William Boeva rolmodel voor banksector
Bankenfederatie Febelfin start met een campagne voor meer diversiteit en inclusie in de banksector. William Boeva en Bwanga Pilipili zijn de boegbeelden.
Naast cv-screening is het selectie-interview een van de meest gebruikte selectie-instrumenten bij sollicitaties. Soms is het interview zelfs het enige instrument om te beslissen. “Daar is niets mis mee, want gestructureerde selectie-interviews voorspellen werkprestaties goed”, stelt Eva Derous, professor personeelspsychologie aan de vakgroep werk, organisatie en samenleving van de UGent.
Lees ook: De grootste frustraties bij sollicitaties
Toch kunnen selectie-interviews onderhevig zijn aan vooroordelen. Uit bevindingen van Derous blijkt namelijk dat sollicitanten met zogenaamde visuele stigma’s veelal lagere interviewscores krijgen. Hierbij moet je denken aan sollicitanten met een kenmerk dat niet relevant is voor de functie, zoals een donkere huidskleur, overgewicht en acné. Of denk aan sollicitanten met littekens of een wijnvlek.
“In verhouding met even gekwalificeerde sollicitanten die zo’n kenmerk niet hebben, worden ze ook minder uitgenodigd voor de baan. En dat is discriminatie”, oppert Derous.
Deze bevindingen zijn gebaseerd op twee studies, waarbij sollicitanten zowel mét als zonder visueel stigma of kenmerk deelnamen. Telkens pasten interviewers hun oorspronkelijk oordeel amper tot niet aan wanneer ze een gestigmatiseerde sollicitant interviewden.
Maar ze deden dat wél als ze een sollicitant zonder zo’n kenmerk interviewden. Of hoe de eerste indruk bij mensen met een wijnvlek of ander kenmerk bepalend bleek.
Extra: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek
(William Visterin) - Bron: Blog UGent@Work en artikel: Buijsrogge, A., Duyck, W., & Derous, E. (2021). Initial impression formation during the job interview : anchors that drive biased decision-making against stigmatized applicants. European Journal of Work and Organizational Psychology, 30(2), 305–318.
16 december 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Bankenfederatie Febelfin start met een campagne voor meer diversiteit en inclusie in de banksector. William Boeva en Bwanga Pilipili zijn de boegbeelden.
Met de warmere temperaturen in aantocht, rijst de vraag weer op: wat kan en wat kan niet op vestimentair gebied?
Om een professionele beslissing te nemen, volg je niet alleen je intuïtie maar ook je verstand. Toch moeten we er niet van uitgaan dat ons verstand perfect is…
Waarom doen collega's zo weinig aan pestgedrag op het werk? Dat blijkt te komen door boosheid of door angst. Arbeidspsychologe Roelie Mulder zocht het uit.
Wie met "de baas" wil spreken, gaat er vaak vanuit dat het een man is. Toch zijn ook heel wat succesvolle vrouwen “de baas”, al zijn ze ondervertegenwoordigd…
Het is een cliché dat vrouwen veel praten, want op de werkvloer houden ze vaker hun mond dan mannen. Wil jij meer gehoord worden? Lees dan onderstaande tips.
Als werknemer kun je maar best verzorgd en netjes voor de dag komen. Maar kan je werkgever jou verplichten om een dresscode te volgen?
Stille mensen voldoen niet aan het ideale plaatje van de uitgesproken, aanwezige werknemer. Toch kunnen ook zij stappen vooruit maken in hun carrière!
Zeven jaar geleden werd er raar opgekeken als er een vijftigplusser het kantoor binnenwandelde, maar die tijd is voorgoed voorbij...