Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 374

Volgende
Volgend artikel:

Wordt bijverdienen het nieuwe normaal?

Welke sectoren zijn het meest (on)tevreden over hun loon?

Sectoren tevredenheid loon
Geld maakt niet gelukkig, maar… wie hard werkt, wil graag correct verloond worden voor de inspanning. Toch is niet iedereen gelukkig met de verloning en in sommige sectoren zelfs meer dan in andere. Wat kun je eraan doen?

Loon naar werken… of toch niet?

In sommige sectoren is een relatief groot deel van het personeel ontevreden met het loon dat ze verdienen. Dat blijkt alvast uit het Jobat Salariskompas 2021-2022. In vergelijking met vorig jaar daalt de algemene tevredenheid over het loon wel in bijna alle sectoren. Toch tellen sommige sectoren – wat verloning betreft – nog altijd opvallend meer ontevreden werknemers dan andere. Een overzicht:

Meest tevreden over loon

  1. Energie & milieu
  2. Chemie & farmaceutische industrie
  3. Studiebureaus & engineering
  4. Overheid
  5. Bank & verzekeringen

Minst tevreden over loon

  1. Toerisme, sport & recreatie
  2. Klein- en groothandel
  3. Media, marketing & communicatie
  4. Textielindustrie en mode
  5. Horeca
Extra: Welke factoren bepalen je loon?

Geluk is meer dan een goed loon

Wie onderbetaald wordt op het werk, voelt zich in de meeste gevallen ongelukkiger dan wie wel correct en goed betaald wordt. Maar loont het om loonsopslag te vragen om zo weer gelukkig te zijn op het werk?

Hangt ervan af of je al dan niet tevreden bent over de jobfunctie die je uitoefent. Ook de algemene bedrijfscultuur, de fijne werksfeer tussen de collega’s, de eventuele doorgroeimogelijkheden op het werk en de schouderklopjes van je leidinggevende zijn factoren die je goed in je vel doen voelen op het werk.

Voor wie hierover niet tevreden is of wie elke werkdag zijn of haar motivatie telkens weer een boost moet geven, zal een loonsverhoging op lange termijn niet voor een stabiel geluksgevoel zorgen.

Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?

Loon naar werken: 6 tips en tricks

Zit je wel op de juiste werkplek en zit de job jou als gegoten? Dan kan een loonsverhoging jou echt wel gelukkiger maken. Deze tips en tricks helpen je bij het vragen (en met wat geluk ook krijgen) van een welverdiende opslag. Let wel: sommige sectoren zoals het onderwijs of de sociale sector werken met loonbarema’s waardoor een loonsverhoging niet zomaar mogelijk is.

1. Weet wat je waard bent

Door de jaren heen heb je heel wat ervaring opgedaan en dat is best wel een loonsverhoging waard. Onderschat jezelf niet maar focus op de meerwaarde die je kunt bieden aan het bedrijf.

Gelukkig met wat je verdient?

2. Wees realistisch

Vergelijk je loonsverwachting met de gangbare lonen in dezelfde functie of met een gelijkaardige ervaring. Dit kan via een online looncalculator zoals bv. het Salariskompas.

3. Bekijk het totaalplaatje

Kijk niet alleen naar het brutoloon maar ook naar de extralegale voordelen. Vaak is het financieel interessanter om extra voordelen te krijgen dan een pure bruto loonsverhoging.

Checklist: alle extralegale voordelen op een rij

4. Praat erover met je leidinggevende

Probeer je expertise te “verkopen” tijdens een gesprek met de hr-verantwoordelijke of leidinggevende. Blijf positief en zeg vooral wat je zo aantrekt in je huidige functie.

5. Kies het juiste moment

Probeer in te schatten wanneer je leidinggevende “klaar” is voor het gesprek. Reserveer voldoende tijd om te onderhandelen en doe het op het juiste moment in een passende ruimte, dus niet informeel tijdens de lunch- of plaspauze.

Tip: Gaat er een collega weg? Vraag dan meteen een gesprek aan! Zo laat je merken dat je graag wil blijven… maar dat je dan wel graag een (kleine) loonsverhoging wil.

6. Zet alles op papier

Wat er ook beslist wordt, zorg ervoor dat alles op papier staat (of via e-mail wordt verstuurd). Krijg je promotie of een andere jobfunctie? Vraag dan ook om alles duidelijk op papier te zetten, zo vermijd je misverstanden waarbij het vaak woord tegen woord is.

Lees ook: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

(fd) - Bron: Jobat Salariskompas 2021-2022

13 juni 2022
Anderen bekeken ook