Heb jij een zwaar beroep?
De meesten onder ons ervaren onze job af en toe wel eens als 'zwaar'. Maar wat maakt een beroep zwaar? En wat zeggen de officiële cijfers?
Alvorens je vastbenoemd wordt als leraar heb je al enkele stappen doorlopen. Je carrière als leerkracht begint namelijk meestal met één of meer tijdelijke jobs. Het gaat dan om 'tijdelijke aanstellingen van bepaalde duur' (TABD).
Als tijdelijk personeelslid kan je een aanvraag indienen voor een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur (TADD) wanneer je aan 2 voorwaarden voldoet:
Lees ook: Wat doet en verdient een leraar?
Om vastbenoemd te kunnen worden, moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste zijn:
Vaste benoemingen gaan steeds in op 1 januari van het schooljaar.
CHECK: Leerkracht worden, iets voor jou?
Eens je vastbenoemd bent, kan je genieten van een aantal voordelen die leerkrachten met een tijdelijke aanstelling niet hebben:
- Je krijgt werk- en inkomenszekerheid (ook in de zomervakantie).
- Worden je lesuren door bepaalde redenen (bvb. daling van het aantal leerlingen in je school) verminderd of vallen ze weg? Dan heb je via mechanismen zoals de 'terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking' of 'reaffectatie en wedertewerkstelling' steeds recht op tewerkstelling en verloning. Bij ‘reaffectatie’ zal ervoor gezorgd worden dat je een andere betrekking (in jouw vakgebied) in de plaats krijgt. Als zo’n reaffectatie niet mogelijk is, kan men voor ‘wedertewerkstelling’ zorgen. Dat is de aanstelling in een ander ambt dan datgene waarin je vastbenoemd bent.
- Je hebt recht op een overheidspensioen op het einde van je loopbaan.
- Je krijgt toegang tot een aantal verlofstelsels, zoals het verlof tijdelijk andere opdracht (TAO).
- Wanneer je in ziekte- of bevallingsverlof gaat, val je niet terug op een uitkering van het ziekenfonds maar wordt je loon gewoon doorbetaald.
Op zoek naar een job in het onderwijs? Bekijk dan volgende vacatures...
(lm) - Bronnen: ACV / Klasse / Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De meesten onder ons ervaren onze job af en toe wel eens als 'zwaar'. Maar wat maakt een beroep zwaar? En wat zeggen de officiële cijfers?
Een job in het onderwijs spreekt nog steeds vele jonge mensen aan. Maar hoeveel verdien je in het onderwijs? En heb je recht op extralegale voordelen?
We vroegen aan Nico Lauwers (46) uit Ophasselt hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
We vroegen Kerlijne Foets (41) uit Zonhoven naar haar job en hoeveel zij daar maandelijks mee verdient ...
Wat voor leerkrachten geldt op de arbeidsmarkt, speelt ook bij artsen en apothekers. Sommigen vormen een groot knelpunt, anderen al veel minder.
Een leerkracht moet uiteraard meer kunnen dan kinderen leren dat één plus één gelijk is aan twee. Maar wat moet er nog in je DNA zitten om leerkracht te worden?
Een week lang hielden leerkrachten Caroline, Friedl, Wendy en Pascal een werkdagboek bij. Hoeveel uur presteren zij? En waaraan?
De meeste ingenieurs verdienen goed hun brood. Natuurlijk zijn er flinke verschillen naargelang de plaats van tewerkstelling, het aantal jaren ervaring enz...
Voor werkgevers kondigt 2023 zich uitdagend aan. Salaris blijkt voor kandidaten dé reden om de stap naar een nieuwe werkgever te wagen. Al is loon niet alles.