Overal vacatures de komende jaren, maar toch vooral in deze sectoren
De krapte op onze arbeidsmarkt is alomtegenwoordig. Maar in welke sectoren kunnen we ook de komende jaren de meeste vacatures verwachten?
Letterzetter, kruidenier, telefonist(e), pompbediende, videotheekmedewerker, … Ken jij deze beroepen nog?
Voor boomers zijn ze vaak pure nostalgie, voor Gen Z’ers een relict uit de oudheid. Toch maakten deze beroepen nog niet zo lang geleden effectief deel uit van de arbeidsmarkt, je kon er dus echt je carrière van maken. Om heel uiteenlopende redenen (bv. automatisering, internet, …) zijn ze tegenwoordig op een uitzondering na zo goed als verdwenen.
Ook nu is de kans groot dat er door de alomtegenwoordige digitalisering, slimme software, de doorgedreven robotisering en de razendsnelle ontwikkeling van AI heel wat huidige jobfuncties een andere invulling zullen krijgen. Sommige hedendaagse beroepen zullen zelfs hoogstwaarschijnlijk helemaal verdwijnen.
Een blik in de glazen bol van Madame Soleil biedt ons geen feitelijke blik op de toekomst, maar wat we wél met zekerheid weten, is dat routinematig denkwerk en dito handelingen steeds vaker door slimme software of vernuftige robots uitgevoerd zullen worden.
Dat wordt ook bevestigd door een onderzoek van de Nederlandse Nationale Vacaturebank die in navolging van een eerder onderzoek van de Universiteit van Oxford een update gaf over de mogelijke toekomst. Ook het Future of Jobs Report 2023 van het Wereld Economisch Forum (WEF) kwam tot dezelfde vaststelling.
Ontdek: Hoe beïnvloedt artificiële intelligentie straks ons werk en leven?
Vooral jobfuncties met een administratieve of juridische workload lopen een groot risico om door slimme software, machine learning, cloud computing, blockchain en AI mogelijk te verdwijnen. Ook de vraag naar magazijnmedewerkers, kassamedewerkers, veiligheidsagenten en bankbediendes zal hoogstwaarschijnlijk dalen.
CHECK: Kan een robot jou vervangen?
Wie de onderstaande lijst bekijkt, kan niet anders dan opmerken dat vooral het aantal jobfuncties die zich expliciet bezighouden met de technologische ontwikkelingen alleen maar zullen toenemen. Ook leidinggevenden, projectmanagers met een coördinerende rol en IT’ers zitten behoorlijk safe. Jobfuncties in de zorg hoeven zich uiteraard ook geen zorgen te maken aangezien geen enkele machine (voorlopig?) de zorg en het menselijke contact kunnen vervangen.
Lees ook: Overal vacatures de komende jaren, maar toch vooral in deze sectoren
De technologische (r)evolutie zet niet alleen de huidige arbeidsmarkt op z’n kop, het creëert ook nieuwe jobfuncties.
Ook jobfuncties die nu nog niet zo bekend zijn, kunnen zich binnenkort aan een boost verwachten. Denk maar aan de job van installateur van warmtepompen of energie.
Go for happy! Ontdek duizenden jobs op Jobat.be en vind net die job die 100% bij je past!
(fd) - Bronnen: Jobpersonality.com / Nationalevacaturebank.nl / World Economic Forum 2023
10 mei 2023De krapte op onze arbeidsmarkt is alomtegenwoordig. Maar in welke sectoren kunnen we ook de komende jaren de meeste vacatures verwachten?
De wereld vindt dagelijks nieuwe toepassingen voor robots en Artificiële Intelligentie (AI). Raken de robots straks ook aan jouw job?
Artificiële intelligentie maakt steeds vaker deel uit van ons leven. Ook bij het matchen van werkzoekenden met vacatures kan het zeker een meerwaarde betekenen.
AI is de techniek van de toekomst en zal heel wat veranderingen teweegbrengen in onze samenleving. Welk effect heeft dat op je job en werkomgeving?
De HR-wereld kijkt met nieuwsgierige ogen richting nieuwe speler ChatGPT... We fileren alle voor- en nadelen van de chatbot als schrijfbuddy.
Wat voor leerkrachten geldt op de arbeidsmarkt, speelt ook bij artsen en apothekers. Sommigen vormen een groot knelpunt, anderen al veel minder.
Welgeteld 234 knelpuntberoepen zijn er. Maar wat betekent dat voor jou én voor je (toekomstige) baas? “Werkgevers verlagen hun eisen.”
In de lijst van knelpuntberoepen duiken ook flink wat jobs op uit de bank- en financiële wereld. We zetten zeven hardnekkige knelpuntberoepen op een rijtje.
Nieuwkomers verdienen soms bijna evenveel als, of zelfs meer dan ervaren werknemers. Hoe kan dat? En wat zijn de oplossingen?