De grootste strikvraag op het sollicitatiegesprek
Wat is de grootste strikvraag die je kan krijgen bij het solliciteren? Een flinke strikvraag lijkt ons deze klassieker: waarom wil je bij ons komen werken?
Wil je goed voorbereid zijn op jouw tweede gesprek? Lees dan zeker onderstaande voorbeelden van vragen die je kan verwachten én enkele handige tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen.
Ontdek: De 50 meest voorkomende sollicitatievragen
Na je eerste gesprek heb je waarschijnlijk al ietwat een beeld gekregen van het bedrijf waarvoor je gesolliciteerd hebt. Het is handig om de informatie die je in dit gesprek hebt meegekregen op te schrijven en aan de hand hiervan enkele vragen voor te bereiden.
Je wil natuurlijk duidelijk weten wat er van jou verwacht wordt en misschien ben je wel benieuwd naar de bedrijfscultuur, werkplek en prioriteiten. Door dit op te schrijven en voor te bereiden zorg je dat jij zometeen precies weet wat je wil zeggen en vragen tijdens het gesprek.
Alhoewel het niet netjes staat om gelijk te vragen naar je salaris en andere arbeidsvoorwaarden is het wel handig om een lijstje te maken met jouw wensen. Vaak wordt het aan het einde van het tweede gesprek immers wel besproken en dan ben je goed voorbereid als het aan de orde komt.
CHECK: 50 relevante vragen die je kan stellen tijdens je sollicitatiegesprek
Elk bedrijf is anders. Om deze reden is het soms moeilijk in te schatten wat jou gevraagd zal worden. Bij een tweede sollicitatiegesprek ga je vaak wat meer de diepte in over de job en jouw ervaring, en wordt een eventuele opdracht of test die je hebt gemaakt besproken. Hieronder enkele voorbeelden van vragen die je kunt verwachten bij je tweede gesprek:
Om je wat beter te leren kennen, is er een goede kans dat de recruiter zo’n soort vraag stelt. Geef hierbij een eerlijk antwoord en laat dit aansluiten bij de doelen en ambities van het bedrijf.
Waarschijnlijk heb je in het eerste gesprek al een pitch gegeven met redenen waarom jij goed bij deze rol past. Dit is je kans om die pitch nog wat uit te breiden! Geef voorbeelden van ervaringen en skills die goed passen bij de functie.
Bij deze vraag word je kennis over het bedrijf getest. Zorg daarom van tevoren dat je goed onderzoek doet over de normen, waarden en doelen van dit bedrijf. Vaak vind je een overzicht op hun website of in de vacature zelf.
Om te kijken of jij binnen de bedrijfscultuur past, is er een goede kans dat zo’n soort vraag gesteld wordt. Het is dus belangrijk om van jezelf te weten of jij liever in een rustige, afgesloten omgeving werkt of liever sociaal samenwerkt. Wees eerlijk, zodat je binnenkort niet opeens in een omgeving geplaatst wordt waar jij je niet comfortabel voelt.
Lees ook: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek (E-gids)
Als het gesprek aan zijn eind komt, kan het zijn dat je al een aanbod krijgt. Sommige bedrijven zijn hier sneller mee dan anderen, neem het dus niet persoonlijk als de hiring manager aangeeft later contact met je op te nemen of een derde gesprek wil inplannen.
Bij een aanbod is het sowieso verstandig om zelf even de tijd te nemen en goed na te denken of de functie en de arbeidsvoorwaarden helemaal bij je passen. Het is altijd belangrijk om beleefd te zijn, de manager (en eventuele andere aanwezigen) te bedanken voor hun tijd en aan te geven dat je geïnteresseerd bent. Geef een duidelijke schatting van wanneer je terug contact opneemt.
Het vinden van een nieuwe job is vaak een spannende zoektocht. Met deze tips en de juiste voorbereiding ben jij er helemaal klaar voor. Veel succes!
Extra: Solliciteren in stijl (E-gids)
(jr/kv) - Bron: CVster.nl
14 december 2022Wat is de grootste strikvraag die je kan krijgen bij het solliciteren? Een flinke strikvraag lijkt ons deze klassieker: waarom wil je bij ons komen werken?
Uiteraard kan je tijdens of na je sollicitatiegesprek zelf vragen stellen. Je kan bv. polsen naar de bedrijfscultuur. Maar je kan het ook via een omweg doen.
Een van de redenen waarom mensen hun job opzeggen, is omdat het niet klikt met hun manager. Maar je kan je nieuwe leidinggevende vaak al snel inschatten...
Wie kordaat de daad bij het woord voegt, kan – met wat geluk – snel een realistische droomjob ontdekken. Deze 10 eenvoudige vragen helpen jou hierbij.
Een eerste indruk maken, is belangrijk en kan je slechts 1 keer
Met een sollicitatiegesprek wil een werkgever te weten komen wat voor professioneel vlees hij/zij in de kuip heeft. Bereid je dus goed voor op “lastige” vragen!
Nu al zenuwachtig voor je volgende sollicitatiegesprek? Een tip: zelf vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek, maakt altijd een goede indruk.
Eerlijk duurt het langst, zeker tijdens een sollicitatiegesprek. Toch kan de vraag waarom je wil weggaan op je huidige job jou voor een dilemma plaatsen...
Let op: zelfs doordachte vragen kunnen ongepast zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Zoals deze bijvoorbeeld...