Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1068

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

Werk je omdat je wil, of omdat het moet? En wat is het gevolg?

Werk jij omdat je goesting hebt om te gaan werken, of omdat je niet anders kan? En wat zijn hiervan de gevolgen op lange termijn?

De gevolgen van tegen je zin werken zijn duidelijk:

  • Liefst een op vijf van de werknemers die alleen werken omdat het moet, is 21 dagen afwezig door ziekte of privéongevallen. Bij zij die graag gaan werken, ligt dit op een op de tien.
  • Werkers omdat het moet, melden zich vaker ziek wanneer ze niet echt ziek zijn, namelijk 17% van de ‘moeters’, tegenover 10% van de ‘willers’.
  • Als je je verplicht voelt, heb je veel meer risico op een burn-out (49%). Wanneer je daarentegen zelf gemotiveerd bent, heb je slechts 7% kans.
  • Wanneer je met veel gusto naar kantoor gaat, dan ben je bereid om wel vier jaar langer te werken.

Dat blijkt uit een onderzoek van Securex bij 1.500 werknemers.

Het verschil tussen willen en moeten

Als jij je job doet omdat je autonoom gemotiveerd bent, werk je omdat je je baan zinvol vindt. Wat maakt dat je dit ook écht wilt doen. Die motivatie wordt verhoogd als je drie universele basisbehoeften kan vervullen, namelijk: je zelfstandig voelen in de job, verbonden voelen met de collega’s en competent voelen voor het takenpakket.

Volgens het onderzoek van Securex zorgt zelfstandigheid voor een heel pak minder afwezigheden. Mensen die werken omdat het moet, zijn dubbel zo lang afwezig dan collega’s die graag werken. Daarbovenop is 21% van zij die zich verplicht voelen te werken minstens 21 dagen afwezig en hebben ze een hogere herstelbehoefte (60% vs 40%). Ze melden zich bijna dubbel zo vaak ziek wanneer ze eigenlijk gezond zijn en hebben 7 keer meer kans op een burn-out.

De autonome motivatie verhogen, zou volgens Securex alvast de langdurige afwezigheden verlagen. “Autonome motivatie heeft een ongelooflijk grote impact op het individu en de organisatiecultuur. En niet alleen op vlak van ziektemeldingen en burn-out, want autonome motivatie verbetert naast het algemeen welzijn en de fysieke en psychologische gezondheid van de werknemer ook bijvoorbeeld de creativiteit, betrokkenheid op de werkplek en de economische gezondheid van de organisatie”, vertelt Hermina Van Coillie, HR Research Expert Securex.

risico burnout

Bron: Securex

Hoe motivatie verhogen?

Uit het onderzoek is gebleken dat een van de meest cruciale factoren voor die motivatie de leidinggevende van de werknemer is. Die invloed verlaagt het absenteïsme, de kans op burn-out en personeelsverloop meer dan wat doorgaans wordt gedacht.

“Leiderschap dat autonome motivatie verhoogt, noemen we verbindend leiderschap. Bedrijven en overheid kunnen leidinggevenden ondersteunen in het verhogen van de kwaliteit van hun leidinggeven”, vertelt Diane Hulsbosch, Business Unit Director HR Consulting bij Securex.

Over het onderzoek

Er werd voor dit onderzoek een representatieve steekproef bevraagd van 1.500 respondenten, waarvan 302 leidinggevenden en 1.198 medewerkers. Deze steekproef weerspiegelt volgens de RSZ-populatiegegevens de Belgische arbeidsmarkt voor geslacht, leeftijd, regio en statuut. De bevraging vond plaats in juli en augustus 2018.

(mr)

12 juli 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook