Thuiswerken
Vorige

1 van 283

Volgende
Volgend artikel:

De 5 grote trends van werken in 2025 ... én in de toekomst

Werk in tijden van corona: 5 basics voor thuiswerk

De maatregelen rond verplicht thuiswerk zetten veel werknemers met hun rug tegen de muur. Al is het dan wel de muur van hun thuiskantoor. "Bedrijven die nog geen cultuur van thuiswerken hadden, schuiven nu plotseling heel snel", weet bedrijfspsycholoog Frederik Anseel. Vijf basics rond thuiswerk in het coronatijdperk.

1. Goede afspraken (en slimme dagindeling)

De meeste thuiswerkers doen dat dezer dagen met kinderen in de buurt. “Thuiswerk valt vooral goed mee als je alleen bent. In groep al een stuk minder. En met kleinere kinderen is het nog moeilijker. Er zit niets anders op dan goede afspraken te maken”, aldus Jan Denys van Randstad. En naast goede afspraken, met werk en gezin, is ook een slimme dagindeling cruciaal. Acht uur bureauwerk aan een stuk is sowieso al geen goed idee, laat staan met kinderen in de buurt. Tussendoor tijd plannen om eens even iets anders te doen, komt ook voor hen van pas.

2. Communiceer meer, maar korter

Het coronavirus maakte, volgens onderzoek van Hudson, bij 95 procent van de Belgische organisaties thuiswerk mogelijk. “Zij die voordien al geëxperimenteerd hadden met thuiswerk, hebben er al uit geleerd en staan ongetwijfeld verder”, oppert Frederik Anseel. Ook is de situatie uitzonderlijk. "Normaal gesproken zou ik nooit aanraden om meer dan twee dagen thuis te werken. Want dan mis je de coördinatie, communicatie en verbinding met de collega’s”, vindt hij.

Aangezien velen hun collega’s de komende weken niet gaan zien, moeten ze op een andere manier communiceren. Dat betekent vaak net meer meetings of checks, maar kortere. "Ik adviseer managers om veel één-op-één gesprekken te voeren met hun mensen."

3. Een goede werkomgeving

Liefst heb je voor thuiswerk een eigen afgesloten ruimte met neutrale achtergrond voor het videovergaderen. Al houden velen het bij een goede laptop, om zo overal in huis te kunnen werken. “Maar veel kantoorwerkers zijn nonchalant in het inrichten van hun werkomgeving”, stelt Guido Moerman, preventieadviseur bij Securex. “Die omgeving (IT-materiaal, werktafel, enz.) moet ook thuis best aangepast zijn aan je lichaamsbouw. Ook thuis is een kantoorstoel geen overbodige luxe.”

4. Pauzeren en variëren

Een van de meest voorkomende fouten bij bureauwerk is om altijd in de vastgelegde positie voort te werken. “Mensen besteden weinig aandacht aan hun houding, en dat laat vooral zijn sporen na als die houding onnatuurlijk wordt”, vindt Moerman. Pauzeren, bewegen en variëren is de boodschap. “Zo kun je minstens om de twintig minuten even rechtstaan om je metabolisme opnieuw in gang te zetten. Of rechtstaand een telefoontje beantwoorden.”

5. En…op tijd stoppen

Het gevaar bestaat erin dat je nog de hele avond mailtjes zit te beantwoorden. “Durf de riem af te leggen als je ’s avonds laat nog aan de slag bent met een (telewerk)taak die eigenlijk kan wachten tot morgen of later”, zo waarschuwde Rik Van de Walle, rector van de Universiteit Gent. Zit je dagtaak erop, sluit dan ook je pc af en geniet van de (rest van) de avond.

(William Visterin)

31 maart 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook