Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 203

Volgende
Volgend artikel:

‘Ghosting’ op arbeidsmarkt neemt toe: de cijfers

Welke jobs zullen in de toekomst helemaal verdwijnen?

Secretaresse op kantoor
Boekhouders, bankbediendes en directiesecretaressen zijn gedoemd om voorgoed te verdwijnen.
Boekhouders, bankbediendes en directiesecretaressen kijken maar beter uit naar een andere job. Want uit een studie blijkt dat die beroepen gedoemd zijn om voorgoed te verdwijnen. Hoe dat komt? Door robotisering en artificiële intelligentie.

Wie zijn droomjob gevonden heeft als boekhouder, bankbediende, kassierster, directiesecretaris of magazijnbediende heeft binnenkort niet meer veel te vieren. Uit een studie van de Franse denktank Institut Sapiens blijkt dat de impact van de robotisering en de artificiële intelligentie niet onderschat mag worden.

Al heel wat banken, boekhoudkantoren, supermarkten en andere bedrijven schrapten talloze banen, omdat die simpelweg uitgevoerd kunnen worden door een robot, of door een slim computerprogramma. En daar stopt het niet, want volgens het rapport zullen de komende jaren nog eens 2,1 miljoen jobs verdwijnen.

Concrete cijfers

Het bewijs daarvoor vind je in de voorbije dertig jaar. Maar liefst veertig procent van de banen bij bankbedienden werd al geschrapt. Als die trend zich voortzet, dan zal de allerlaatste bankbediende tegen 2050 het licht uitdoen.

Enkele jaren later, rond 2056, is het de beurt van de boekhouder. De magazijniers hebben iets langer te leven. Daar wordt verwacht dat de laatste baan geschrapt zal worden eind jaren ’80. Of er nog andere jobs bedreigd zijn, is niet zeker. Wel waarschuwen experts dat niet alleen de laagkwalificeerden bedreigd zijn, maar echt iedereen aan de kant kan worden geschoven door de kunstmatige intelligentie.

Van oud naar nieuw

Hoewel een aantal banen bedreigd zijn, is er nu onmiddellijk geen reden tot paniek. Want de mens heeft middelen genoeg om te reageren. Daarnaast kiezen vandaag de dag al heel wat mensen om zich om te scholen. Van communicatiemanager tot verpleegkundige, bijvoorbeeld. Dat zal in de toekomst alleen maar meer voorkomen. En niet te vergeten, als iets ouds verdwijnt, dan komt er meestal ook iets nieuws in de plaats. En dat is op de arbeidsmarkt niet anders.

Bepaalde bedrijven laten nu ook al zien dat niet elke medewerker vervangen kan worden door een robot. Amazon, het succesvolle Amerikaanse e-commerce-bedrijf, heeft ondanks de forse digitalisering nog altijd een gigantische groep medewerkers nodig om het bedrijf te laten draaien.

De grote ‘boosdoener’ in het verhaal is dus de digitale technologie. Toch heeft het ook een positief effect op de maatschappij gehad. Een paar fysieke en moeilijkere beroepen hebben een heropleving gekend, waaronder bijvoorbeeld koeriers.

(dt/em) - Bron: Express / Le Parisien 

8 november 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook