Collega's
Vorige

1 van 599

Volgende
Volgend artikel:

Deeltijdse collega's nog te vaak als minderwaardig gezien

Werkdruk maakt ons egoïstischer

Maakt de toenemende werkdruk en werkonzekerheid ons egoïstisch? Steeds minder werknemers zien zichzelf als teamplayer, maar de individuele werkinzet stijgt.
#

Onderzoeksbureau Motivaction peilde in samenwerking met DAS naar jaarlijkse gewoonte bij 1.300 deelnemers naar hun werkbeleving. Hieruit bleek dat het aantal werknemers dat zichzelf als teamplayer ziet met 8% is gedaald op een jaar tijd.

Minder teamwork, meer inzet

De dalende groepsmentaliteit wordt gecompenseerd door een groeiende inzet op en naast de werkvloer. Werknemers hebben steeds minder problemen met lange werkdagen. 37% van de ondervraagden zegt ’s avonds en in het weekend graag verder te werken, wat een toename is van 7% in vergelijking met het jaar ervoor. Maar doordat iedereen zijn eigen agenda volgt, wordt er minder geïnvesteerd in de groepsdynamiek.

Hoewel Pascal Besselink, Senior Jurist bij DAS, de verdwijnende 9-to-5-mentaliteit prijst, wijst hij ook op de gevaren: “Dat mensen bereid zijn steeds harder te werken is natuurlijk goed nieuws voor bedrijven, maar de werkgevers moeten er wel op letten dat het teambelang niet uit het oog verloren wordt door de individuele medewerkers.”

Besselink waarschuwt voor een daling in de productiviteit. Hij vreest dat een lager aantal mensen het werk van een heel team zal moeten doen en dat dat tot wrijving zal leiden. “Met minder mensen hetzelfde of zelfs meer werk moeten doen, leidt niet alleen tot onderlinge rivaliteit, maar ook tot een hogere werkdruk. Beide kunnen op termijn leiden tot minder productiviteit.”

Welzijn op de werkvloer

Volgens het onderzoek lijdt echter niet enkel de productiviteit, maar ook het welzijn van de werknemers onder de verhoogde werkdruk. 1 op 5 gaf toe al eens overwerkt geweest te zijn. Een fenomeen waar Besselink niet versteld van staat. “Een ratrace waarbij medewerkers onder steeds hogere druk komen te staan, is niet wenselijk. Ziekten en zelfs een burn out liggen dan op de loer."

Het is een ontwikkeling die steeds vaker voorkomt, daarom legt hij de verantwoordelijkheid bij de werkgevers. “Niet alle werkgevers realiseren het zich, maar zij zijn verplicht om maatregelen te nemen om psychische ziekten onder het personeel te voorkomen. Een werkgever kan aansprakelijk gehouden worden voor een eventuele burn-out als hij heeft verzuimd zijn zorgplicht na te komen. Dat kan een hoop geld kosten.”

(sjv) – Bron : managersonline.nl 

14 augustus 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook