Go for happy
Vorige

1 van 735

Volgende
Volgend artikel:

Hoe ambassadeurs het verschil maken

“Welzijn leeft bij UZ Leuven overal, we hebben geen Chief Happiness Officer nodig”

Wellbeing-UZLeuven-Koen
“Collega’s uit dezelfde beroepsgroepen ondersteunen elkaar direct.” (Preventieadviseur Koen Boonen)
In de zorg ligt de werkdruk altijd hoog en daar kwam twee jaar geleden corona bovenop. De impact op de medewerkers van UZ Leuven was enorm. Diensthoofd ontwikkeling en opleiding Marc Verschueren en preventieadviseur Koen Boonen vertellen hoe je welzijn op de werkvloer zó organiseert dat echt iedereen mee blijft als het moeilijk wordt.

Door snel te schakelen tijdens die eerste acute pandemiefase, legde UZ Leuven de basis voor een nieuwe welzijnsaanpak. “Eerst hebben we een hulplijn opgezet die alle teams permanent live en telefonisch ondersteuning bood”, blikt Marc Verschueren terug.

“Binnen de covidunits ondersteunden onze paramedische zorgverleners – liaisonpsychologen, sociaal werkers, pastoraal werkers en het palliatief supportteam – naast patiënten ook onze zorgmedewerkers. Hun draagkracht werd enorm op de proef gesteld. Maar ook ons laboratorium was druk bevraagd en kreeg extra aandacht. Deze werkwijze legde de basis voor een nieuwe, brede samenwerking rond well-being die superkort op de bal speelt.

Peer support: elkaar steunen

Welzijn kwam vroeger veeleer aan bod als reactie op een probleem. Het werd ook centraal gestuurd. “Nu leeft het veel meer op de werkvloer”, zegt Koen Boonen. “We hebben overal voelsprieten. De nabije en snelle ondersteuning heeft de grote structuren aangevuld. Jouw aanspreekpunt is nu een bekend gezicht. De psycholoog van de afdeling neemt die rol ook op voor de mensen die daar werken."

"Peer support en zorgcollega’s betekent dat mensen uit gelijkaardige beroepsgroepen elkaar direct ondersteunen. Voor bijvoorbeeld artsen in opleiding – die weleens geconfronteerd worden met een ernstig incident – hadden we dat al. Maar door corona werd duidelijk dat onze schoonmaakmedewerkers, technici en bewaking dat net zo goed nodig hebben als de topchirurg. We leggen meermaals per week ons oor te luisteren bij de teams. Leidinggevenden krijgen meteen concrete steun om stress of onenigheid aan te pakken.”

Lees ook: Iedereen zet welzijn bovenaan

Je staat er niet alleen voor

Psychosociale ondersteuning betekent dat je er niet alleen voor staat. Die boodschap wordt verspreid naar alle teams van UZ Leuven. “Dat is inderdaad onze kernboodschap”, beaamt Marc Verschueren. “Naast de directe aanspreekpunten, zijn er ook interne vertrouwenspersonen, personeelsmanagers en interne en externe preventieadviseurs."

"Ook opleiding en tips voor zelfzorg zijn erg belangrijk. Sta je onder druk, dan wil je weten hoe je je veerkracht kunt verhogen. Zien hoe je collega’s daarmee omgaan, is dan heel nuttig. Opleidingen en getuigenissen helpen daarbij. In 2022 maken we een complete videoreeks over welzijn. Topics zijn bijvoorbeeld omgaan met werkdrukte of goede gewoontes aannemen zoals op tijd rust nemen.”

Extra: 7 quick wins voor je mentale fitheid
Marc Verschueren

Ook artsen leren leidinggeven

“In leiderschaps- en teamontwikkeling hebben we bij UZ Leuven een fantastische traditie hoog te houden”, zegt Marc Verschueren. “We kiezen voor relatie-georiënteerd leiderschap. Ondersteuning en ontwikkeling van leidinggevenden gebeurt intensief. Ook de artsen en medische diensthoofden krijgen doorgedreven leiderschapscoaching. Er is een werkgroep talentontwikkeling en ondersteuning voor onze artsen. Dat is wel bijzonder voor een ziekenhuis.”

Ontdek: 5 vaardigheden die elke leidinggevende moet beheersen

Als starter ben je goed omringd

Als startende verpleegkundige komt er heel wat op je af. Daarom heeft UZ Leuven een lange traditie van mentorschap. “Ook voor nieuwe artsen en binnen de ondersteunende diensten zijn we een betere onboarding aan het opzetten”, zegt Marc Verschueren. “Binnenstappen in onze veeleisende context is niet evident. Maar geen zorg: grijp je kans, we zijn er voor jou.”

Koen Boonen: “Vanuit het oogpunt van kwaliteit, patiëntveiligheid en tevredenheid staat welzijn helemaal bovenaan. Welzijn krijgt aandacht vanaf je start, tijdens je opleidingen en gedurende je hele loopbaan, zelfs tot en met de begeleiding naar je welverdiende pensioen. Net omdat er zo veel structuren en collega’s bij betrokken zijn, hebben we hier niet zoiets als één Chief Happiness Officer of welzijnsmanager. Welzijn leeft bij UZ Leuven overal op de werkvloer. Iedereen vult het mee in. Op termijn zijn we allemaal zorgcollega van elkaar.”

Checklist: Is jouw werkgever bekommerd om jouw welzijn?

(Wieland De Hoon) - Bron: Go for happy Magazine

31 maart 2022
Anderen bekeken ook