Hoeveel verdien je in chemie, farma en energie?
De sectoren chemie & farma en energie & milieu staan qua gemiddeld brutoloon bovenaan in het Salariskompas. Hoe komt het dat die sectoren zo goed betalen?
Het aantal jobs in de sector van de chemie en life sciences zit in Vlaanderen al 9 jaar op rij in stijgende lijn. Vorig jaar zijn er opnieuw ruim 1.800 extra banen bij gekomen, wat de totale tewerkstelling op bijna 67.000 brengt.
Dat blijkt allemaal uit de resultaten van de recente jobbarometer, een jaarlijkse bevraging bij 120 bedrijven uitgevoerd door sectorfederatie essenscia. Sectorbedrijven in Vlaanderen hebben een recordaantal van 1.943 jobaanbiedingen. Bij die openstaande vacatures zitten ook heel wat nieuw gecreëerde jobs: 835 of 43% van alle vacante posities.
Twee op de drie ondernemingen kampen met vacatures waarvoor ze ook na een half jaar nog geen geschikte kandidaat gevonden hebben.
Aan de slag in chemie en farma: wat moet je kunnen?
Het merendeel van de vacatures gaat om technische functies in productie (40%) en onderhoud (16%). Het is ook in deze domeinen dat vacatures het langst blijven openstaan. Ook in logistiek, kwaliteitscontrole, onderzoek & ontwikkeling (O&O) en ondersteunende diensten zijn er heel wat jobmogelijkheden in de sector. Voor een derde van de vacatures is bovendien geen werkervaring vereist.
Wat vooral opvalt is dat bijna de helft van de vacatures (47%) mikt op technisch TSO-talent, voornamelijk onderhoudstechnici en procesoperatoren. Een hoger percentage in vergelijking met de voorbije jaren.
Interesse in een job in de sector van chemie en farma? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
De chemie- en farmasector smeekt dus om technisch geschoold personeel. “Maar er zijn natuurlijk vacatures voor elk talent”, stelt Ann Wurman, directeur essenscia vlaanderen. “De prioriteit moet de komende jaren dan ook liggen op de verhoging van de algemene onderwijskwaliteit, de promotie van STEM-studierichtingen en het aantrekkelijker maken van het technisch secundair onderwijs.”
Intussen heeft de sector acht bedrijfskritische rollen gedefinieerd, jobprofielen die essentieel zijn voor de werking van chemie- en farmabedrijven. Het zijn functies met een hoge aanwervingsbehoefte, zowel in aantallen als in frequentie, waarvoor een toenemende schaarste op de arbeidsmarkt bestaat.
Ontdek: Wie wil er werken in chemie en farma?
Het gaat om operatoren voor productie-installaties, onderhoudstechniekers en proces- en productie-ingenieurs, maar ook om ingenieurs automatisatie en data-analisten voor de digitalisering van bedrijfsprocessen.
Specifiek voor de farmasector zijn functies als verpakkingsingenieurs, clinical research managers voor geneesmiddelenontwikkeling en specialisten kwaliteitscontrole cruciaal.
Daarnaast kent de sector een hele reeks knelpuntberoepen zoals industrieel installateurs en monteurs elektrotechniek, laboranten en procesoperatoren. In de kunststofverwerking zijn dan weer productiemedewerkers en machineregelaars erg gegeerd.
Extra: Waarom verdien je het meest in chemie en farma?
(William Visterin)
15 juni 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De sectoren chemie & farma en energie & milieu staan qua gemiddeld brutoloon bovenaan in het Salariskompas. Hoe komt het dat die sectoren zo goed betalen?
De sector van chemie en farma heeft een recordaantal vacatures openstaan. Voor pas afgestudeerden en technisch tso-talent liggen de jobs voor het rapen...
Sta je aan de start van je carrière of wil je je loopbaan een nieuwe wending geven? Mogelijk is werken in chemie, kunststoffen, farma en biotech een goed idee.
Op woensdagavond 22 maart 2023 vindt in Bluepoint Antwerpen het jobevent We Are Chemistry plaats, voor wie aan de slag wil in de chemie- of farmasector.
Sectoren als chemie en farma zitten in de lift. Wat moet je kunnen, en wat zijn veelgevraagde jobs? Heel wat, zo blijkt...
Er staan veel vacatures open in chemie en life sciences. Maar een erg nijpende is het profiel van procesoperator. De vraag ernaar is groot.
De sector van chemie en farma had nog nooit zoveel vacatures. Maar de meeste van die openstaande jobs zijn bestemd voor talent uit het TSO.
Farma is de aantrekkelijkste sector om voor te werken. Luchtvaart moet terrein prijsgeven. De sector van banken en verzekeringen zet zijn opmars verder.
Met een gemiddeld brutoloon van 4.842 euro per maand betaalt de sector van chemie en farma het best. Daar zijn een aantal redenen voor.