Geluk op het werk = geluk in de liefde
Wie er een succesvolle carrière op nahoudt, scoort ook op liefdesvlak hoog. Helaas is ook het tegendeel waar.
Hoe komt het dat we ons helemaal op het werk storten en daardoor onszelf geestelijk en fysiek in de vernieling rijden? "Ons hoofd is onze controletoren geworden", vertelt Karen Kelchtermans. "We luisteren niet meer naar ons gevoel. We zijn ergens onderweg onze intuïtie kwijtgeraakt die ons zou moeten influisteren waar onze grenzen liggen en wat goed voor ons is. Het is onze intuïtie die zegt als we ons lichaam uitputten of onze relatie ondervoeden. Die ons waarschuwt als we teveel de verwachtingen van anderen invullen of iets doen dat niet bij ons past. Dat leidt tot een scheeftrekking van de relaties, zowel op het werk als thuis."
En er is geen weg terug? "Jawel, maar we hebben stilte en ruimte nodig om de 'taal' van deze signalen terug op te vangen. En die ruimte ontbreekt of we maken er geen tijd voor door de hectische omstandigheden waarin we onszelf positioneren. We stemmen ons gedrag af op ons denken en schakelen de signalen van ons lichaam uit. Daardoor gaat veel waardevolle informatie verloren en kan het helemaal verkeerd gaan."
Waar zijn we die taal van de intuïtie dan kwijtgeraakt? "Daarvoor moeten we terug naar de Verlichting. Je pense, donc je suis... Alles moet sindsdien wetenschappelijk te bewijzen zijn, anders bestaat het niet. Individualisme stak de kop op en is alleen maar toegenomen. Die historische context, en dan vooral de tijdsgeest waarin wij groot zijn geworden, heeft geleid tot een vervreemding van de indicaties dat het niet goed met ons gaat."
In haar boek maakt Karen Kelchtermans ook de link tussen de emancipatie van de vrouw en de gevolgen daarvan voor werk- en privérelaties. "Het individualisme heeft de emancipatie in gang gezet. Een logische en tegelijk noodzakelijke stap, want de vrouwen verkeerden in een 'bore-out'. Ze werden niet gezien noch erkend in hun talenten, wat voor frustratie zorgde. Door de emancipatie forceerden ze hun rechtmatige plek op de werkvloer en op het publieke toneel. Dat is nog altijd niet verteerd.”
“Ik heb de indruk dat wij als vrouwen nog altijd onbewust een schuld aan het afbetalen zijn. Precies alsof we ons nog aan het bewijzen zijn dat we het waard zijn om te mogen meespelen. We zijn ons hierdoor 'vermannelijkt' gaan gedragen. We hebben een mannelijke inrichting van de arbeidsorganisatie en zelfs van de hele maatschappij geaccepteerd. Hierdoor hebben we onszelf verloochend en tekort gedaan. We zijn de connectie met het vrouwelijke in onszelf verloren en zo ook met onze mannelijke collega's, partner en familieleden. Daar lijden relaties onder."
Maar er is een uitweg... "Het is mogelijk om de balans in evenwicht te brengen", zegt Karen Kelchtermans. "Vrouwen, maar ook mannen, kunnen hun geestelijk kapitaal terug wakker maken en zelf de hoofdrol opeisen in hun eigen leven. Meer nog, wie er actief aan werkt, kan een katalysator zijn om anderen op het werk en in zijn omgeving gelukkiger te maken."
Hoe dan? "Cognitief en rationeel hebben we onze mogelijkheden uitgeput", stelt de auteur. "Maar op intuïtief en spiritueel vlak zijn er nog grote stappen te zetten om meer in balans te geraken. Door geestelijke zelfontplooiing en zelfkennis een plaats te geven, kunnen we grote veranderingen in iedere levensfase beter aan: een andere job, een nieuwe baas, een familiale twist, een echtscheiding, opgroeiende kinderen,... Zo kan het evenwicht in werk en leven hersteld worden.”
Heel concreet adviseert Karen Kelchtermans om jezelf te ontwikkelen met behulp van alle mogelijke levenswetenschappen, niet zelden gestoeld op Oosterse inzichten. "Daarmee bedoel ik het stapsgewijs toepassen van allerlei bewustzijnsverhogende vormen van persoonlijke ontwikkeling, zoals coaching, NLP, transcendente meditatie, reflexologie, systemisch werken, enzovoort. Er zijn vele ingangen die tot ontwikkeling van lichaam en geest leiden. Het is een kwestie de methode te vinden die in de juiste levensfase bij jouw groei past.”
“De prikkels die erop wijzen dat je teveel hooi op de vork neemt of dingen tegen je zin doet, zullen terugkomen. Automatisch ga je daar positief op reageren. En dan zal je zien dat niet alleen jezelf, maar ook je naaste omgeving in beweging komt. In het boek gebruik ik daarvoor de metafoor van een druppel. Het begint heel kleinschalig en persoonlijk, maar kan uitvloeien tot een grote plas, vijver en zee... Wie met zichzelf in balans is, zal ook zijn collega's, kennissen en familie kunnen inspireren. En zo wordt de wereld een heel stuk mooier..."
(km) - Foto: Bea Borgers
Liefde in balans van Karen Kelchtermans werd uitgegeven bij Van Halewyck en is te koop in de boekhandel voor 21,99 euro (ISBN 978-94-6131-861-9)
13 juli 2018Wie er een succesvolle carrière op nahoudt, scoort ook op liefdesvlak hoog. Helaas is ook het tegendeel waar.
In welke sectoren plegen de meeste werknemers overspel? Wie beter dan overspel-/datingsite Victoria Milan om dat uit te zoeken?
Ik woonde jaren samen met mijn partner, maar nu zijn we uit elkaar. Moet mijn werkgever dat weten?
Wat als je professionele relatie plots overgaat in een liefdesrelatie? Hoe ga je ermee om en hoe behoud je een goede relatie met de rest van je collega’s?
Het is niet eenvoudig om een relatie in stand te houden met iemand die vooral met zijn werk getrouwd is. Toch kunnen kleine beetjes helpen.
Wie in het buitenland wil werken, moet met heel wat rekening houden. Alles kan er anders zijn: het sollicitatieproces, je loon en ... je relatie.
We kennen allemaal wel iemand in onze kennissenkring: de vriend die klaagt over de werkdruk of de sfeer op het werk. En die toch op zijn plek blijft zitten...
We vroegen aan Lindsay (28) uit Neerpelt hoeveel zij verdient en wat haar job als verpleegkundige (in Nederland) precies inhoudt.
“Geen enkele dag is dezelfde. We bouwen zowel nieuwe producten op basis van data, maar staan ook in voor het onderhouden en live houden van producten die al zijn gebouwd.”