Diploma's
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

Welke kansen heb je in de jobjungle van vandaag?

Welke universiteit is het duurst?

Kostprijs universiteiten
Wie na het middelbaar onderwijs wil verder studeren, ziet soms door de bomen het bos niet meer … En wie uiteindelijk kiest voor een universitaire opleiding laat zich soms afschrikken door het hoge inschrijvingsgeld. Terecht?

Hoger diploma loont

Of je nu kiest voor een graduaats-, bachelor- of masteropleiding: een hogere studie zal je carrière sowieso positief beïnvloeden. De kans is groot dat je met je hoger diploma terecht komt in goedbetaalde beroepssectoren met een evenredig hoger startersloon.

Door de versnelde digitalisering en automatisering van de arbeidsmarkt blijft de vraag naar profielen met een hoger diploma trouwens gestaag stijgen. Het behalen van een hoger diploma is en blijft een slimme professionele zet.

Beste investering ooit als jongere: een hoger diploma

Hoger onderwijs = hoog inschrijfgeld?

Over het inschrijvingsgeld van een hogeschool of universiteit bestaan nogal wat misverstanden en jammer genoeg laten nogal wat studenten en/of hun ouders zich afschrikken door het hoge bedrag.

Toch zijn er in bepaalde gevallen wel mogelijkheden om de kostprijs van een hogere opleiding wat te drukken. Zo heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een studiebeurs die een deel van de totale kostprijs van de hogere opleiding dekt.

Studeren én een uitkering krijgen: het kan!

Berekening studiegeld

Het studiegeld dat je betaalt om je voor een hogere opleiding in te schrijven, wordt elk jaar vastgelegd door de Vlaamse Overheid en is gelijk voor alle hogescholen en universiteiten in Vlaanderen.

Het totale bedrag is afhankelijk van het type opleiding (graduaat, bachelor, master of postgraduaat), het soort studiecontract (diploma-, credit- of examencontract), het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft en je nationaliteit. Wie zich inschrijft voor een diploma- of creditcontract betaalt een vast bedrag (247,9 euro) en een variabel bedrag (11,9 euro) per studiepunt.

Concreet: wie als niet-beursstudent een voltijdse universitaire opleiding met 60 studiepunten volgt bij de Katholieke Universiteit Leuven (KUL), Universiteit Antwerpen (UA), Universiteit Gent (UGent), Universiteit Hasselt (Uhasselt) of Vrije Universiteit Brussel (VUB) betaalt dus 961,9 euro per schooljaar (60 x 11,9 euro + 247,9 euro). Dit bedrag is uiteraard exclusief de syllabi, het didactisch materiaal en andere bijbehorende kosten (kot, vervoer, …)

Ter info: de bedragen van het studiegeld worden elk jaar door de Vlaamse Overheid geïndexeerd.

Hoog, hoger, hoogst

Een inschrijving in een universiteit is dus wel degelijk létterlijk een serieuze investering in je latere professionele carrière. Toch valt het inschrijvingsgeld bij de Vlaamse universiteiten goed mee in vergelijking met andere landen.

Zo betaal je voor je inschrijving in de Universiteit Amsterdam volgend schooljaar 2.209 euro (eerstejaarsstudenten die nog niet eerder hebben gestudeerd betalen de helft, dus 1.105 euro). In de Universiteit van Rome betaal je dan weer iets minder dan 3.000 euro per schooljaar. Het kan nog duurder: een universitair schooljaar in de New York University (VS) kost je 71.674 euro (80.878 $) en in de University of Cambridge (VK) tot zo’n 38.000 euro (33.200 £)…

Ontdek: Hoeveel meer verdien je met een hoger diploma?

Dromen mag

Zie je jezelf wel studeren aan deze buitenlandse topuniversiteiten maar schrikt het studiegeld je wat af? Met wat geluk komen je dromen alsnog uit. In het regeerakkoord van de Vlaamse regering werd een beurzenprogramma gelanceerd waarbij vanaf het academiejaar 2022-2023 zo’n 20 tot 30 afgestudeerde Vlaamse topstudenten de kans krijgen om te studeren aan een buitenlandse topuniversiteit als Harvard, Stanford, Oxford of Berkeley. Hierbij worden ze maximaal 2 jaar lang financieel ondersteund.

De selectiecriteria: je moet een masterdiploma “met uitstekende studieresultaten” behaald hebben aan een Vlaamse hogeronderwijsinstelling, je moet - uiteraard - toegelaten worden tot de buitenlandse topuniversiteit en je moet je “leiderschapspotentieel en maatschappelijke verantwoordelijkheid” kunnen aantonen aan de hand van een essay dat door een expertenjury van de universiteit in kwestie wordt beoordeeld.

Extra: Welke Belgische business schools zijn er?

Succes!

(fd)

17 december 2021
Anderen bekeken ook