangen. 58 procent zegt zelfs tijdens deze periode aan meer werkzaamheden toe te komen dan anders.
Goede afspraken met collega's blijken een must. Zo stemt 81 procent van de ondervraagde medewerkers hun vakantieperiode af met collega's, waardoor de werkdruk van de achterblijvers onder controle blijft.
"Wij wilden weten of medewerkers de vakantieperiode ook echt als komkommertijd ervaren", aldus Mark Bloem, algemeen directeur bij SD Worx Nederland. "De stress die het oplevert voor medewerkers die het werk van collega’s opvangen blijkt mee te vallen, mede doordat de eigen werkzaamheden in de vakantieperiode ook verminderen."
(nm) – Bron: Managersonline.nl
10 september 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Volgens Britse onderzoekers zou je als werknemer elke 62 dagen een korte break moeten nemen, om je energie en concentratie op peil te houden.
Na twee rustige zomermaanden, worden we opeens overstelpt door werk. Hoe overleef ik de werkdruk?
2012 was een recordjaar voor het ziekteverzuim in Belgische bedrijven. Dat meldt Partena Vitaliteitsmanagement.
Onderzoek wijst uit dat hoogopgeleide werknemers regelmatig werkdruk ervaren. Slechts de helft trekt daadwerkelijk aan de alarmbel wanneer het te ver gaat.
Wie dit jaar in mei zijn verlof sluw inplant, heeft 21 vrije dagen. En die ‘meesterzet’ kan je realiseren door 10 verlofdagen (strategisch) in te plannen.
Voelt het aan alsof je ter plaatse blijft trappelen en niet meer kunt groeien in je job? Indien ja, dan is de kans groot dat je carrière op een plateau zit.
Niet in elke Vlaamse provincie verdien je evenveel. In West-Vlaanderen ziet het loonpakket er als volgt uit...
Het is een probleem dat veel mensen bekend in de oren klinkt: je job is oké maar je baas is onuitstaanbaar. Wat kan je hieraan doen?
In tijden van krapte op de arbeidsmarkt zien managers een beleid rond diversiteit en inclusie als een middel om mensen aan te trekken.