Waarom generalisten ook experts zijn
Je leest soms wel eens dat een generalist slechts een ‘manusje-van-alles’ is. Dit is een foute interpretatie. Er zijn verschillende soorten generalisten.
Je houdt graag veel bordjes in de lucht, dus afwisseling en veel prikkels graag! De jongleur kan zich niet lang met slechts één interesse bezighouden en zal op zijn/haar best zijn in een en/en/en verhaal.
Ook hier vele bordjes in de lucht, maar omdat deze jongleur graag iets ziet evolueren van A tot Z, werkt hij/zij graag projectmatig. Denk hier aan een goed afgelijnd engagement, met een einde dat niet té ver weg in de toekomst ligt.
Je legt de link tussen verschillende departementen, specialisaties of tussen bedrijf en klant. Hier zijn de termen connector, helikopterview en bruggenbouwer helemaal op hun plaats. Je hebt soms het gevoel dat wat je doet moeilijk te materialiseren of concreet te maken is.
Je duikt graag diep in één thema of vakgebied, maar hebt - vaak tot de verbazing van anderen - om de zoveel tijd nood aan een (soms radicale) switch. Naast het zich kunnen verdiepen in een nieuw onderwerp, wordt deze generalist ook blij van het ontdekken van de hele omgeving die ermee samenhangt.
Je kan je zowel gedragen als een specialist of een generalist en zal vlotjes tussen beide schakelen volgens wat er nodig is.
Je wil je in de eerste plaats vrij voelen, en houdt niet van het gevoel te moeten werken. Je bent steeds op zoek naar structuren of verdienmodellen die ervoor zorgen dat jij je goesting kan volgen.
Je hebt twee afgelijnde passies waartussen je niet kan/wil kiezen.
Het spreekt voor zich dat je een combinatie van deze types kan zijn, maar wat maakt nu dat je je meer in het ene of het andere herkent?
Waarom is het nu belangrijk om hier inzicht in te hebben? “Hoe beter je jezelf kent, hoe gerichter je op zoek kan gaan naar een loopbaan dat echt bij je past” zegt coach Silvia Derom. “Zo weet een undercover generalist van zichzelf dat hij ruimte nodig heeft om diep te kunnen gaan, en een jongleur dat hij in éénzelfde week veel afwisseling moet hebben. Een verbinder die bewust is van zijn talenten weet dan weer dat zijn expertise meer zit in de rol die hij opneemt, en minder in vakspecifieke kennis. Tenzij hij een combinatie ‘verbinder-undercover generalist’ is natuurlijk.”
Nog niet helemaal zeker wel type creatieve generalist of multipontential jij bent? Doe hier de test.
(sd/kv) - Meer info: www.creatievegeneralist.be
18 juli 2016Je leest soms wel eens dat een generalist slechts een ‘manusje-van-alles’ is. Dit is een foute interpretatie. Er zijn verschillende soorten generalisten.
Wie vooruit wil in het leven dient vroeg of laat eens beroep te doen op anderen. Met de juiste mensen om je heen, kan je elke situatie aan!
Heel af en toe heb je een collega waarmee je echt graag werkt. Wil je zelf ook zo’n collega zijn? Lees dan zeker onze praktische en handige tips.
Onze maatschappij is heel erg gericht op specialisten. Denk aan de muzikanten die leven voor hun muziek. Maar misschien ben jij wel een creatieve generalist?
Er zijn mensen die je carrière saboteren en er zijn mensen die je carrière net dat extra duwtje in de rug geven. Laten we focussen op die laatste.
Een optimaal team bestaat uit vier types: de tovenaar, de minnaar, de soeverein en de strijder.
Een creatieve generalist is iemand met een breed interesseveld, of iemand die niet te reduceren is tot één titel. Wanneer komen zij het best tot hun recht?
Vind jij het vaak ook moeilijk om een loopbaan te creëren waar je echt enthousiast van wordt … en blijft? Tijd om daar verandering in te brengen!
Wil je eenvoudig geld verdienen? Gemakkelijk als in niks doen terwijl je je bankrekening ziet aandikken? Het klinkt als een utopie maar het kan, en wel zo!