Mobiliteit
Vorige

1 van 94

Volgende
Volgend artikel:

Mobiliteit woon-werkverkeer en thuiswerk anno 2024: de cijfers

Welke Vlamingen zijn het langst onderweg naar hun werk?

Welke Vlamingen zijn het langst onderweg
Wie elke dag in de ochtendspits naar het werk pendelt, merkt het meteen: hij of zij is zelden alleen. Waar gaan ze naartoe? En vooral: waar komen die pendelaars in godsnaam allemaal vandaan?

Samen onderweg

Ondanks het vele telewerk wordt er nog heel wat afgependeld tijdens de werkweek. De kans is dus bijzonder klein dat je de snelweg of steenweg helemaal voor jou alleen hebt, zeker niet tijdens de drukke ochtend- en avondspits.

De kans is wél groot dat die chauffeur naast jou uit de provincie Oost-Vlaanderen komt, dat blijkt alvast uit een onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx.

Extra: De voor- en nadelen van naar je werk rijden

De cijfers

Volgens de enquête is de Oost-Vlaming het meest volhardend tijdens het woon-werkverkeer: hij of zij doet er gemiddeld zo’n 59 minuten over om op het werk te geraken, dit voor een totale afstand van gemiddeld 38 kilometer heen en terug. Ook werknemers uit Waals-Brabant (57 minuten - 46 km), Vlaams-Brabant (55 minuten - 53 km), Antwerpen (52 minuten - 38 km) en Limburg (50 minuten - 49 km) verdienen het nodige respect.

Luxemburgers hebben dan weer het minst woon-werkverkeer: zij zijn elke werkdag gemiddeld amper 25 minuten onderweg voor een totale afstand van 23 kilometer.

Lees ook: Heb je nog recht op een woon-werkvergoeding als je (vooral) thuiswerkt?

Brussel is voor heel wat werknemers nog altijd de place to be, tenminste… voor wie er ook woont. Zij leggen elke dag gemiddeld zo’n 28 kilometer af, al doen ze er door de alom gekende verkeersdrukte wel zo’n 48 minuten over.

Ter vergelijking: pendelaars die werken in Brussel maar er zelf niet wonen, zijn gemiddeld zo’n 73 minuten per dag onderweg - al kan een ongeval op de binnen- of buitenring rond Brussel voor heel wat extra me-time in de auto zorgen.

pendeltijd-pendelafstand-DSinfografiek
 

Bedrijfscultuur belangrijker dan woon-werkafstand

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt ook dat de meeste werknemers wonen en werken in hun eigen provincie of streek. Een haalbare woon-werkafstand zorgt natuurlijk voor een meer evenwichtige werk-privébalans, toch is een lange afstand niet per se een afknapper bij het zoeken van een (andere) job.

Zo zijn 7 op de 10 werknemers niet actief op zoek naar een andere job, zelfs als de woon-werkafstand aanzienlijk groot is. Bij werknemers die elke dag meer dan anderhalf uur onderweg zijn, zijn zelfs 8 op de 10 werknemers tevreden met de huidige situatie. Het is dus geen hoofdreden om te vertrekken en andere, dichterbijgelegen oorden op te zoeken.

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

“Niet zozeer de objectieve afstand of pendeltijd bepalen de intentie om een organisatie te verlaten”, weet Katleen Jacobs, Business Manager HR Advisory bij SD Worx Belgium.

“De cultuur en mindset binnen het bedrijf spelen ook een rol. Zo verkleint de kans dat de werknemer actief uitkijkt naar een andere werkgever als de werknemer veel keuzevrijheid en autonomie kent, bijvoorbeeld in het bepalen van de werkplek of in het samenstellen van het eigen loonpakket via flexibel verlonen. Dit is goed nieuws voor werkgevers die talent wensen aan te trekken dat verderaf of buiten de eigen provincie woont.”

CHECK: Welke bedrijfscultuur past bij jou?

(fd)

16 oktober 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook