Andere job? We willen wel, maar doen geen moeite
2 op de 3 Belgen staan open voor een loopbaanverandering. Maar tussen droom en daad staan praktische bezwaren. “Veel mensen blijven in de status quo hangen.”
Het afgelopen anderhalf jaar heeft bij heel wat werknemers voor verhelderende inzichten gezorgd. Zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek van softwarebedrijf Oracle en onderzoeksbureau Workplace Intelligence dat een groot deel van hen van plan is om op korte termijn andere professionele oorden op te zoeken. Slimme technologie kan hierin een grote rol spelen.
Extra: Valt jouw nieuwe job ook tegen door corona?
De definitie van professioneel succes is bij heel wat werknemers (88%) sinds de pandemie grondig veranderd. De gedwongen lockdown en het vele telewerken deed velen onder hen nadenken en stilstaan bij hun huidige werksituatie. Deze zelfreflectie zorgt er in heel wat gevallen voor dat een betere werk-privébalans (42%), de nood aan flexibiliteit op de werkvloer (33%) en een hogere dosis arbeidsvreugde (37%) prioritaire actiepunten worden.
Ondanks de grote uitdaging en de persoonlijke pijnpunten (financiële toestand, weinig zelfvertrouwen, …) is 83% van de ondervraagde werknemers toch klaar voor een concrete, professionele verandering. Om die stap te zetten, hebben ze heel wat over. Zo is 52% bereid om - in ruil voor interessante carrièremogelijkheden - hiervoor een aantal vakantiedagen op te geven. Ook het opgeven van financiële bonussen (51%) en zelfs een deel van het salaris (43%) is niet langer taboe.
Wanneer van job veranderen? Deze 4 factoren zijn cruciaal
Ook blijkt uit het onderzoek dat het gebruik van slimme technologie steeds populairder wordt. Zo gelooft 82% dat Artificial Intelligence echt een meerwaarde kan betekenen bij het nemen van loopbaanbeslissingen. Reden: slimme technologie kan voor onbevooroordeelde raad zorgen, specifieke vaardigheden aanbevelen of nieuwe jobs vinden die perfect aansluiten op het huidige vaardigheidsprofiel.
Elke dag keuze uit duizenden jobs! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past
Toch is slimme technologie alleen niet heiligmakend. Menselijk, persoonlijk advies speelt nog altijd een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste richting. Zo kan een loopbaancoach verder kijken dan alleen maar je cv en jou advies geven op basis van je unieke persoonlijkheid en je troeven en vaardigheden.
Lees ook: Wat is loopbaanbegeleiding?
(fd)
15 november 20212 op de 3 Belgen staan open voor een loopbaanverandering. Maar tussen droom en daad staan praktische bezwaren. “Veel mensen blijven in de status quo hangen.”
Dajo De Prins kijkt kritisch naar de hele gelukindustrie die werkende mensen zou moeten bijbrengen hoe ze zichzelf gelukkiger kunnen maken.
Natuurlijk ga je op zoek naar die nieuwe job omdat je ontevreden bent over je huidige. Maar vanaf dan is een optimistische mindset echt een aanrader.
Door de krapte op de arbeidsmarkt zou je kunnen denken dat werkzoekenden tegenwoordig kieskeuriger en veeleisender zijn bij het kiezen van een job. Klopt dat?
Zit jouw carrière nog op het juiste spoor of is het tijd voor een professionele switch? Deze 10 signalen wijzen erop dat het tijd is voor verandering!
Sta je op het punt om een heuse carrièreswitch te maken? Of twijfel je nog omdat je niet over de juiste vaardigheden beschikt?
Het leven is te kort om vast te houden aan een job die je niet gelukkig maakt. Om de job te ontdekken die jou helemaal ligt, staan deze bouwstenen centraal.
"Wat zijn je zwakke punten" is een standaardvraag die je op elk sollicitatiegesprek mag verwachten. Maar hoe beantwoord je die vraag het best?
Staalbedrijf ArcelorMittal Belgium wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Om hun ambitieuze klimaatdoelstellingen te bereiken, schakelt de staalgigant een versnelling hoger met grootschalige projecten én de bijhorende aanwerving van extra ingenieurs.