Dit zijn de meest courante extralegale voordelen
Met de war for talent in volle gang, schakelen werkgevers een tandje bij in het aanbieden van extralegale voordelen. We zetten ze voor je op een rij!
In sommige sectoren is een relatief groot deel van het personeel ontevreden met het loon dat ze verdienen. Dat blijkt alvast uit het Jobat Salariskompas 2021-2022. In vergelijking met vorig jaar daalt de algemene tevredenheid over het loon wel in bijna alle sectoren. Toch tellen sommige sectoren – wat verloning betreft – nog altijd opvallend meer ontevreden werknemers dan andere. Een overzicht:
Extra: Welke factoren bepalen je loon?
Wie onderbetaald wordt op het werk, voelt zich in de meeste gevallen ongelukkiger dan wie wel correct en goed betaald wordt. Maar loont het om loonsopslag te vragen om zo weer gelukkig te zijn op het werk?
Hangt ervan af of je al dan niet tevreden bent over de jobfunctie die je uitoefent. Ook de algemene bedrijfscultuur, de fijne werksfeer tussen de collega’s, de eventuele doorgroeimogelijkheden op het werk en de schouderklopjes van je leidinggevende zijn factoren die je goed in je vel doen voelen op het werk.
Voor wie hierover niet tevreden is of wie elke werkdag zijn of haar motivatie telkens weer een boost moet geven, zal een loonsverhoging op lange termijn niet voor een stabiel geluksgevoel zorgen.
Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
Zit je wel op de juiste werkplek en zit de job jou als gegoten? Dan kan een loonsverhoging jou echt wel gelukkiger maken. Deze tips en tricks helpen je bij het vragen (en met wat geluk ook krijgen) van een welverdiende opslag. Let wel: sommige sectoren zoals het onderwijs of de sociale sector werken met loonbarema’s waardoor een loonsverhoging niet zomaar mogelijk is.
Door de jaren heen heb je heel wat ervaring opgedaan en dat is best wel een loonsverhoging waard. Onderschat jezelf niet maar focus op de meerwaarde die je kunt bieden aan het bedrijf.
Vergelijk je loonsverwachting met de gangbare lonen in dezelfde functie of met een gelijkaardige ervaring. Dit kan via een online looncalculator zoals bv. het Salariskompas.
Kijk niet alleen naar het brutoloon maar ook naar de extralegale voordelen. Vaak is het financieel interessanter om extra voordelen te krijgen dan een pure bruto loonsverhoging.
Checklist: alle extralegale voordelen op een rij
Probeer je expertise te “verkopen” tijdens een gesprek met de hr-verantwoordelijke of leidinggevende. Blijf positief en zeg vooral wat je zo aantrekt in je huidige functie.
Probeer in te schatten wanneer je leidinggevende “klaar” is voor het gesprek. Reserveer voldoende tijd om te onderhandelen en doe het op het juiste moment in een passende ruimte, dus niet informeel tijdens de lunch- of plaspauze.
Tip: Gaat er een collega weg? Vraag dan meteen een gesprek aan! Zo laat je merken dat je graag wil blijven… maar dat je dan wel graag een (kleine) loonsverhoging wil.
Wat er ook beslist wordt, zorg ervoor dat alles op papier staat (of via e-mail wordt verstuurd). Krijg je promotie of een andere jobfunctie? Vraag dan ook om alles duidelijk op papier te zetten, zo vermijd je misverstanden waarbij het vaak woord tegen woord is.
Lees ook: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven
(fd) - Bron: Jobat Salariskompas 2021-2022
13 juni 2022Met de war for talent in volle gang, schakelen werkgevers een tandje bij in het aanbieden van extralegale voordelen. We zetten ze voor je op een rij!
'People join companies, but leave bosses', klinkt het vaak. “Dat klopt nog altijd”, stelt Frank Vander Sijpe van Securex.
Loon is een cruciaal onderdeel van een sollicitatie. Kwestie van meteen een loon te hebben dat goed voelt, om daarop voort te bouwen tijdens je carrière.
We zochten uit hoe jij je gelukkiger voelt in het leven én in je carrière. Als je deze vier stappen volgt, staat jouw geluk voortaan centraal...
Belgen blijken minder tevreden over hun loon en werkgeluk. Dat blijkt uit het recente Salariskompas van Jobat, een onderzoek bij 114.000 werkende Belgen.
De meeste uren van ons leven brengen we door op ons werk. Dan kan je je daar maar beter goed bij voelen ...
Het mediaanloon in ons land bedraagt 3.302 euro, aldus het Jobat Salariskompas. De helft van de Belgische werknemers verdient dus méér dan 3.300 euro/maand.
Het gemiddeld maandelijkse brutoloon in België bedraagt 4.243 euro. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Maar wat bepaalt allemaal jouw loon?
Het aandeel bedrijfswagens stagneert voor het eerst in jaren. Dat blijkt uit een analyse van SD Worx bij 1,2 miljoen werknemers in de privésector.