Werkloosheidsuitkering
Vorige

1 van 48

Volgende
Volgend artikel:

Wijk-werken in 10 vragen en antwoorden

Wereldreis na afstuderen: heb ik recht op werkloosheidsuitkering?

“Na afstuderen vertrek ik 10 maand op wereldreis. Wat betekent dat voor mijn statuut als werkzoekende?” We vroegen het aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian …
#

Om recht te hebben op werkloosheidsuitkeringen moet je onvrijwillig werkloos zijn en in principe eerst een aantal arbeidsdagen tijdens een bepaalde referteperiode kunnen bewijzen. Voor schoolverlaters bestond sinds lang een aparte regeling die hen toelaat om ondanks de afwezigheid van gepresteerde arbeid toch zogenaamde wachtuitkeringen te ontvangen. Deze regeling werd recent bij KB van 28 december 2011 verstrengd.

Als schoolverlater kom je voortaan maar in aanmerking voor een inschakelingsuitkering (voorheen wachtuitkering genoemd) gedurende maximum 36 maanden wanneer je vooraf een beroepsinschakelingstijd (voorheen wachttijd genoemd) hebt doorlopen.

12 maanden

Je beroepsinschakelingstijd duurt voortaan 12 maanden (310 dagen, uitgezonderd zondagen) ongeacht je leeftijd. Ze start op de dag dat je je inschrijft als werkzoekende bij de VDAB indien je op dat moment nog geen werk hebt gevonden. Tijdens de beroepsinschakelingstijd moet je beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt en elk passend werkaanbod aanvaarden. Je moet je aanmelden bij een werkgever of de VDAB indien je daartoe door de VDAB wordt uitgenodigd.

Niet alle dagen tellen daarom mee voor de berekening van je beroepsinschakelingstijd. De voornaamste dagen die meetellen zijn de effectief gepresteerde arbeidsdagen in loondienst of de dagen, behalve de zondagen, waarop je als werkzoekende bent ingeschreven, beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt en deelneemt aan een individueel inschakelingsproject.

Geen uitkering

Je vakantie in het buitenland zal dus zeker niet meetellen als dagen van beroepsinschakelingstijd. Concreet heeft dit voor gevolg dat je bij je terugkeer nog geen 310 dagen zal hebben doorlopen, zodat je niet onmiddellijk in aanmerking komt voor inschakelingsuitkeringen.

Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian - Meer info: www.werk.belgie.be  

31 januari 2014
Anderen bekeken ook