Wat je houding zegt over je persoonlijkheid
Je kan je niet voorstellen wat je houding allemaal prijsgeeft over wie je bent en hoe je je voelt. Men noemt het dan ook niet voor niets je belangrijkste vorm van non-verbale communicatie.
Een typische houding van werknemers die bezig zijn met hun tablet. Het toestel bevrijdt hen namelijk van hun bureau, waardoor ze gewoon kunnen achteroverleunen of zelfs kunnen liggen.
Probleem? Je armen geraken vermoeid wanneer je op deze manier een tablet voor langere periodes moet vasthouden. Daarnaast kan achteroverleunen of liggen met het toestel in handen rugpijn veroorzaken, omdat de onderrug onvoldoende steun krijgt.
Typisch scenario: een werknemer typt op zijn computer terwijl hij telefoneert mét zijn beide ogen op de laptop gericht. Intussen leunt hij af en toe naar voren om een beter zicht te krijgen op zijn scherm.
Probleem? Er is extra ondersteuning nodig voor de armen, aangezien zij continu bezig zijn met verschillende apparaten.
Deze mensen houden werkelijk van hun smartphone, wat erop neerkomt dat ze vaak voor langere periodes naar beneden op het kleine schermpje kijken.
Probleem? Zonder armsteun kunnen de schouders overbelast geraken. Ook nekpijn kan volgen wanneer het toestel zich niet op normale ooghoogte bevindt.
Dit is de houding van Generatie Y, een houding geschikt voor het gebruik van kleine mobiele technologie waarvoor men klaarblijkelijk op de grond of op een zitzak moet zitten.
Probleem? Je knie buigen kan de bloedcirculatie in de benen verminderen. Ook de onderrug krijgt op deze manier wellicht onvoldoende steun.
Tabletgebruikers zitten vaak op deze manier tijdens het werken en het 'swipen' op hun tablet.
Probleem? Voor een langere periode over een scherm hangen en vooruit leunen veroorzaakt rugpijn. Armen die niet ondersteund worden, maken de schouders stijf en steeds naar beneden kijken vermoeit de nek.
Een houding van werknemers die in een vergadering zitten, maar de minste aandacht hebben voor de presentatie van hun collega of baas. Zelfs hun ongewenste mail bekijken, vinden zij leuker. Slimme steuners weten hoe ze zich moeten zetten zodat niemand kan meelezen.
Probleem? Dit is een vrij comfortabele houding om te zitten voor een korte periode, hoewel een beetje arm- en rugsteun na een tijdje wenselijk kunnen zijn.
Op deze manier zitten medewerkers die in een soort van trance verzeild zijn geraakt en diep gefocust zijn.
Probleem? Naar het scherm toe leunen doet de nek verstijven en zet druk op de dijen. Veel mensen plaatsen dan ook onbewust hun voeten op de voet van hun stoel voor wat verlichting.
Werknemers met grote computerschermen leunen vaak naar achter – vér naar achter – zodat ze alles goed kunnen zien. Het toont dat ze informatie aan het verwerken zijn, in plaats van ze zelf te genereren.
Probleem? Het ziet er misschien slordig uit, maar deze houding is eigenlijk een vrij gezonde manier om te zitten.
Vaak zijn laptopschermen te laag voor de meeste mensen, waardoor gebruikers zich moeten uitstrekken en krommen om goed te kunnen werken.
Probleem? Deze houding gaat gepaard met veel ongemakken en na een tijdje zelfs letsels aan de rug, armen, polsen, nek en schouders.
(nm) – Bron: Businessweek.com - Illustratie: 731
18 maart 2013Je kan je niet voorstellen wat je houding allemaal prijsgeeft over wie je bent en hoe je je voelt. Men noemt het dan ook niet voor niets je belangrijkste vorm van non-verbale communicatie.
Volgens lichaamstaalexpert Judi James heeft een goede lichaamshouding op het werk een positief effect op je loopbaanontwikkeling en succes. Wie daarentegen steeds onderuitgezakt zit aan zijn bureau, maakt volgens haar meer kans om ontslagen te worden dan een promotie te krijgen.
Aangezien we allen wat langer gaan moeten werken, schuift een gezonde werkomgeving steeds hoger op de agenda van bedrijven...
Je opsluiten in het kleinste kamertje. Dat is een gouden tip om het goed te doen tijdens een sollicitatiegesprek, presentatie of beoordelingsgesprek.
Ik werk voltijds, maar wil een managementopleiding volgen. Is mijn werkgever verplicht om me Vlaams opleidingsverlof te geven?
Vroeger vanzelfsprekend, vandaag niet meer... Deconnectie van het werk in je vrije tijd vereist een inspanning in het digitale tijdperk. 5 tips!
‘Jongeren weten niet meer hoe ze moeten werken’. Die gedachte is wel héél kort door de bocht. Weten jongeren tegenwoordig goed wat ze willen?
Wat voor topsporters en sollicitanten vaak geldt, is zeker ook het devies in het leger: de dapperste soldaten komen het verst. Deze richtlijnen uit hun militaire opleiding staan daarbij centraal.
46% van de werknemers meldt zich niet ziek uit angst om collega’s teleur te stellen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek over ziekmeldgedrag.