CV
Vorige

1 van 167

Volgende
Volgend artikel:

De 5 grote trends van werken in 2025 ... én in de toekomst

Welke hobby’s horen (niet) thuis op je cv?

hobby-fotografie
“Hobby’s op je cv zijn met name relevant bij een functie waarvoor je nog geen ervaring opbouwde.” (Eva Buyck, loopbaancoach bij Sterk op je Werk)
Activiteiten naast je studies of werk kunnen interessant zijn om op je cv te vermelden. Maar niet alles is relevant, en sommige hobby’s laat je best achterwege. We overlopen enkele checks hiervoor. “Bedenk altijd: wat zegt een bepaalde nevenactiviteit over jou?”

Check 1: Starter versus ervaring

Als je pas op de arbeidsmarkt komt, heb je uiteraard minder werkervaring. “Vooral dan is het belangrijk om een aantal van die extra activiteiten op je cv te plaatsen. Zelfs als die inhoudelijk niet direct een raakvlak hebben met de job waarvoor je solliciteert”, haalt Stephanie Cnops, principal bij HR-bedrijf Robert Walters, aan.

“Het is een manier om aan te tonen dat je al bepaalde vaardigheden bezit, ook al heb je nog geen concrete werkervaring”, stelt ze. “Je kan aangeven waar je interesses liggen. En je onderscheidt jezelf er ook mee van andere starters.”

En wat als je al een tijdje werkt? “Ook dan kunnen bepaalde nevenactiviteiten een toegevoegde waarde zijn op je cv. Werkgevers zien immers graag waar iemand naast zijn werk nog meer mee bezig is, of is geweest”, oppert Cnops. “En het is een manier om aan te tonen dat je bijvoorbeeld maatschappelijk betrokken bent, of over kennis en competenties buiten je eigen vakgebied beschikt.”

E-GIDS: Klaar voor je eerste job!

Check 2: Match in competenties

Indien de competenties die je uitoefent tijdens je hobby relevant zijn, is het dus waardevol deze te vermelden. “Zeker als je solliciteert voor een functie waarvoor je nog geen ervaring opbouwde”, stelt Eva Buyck, loopbaancoach bij Sterk op je Werk. “Solliciteer je bijvoorbeeld voor een functie als accountant, en engageer je je in je vrije tijd voor een job als penningmeester van een volleybalvereniging, dan speelt dit in jouw voordeel, omdat je jouw financiële competenties reeds inzet”, vult Buyck aan.

Ook hobby’s die meer afstand hebben van een job, kunnen van tel zijn. “Als je bijvoorbeeld graag aan bloemschikken, fotografie, reizen of sport doet, kun je dat vermelden. Deze hobby’s stralen een zekere positiviteit uit, zelfs al maken ze eigenlijk deel uit van jouw privéleven.”

Maar niet alles draagt bij. “Als je tijdens deze wintermaanden graag onder een warm dekentje duikt om – net als vele anderen - series te bingewatchen op Netflix, dan biedt dat geen echte toegevoegde waarde. Integendeel: het kan bij bepaalde mensen ten onrechte de indruk wekken dat je passief of lui bent.”

Ontwikkel je competenties: 4 tips

Check 3: Controversiële thema’s mijden

Weet ook dat sommige politieke of religieuze activiteiten eerder gevoelig liggen. “Als je gemeenteraadslid bent voor een specifieke politieke partij, en je stelt je kandidaat voor bijvoorbeeld een vakbond of een ziekenbond, kan dit - in bepaalde gevallen - in jouw voordeel werken, maar evengoed in je nadeel”, illustreert Eva Buyck.

Niet enkel voor werknemers is dit relevant, maar ook als freelancer of ondernemer, vult Buyck aan. “Een zaakvoerder van een kledingwinkel heeft er alle belang bij om geen politieke statements in te nemen, want klanten van de kledingwinkel stemmen veelal op uiteenlopende politieke partijen.”

Check 4: Match in waarden

“Bedenk altijd: wat zegt een bepaalde nevenactiviteit over jou?”, zo geeft Stephanie Cnops mee als leidraad. En dus ook: wat zegt de hobby over jouw waarden versus die van de organisatie? Als jij vrijwilligerswerk doet, toont dit dat je je engageert voor de samenleving. “Dit kan voor bepaalde organisaties heel positief overkomen”, weet Eva Buyck.

Al hangt het er vaak vanaf, stelt Buyck, die een uitgesproken voorbeeld bovenhaalt: “Wanneer je bijvoorbeeld graag gaat jagen tijdens het wildseizoen, maar je stelt je kandidaat om als freelance consultant een opdracht binnen te halen bij een NGO die opkomt voor dierenrechten, dan is dat echt niet slim om te vermelden”, meent ze. “Ben je lid van een schuttersvereniging en solliciteer je voor een job bij het leger? Dan is dit weer een ander verhaal.”

Ontdek: 7 hobby’s waarmee je scoort op je cv

En waar zet je die hobby’s op je cv?

Extracurriculaire activiteiten vermeld je best net onder je werkervaring en opleidingen, vindt Stephanie Cnops van Robert Walters. “Je zet ze, net als je andere ervaringen, in omgekeerd chronologische volgorde en geeft ze een start- en een einddatum. Of tot 'heden' als ze nog lopen. Omschrijf kort je rol of de activiteit die je hebt gedaan, en dus niet enkel de vereniging of de club”, suggereert Cnops.

“Mocht de nevenactiviteit inhoudelijk relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert - bijvoorbeeld: je was promotiemedewerker bij je vereniging en solliciteert nu voor een job als communicatieadviseur - geef dan ook een korte toelichting op je taken, net zoals je bij je werkervaring doet.”

Lees ook: In 4 stappen naar een perfect cv
Upload je cv en ontvang jobaanbiedingen op jouw maat

(William Visterin)

6 december 2024
Anderen bekeken ook